Hosszú Katinka és Milák Kristóf is győzött 200 pillangón az úszó ob-n – Milák ezzel a világranglista élére állt

2022. április 22. 17:03

Milák Kristóf nyert 200 pillangón és a világranglista élére állt, míg 50 gyorson másodikként zárt a győztes Szabó Szebasztián mögött. Hosszú Katinka magabiztosan szerzett aranyérmet 200 pillangón, ígéretes idővel.

2022. április 22. 17:03
null
Bánfalvi Szabolcs

Mint arról beszámoltunk, a Debrecenben zajló úszó országos bajnokság első napja már rendkívül izgalmas versenyeket hozott. 

A második napon hatalmas érdeklődés várta a 200 pillangó döntőit. A férfiaknál a szám világcsúcstartója, Milák Kristóf nagy fölénnyel győzött, annak ellenére is, hogy a felkészülés során egy hétig lázzal járó betegség gyengítette. Ráadásul

a szám olimpiai, világ- és Európa-bajnoka az 1:53.88-as idejével a világranglista élére ugrott, idén Milák az első úszó, aki 1:54 alatt tudta teljesíteni ezt a versenyszámot.

Az olimpiai bronzérmes Kenderesi Tamás végzett a második helyen ezen a távon.

Milák Kristóf a 200 méteres férfi pillangóúszás döntőjében a Debreceni Sportuszodában 2022. április 21-én. MTI/Kovács Anikó
Milák Kristóf a 200 méteres férfi pillangóúszás döntőjében a Debreceni Sportuszodában 2022. április 21-én. MTI/Kovács Anikó

A nőknél 200 pillangón Hosszú Katinka remek hajrával viszonylag simán győzött, ezzel visszavágott a szerdai legyőzőjének, Sebestyén Dalmának, aki sokáig vezetett ebben a fináléban.

„Az előző napi időmnek jobban örültem, de jó érzés nyerni. Az az igazság, hogy a kétszáz vegyesen mindenképp el akartam kezdeni komolyabban az elejét, mert a világbajnokság szempontjából ez a fontos. Ma ellazsáltam picit az elejét azért, hogy maradjon lendület a végére, ez a verseny szempontjából működött is, azonban a vébén teljesen másképp kell majd úszni ezt a távot. Nekem most csak az a fontos, hogy komolyan eddzek, aztán jöjjenek a versenyek, mert a célomról, a száz nemzetközi éremről nem tettem le továbbra sem” – értékelt Hosszú Katinka a Magyar Úszószövetség hivatalos honlapján.

Hosszú Katinka a 200 méteres női pillangúszás döntőjében a Debreceni Sportuszodában 2022. április 21-én. MTI/Kovács Anikó
Hosszú Katinka a 200 méteres női pillangúszás döntőjében a Debreceni Sportuszodában 2022. április 21-én. MTI/Kovács Anikó

Férfi 1500 gyorson Rasovszky Kristóf szenzációs idővel (14:59.17) nyert, tíz másodpercet javított egyéni csúcsán.

Az olimpiai ezüstérmes, világbajnok, kétszeres Európa-bajnok nyílt vízi úszó pályafutása során először 15 percen belül teljesítette a távot.

Ezzel már második egyéni aranyérmét nyerte, mivel a szerdai versenynapon a 400 gyorson is magyar bajnok lett.

„Sikerült, ezt akartam, 15 percet úszni, az edzések alapján abszolút reálisnak tűnt, hogy összejön. Tíz másodpercet javítottam az egyéni legjobb időmön, ez pedig nagyon erős üzenet a világbajnokság előtt, elsősorban a nyíltvízi váltó miatt, ahol én vagyok a befejező ember, de eddig én számítottam a leglassabb sprinternek a többi menő között. Ez az idő viszont azt mutatja, hogy ezen a téren is komoly javulás várható, és ez mindenképpen biztató. Arra számítottam, hogy (Betlehem) Dávid kicsit tovább el tud jönni velem, és akkor talán még jobb időig tudott volna nyomni, ám úgy látom, megtörte az, ahogy elléptem ötszáznál, holott a korábbi versenyeken sem csináltam másképp. Mindegy, remélem, túlteszi magát ezen, és legközelebb még meg is ver, mert rá is szükség van ahhoz, hogy jól pörögjön a váltó” – fogalmazott Rasovszky Kristóf.

Rasovszky Kristóf az 1500 méteres férfi gyorsúszás döntőjében a Debreceni Sportuszodában 2022. április 21-én. MTIKovács Anikó
Rasovszky Kristóf az 1500 méteres férfi gyorsúszás döntőjében a Debreceni Sportuszodában 2022. április 21-én. MTIKovács Anikó

Rasovszkyhoz hasonlóan a hölgyeknél

Késely Ajna is nagy fölénnyel diadalmaskodott 1500 gyorson, így a BVSC úszónője is már két egyéni aranyéremmel büszkélkedhet, mivel az előző nap Késely is az élen zárt 400 gyorson.

„Az előző napi négyszázon aratott győzelem és az 1500-on produkált úszás alapján eddig majdnem tökéletesnek érzem az eddigi teljesítményt. Most elsősorban a kétszázon és a négyszázon van a hangsúly, de azért ma is szerettem volna nyerni. Nyilván, ha itt van Mihályvári Farkas Viki, teljesen más lett volna ez a verseny, jóval izgalmasabb, sajnálom, hogy nem tudott indulni. A nyolcszáztól is sokat várok, azonban most a rövidebb távok jobban izgatnak” – nyilatkozta Késely Ajna.

Késely Ajna az 1500 méteres női gyorsúszás döntőjében a Debreceni Sportuszodában 2022. április 21-én. MTI/Kovács Anikó
Késely Ajna az 1500 méteres női gyorsúszás döntőjében a Debreceni Sportuszodában 2022. április 21-én. MTI/Kovács Anikó

A férfi 50 gyorson hatalmas csata alakult ki a három világklasszis – Milák Kristóf, Németh Nándor és Szabó Szebasztián – között akárcsak a 100 gyorson az első napon.

A legrövidebb távon ezúttal Szabó Szebasztián aratott diadalt kiváló idővel, hiszen 22 másodpercen belül úszott. Milák szerezte meg az ezüstérmet, Németh pedig bronzérmes lett.

Tehát ezen a távon más eredmény született, hiszen a 100 gyorson Milák, Németh, Szabó volt a sorrend.

„A körülményekhez és a lehetőségeimhez képest elégedett vagyok most ezzel. Tudom, hogy amikor odaállok a kettő pillére, mindenki valaki különlegeset vár, és persze én is szeretek jól menni, jó időket úszni. De azért az az egy hét betegség komolyan lerombolt. Ebben most ennyi volt, azért a világbajnokságon sokkal jobbat fogok jönni. Örülök, hogy itt lesz nálunk, én pedig szeretném jó házigazdagaként valami komolyabb idővel üdvözölni a többieket. Aminek viszont nagyon örülök, az az ötven gyors, századra megúsztam az egyéni csúcsom, sokkal jobban pörögtem, mint délelőtt, az pedig külön jó hír, hogy (Németh) Nándival Szebit be tudtuk verni 22 alá, neki ez fontos” – értékelt Milák Kristóf.

Milák Kristóf (balra) és Szabó Szebasztián az 50 méteres férfi gyorsúszás döntőjében a Debreceni Sportuszodában 2022. április 21-én. MTI/Kovács Anikó
Milák Kristóf (balra) és Szabó Szebasztián az 50 méteres férfi gyorsúszás döntőjében a Debreceni Sportuszodában 2022. április 21-én. MTI/Kovács Anikó

„Huszonkettő alatt akartam jönni, és persze mindenképp nyerni, mert ez kifejezetten jó versenynek ígérkezett Nándival és Kristóffal. Van még helye a javulásnak, elvégre az igazi férfi ötven 21 elejénél kezdődik, azaz van még mit faragni ebből az időből. Az edzőimmel ezen dolgozunk, és szerintem a világbajnokságra akár oda is érhetünk a legjobbak közelébe. A száz pillangót nagyon várom, óriási megtiszteltetés lesz Kristóf ellen úszni ezen a távon azok után, amit az olimpián elért” – árulta el Szabó Szebasztián.

A nőknél 50 gyorson a debreceni színekben versenyző Senánszky Petra nyert a hazai közönség legnagyobb örömére.

„Jobban szerettem volna jönni, 25 másodpercen belül. A hazai közönségnek köszönöm, hogy behajtottak az első helyre. Amiatt pedig kifejezetten büszke vagyok, hogy immár címvédőként mutatnak be a szám előtt” – mondta Senánszky Petra.

A férfiaknál 100 háton Kovács Benedek Bendegúz győzött, a hölgyeknél Molnár Dóra végzett az élen 100 háton.

Mindkét úszó élete első magyar bajnoki címének örülhetett ebben a számban.

„Úgy álltam oda, hogy ezt meg fogom nyerni. Ez az idő a juniormezőnyben már jónak számít, ha a felnőttek között nem is. Nekem viszont az a célom, hogy a junior Európa-bajnokságon legyek a legjobb. Ezen az úton ez az idő és ez az úszás egy elég jó visszajelzés” – fejtette ki Molnár Dóra.

„Nagyon meg akartam nyerni ez a versenyt, de az időnek nem örülök, mert 54-en belül akartam jönni. Századra ugyanannyit úsztam, mint tavaly. Ebben most ennyi volt. Ezután a kétszázra gyúrok, meg a váltókra” – fejtette ki Kovács Benedek Bendegúz.

Kovács később szerzett még egy aranyérmet a férfi 4x100 méteres vegyes váltóval a BVSC-t képviselve. A győztes négyes többi tagja: Bohus Richárd, Takács Tamás és Németh Nándor.

A hölgyeknél a Vasas nyerte meg 4x100 méteres vegyes váltót, miután Gyurinovics Fanni nagyszerű hajrával ért be elsőként a célba, megelőzve a győrieket. A nyertes csapat másik három tagja: Szabó-Feltóthy Eszter, Olajos Dorottya, Galamb Szimonetta.

Pénteken 17.30-kor folytatódnak a döntők a Debreceni Sportuszodában.

 

Nyitókép: Milák Kristóf a 200 méteres férfi pillangóúszás döntőjében a Debreceni Sportuszodában 2022. április 21-én. MTI/Kovács Anikó

Összesen 2 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
csattano maszlag
2022. április 23. 17:48
Bravó! A magyar uszocsodakra mindig lehet számítani! Hajra fiuk, lányok!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!