Jövő héten itt a Giro d'Italia Magyarországon!

2022. április 27. 13:28

Sajtótájékoztatót tartott a Giro d'Italia magyarországi szakaszainak szervezőbizottsága. A világ egyik legfontosabb bringaversenye jövő pénteken Budapestről rajtol, összeszedtük a friss avagy örökzöld tudnivalókat.

2022. április 27. 13:28
null
Balázs Boldizsár
  • Három szakaszt rendeznünk. Május 6-án, pénteken Budapestről indul a mezőny, majd egy 195 km-es kört téve a Dunántúlon, Visegrádba érkeznek meg. Ez lehet a tavaly már három napig a Giro összetett versenyét is vezető, így a kerékpáros világ egyik legkultikusabb mezét, a Rózsaszínt viselő Valter Attila életének legnagyobb napja. Szombaton Budapesten egyenkénti indításos időfutam 9,2 km-en a Hősök teréről a budai Várba. Majd  vasárnap Kaposvárról a Kis-Balatont megkerülve és a Balatonfelvidéken át Balatonfüred a cél, ezzel a 201 km-rel búcsúzik a hazánkba látogató számtalan világsztár.
     
  • Hogy pontosan mely világsztárok, az a május 4-i, szerdai csapatbemutatón derül ki végleg, a Hősök terén.
     
  • Ám ami legalább ennyire fontos, már tudjuk: három magyar versenyző lehet ott Magyarország sporttörténetének egyik legrangosabb eseményén. A legnagyobb várkozásaink a pazar formát építő Valter Attilát illetik, mellette bemutatkozik a bringások egyetemes fokmérőjén, a háromhetes körversenyeken Peák Barnabás. Hogy a két csapattárs Fetter Erik és Dina Márton közül melyikük tekerhet majd, az utolsó napokig titok. Dina Márton tavaly a magyar bringasport harmadikjaként (Bodrogi László és Valter Attila után) már ott lehetett a Girón; Fetter Erik U23-as EB 4. helye a tavalyi év egyik szenzációja volt.
     
  • Különös esélyt nem csak a magyar versenyzők kapnak a magyar szakaszok kapcsán. Dér Zsolt, a magyar válogatott szövetségi kapitánya helyismeretére az egyik profi csapat, az Israel StartUp-Nation tart igényt, így a szakember betekintést nyerhet a világ legrangosabb ligájába (a World Teamek közé) tartozó csapat munkájába.
     
  • A versenyt közvetítő Eurosport révén 200 ország 800 millió nézőjéhez jutnak el a magyar tájak képei.
     
  • A kerékpáros infrastruktúra össznemzeti érdek volta a magyar politikai élet minden oldalán evidencia. „A magyar kormány a kerékpáros infrastruktúra fejlesztésére évi 10-12 milliárd forintot költ, aminek már eredményei is látszódnak a Duna mentén és a Balaton, illetve a Tisza-tó körül.” –  emelte ki Schneller Domonkos a mai sajtótájékoztatón. A helyettes államtitkár a Grande Partenza három hagyatékaként az országimázst, a fiatalok kerékpárra ülését és a közlekedéskultúra javulását nevezte meg.
    Eközben Karácsony Gergely budapesti főpolgármester megerősítette, hogy „idén elkészül az Október 23. utca felújítása is, ami közvetlen kapcsolatot teremt a Nagykörút déli szakasza és Újbuda főbb útvonalai között.” A közeljövő fővárosi tervei között szerepel továbbá, hogy „uniós forrásokból el fogjuk indítani az első budapesti bringasztrádák kialakítását, fejlesztjük az európai színtű Eurovelo útvonalak minőségét.”
     
  • Mindhárom magyarországi szakaszon a mezőny előtt egy Karaván nevű járműkonvoj teremt majd „fesztiválhangulatot”, hogy a semmihez sem hasonlítható Giro-hangulatból az erre egy életben egyszer lehetőséget kapó Magyarország se maradjon ki.

A legutóbbi külföldi Giro-rajt csapatbemutatója:
 

Hasonló, de természetesen inkább még jobb várható jövő szerdán a Hősök terén.

  Hasonló, de természetesen inkább még jobb várható jövő szerdán a Hősök terén.

Nyitókép: Rózsaszín fénnyel világítják meg a Millenniumi emlékművet a fővárosi Hősök terén a Giro d'Italia országúti kerékpáros körverseny magyarországi rajtja előtt 100 nappal 2022. január 26-án. Ezen a napon 37 város vette fel virtuálisan a verseny színét, a rózsaszínt. Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd

Összesen 11 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
westend
2022. április 29. 11:55
Gréti, láttál már bringásversenyt? Vagy egyáltalán egy biciklit?
anegy_
2022. április 28. 12:36
na, egy igazi hibbant butapesti kommentelő vagy!
westend
2022. április 28. 12:36
közben gelgőkédet látták sárga festékes vödörrel ólálkodni a nagy butapesti bringasztráda 0. kilométerénél - még ugyan vár a brüsszeli utalásra, de a jutalékot már felvették a kiemeltek, a Lánchíd-projekt előlegéből maradt valamennyi.
westend
2022. április 28. 12:35
igen, a szolgálati jármű hátsó ülésén, fekve.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!