Horrorbukása után talán fog tudni még járni a Giro d'Italia címvédője

2022. február 02. 11:36

Egan Bernal, a világ egyik legjobb országúti bringása egy hete szenvedett súlyos balesetet edzés közben, otthonában, Kolumbiában. Az életmentő műtétéken túl van, a mai napon a nyakcsigolyáit mentik.

2022. február 02. 11:36
null

A kolumbiai Egan Bernal, a Tour de France 2019-es, a Giro d'Italia 2021-es győztese súlyos balesetet szenvedett Bogotá környékén a múlt héten. A körülmények ennyi idő elteltével sem tiszták. Ami biztos, hogy egy félrehúzódó buszt nem vett észre egy kemény edzés során, oxigénhiányos aggyal, és teljes tempóval csapódott bele a busz farába.

Hogy a tempó mekkora lehetett, ahhoz érdemes megnézni a krátert, amit ütött a könnyűcsontú hegyimenőként 60 kilós Bernal.

A 25 évesen már nemzeti ikon Bernalt azonnal kórházba szállították, az első műtétek megkezdésekor 90% fölé mondták az orvosok, hogy lebénul. Az első beavatkozás hat hátközépi csigolyáját és az eltörött térdkalácsát, combcsontját, illetve súlyosan sérült mellkasát célozta. Sikerrel, Bernal az első ébredésekor mind a négy végtagját mozgatni tudta, és lassan önállóan lélegzik.

Bernalra hosszú műtétsorozat vár. A mai napon a nyakcsigolyáira kerül sor, de ez már nem életmentő beavatkozás, hanem a felépülés első lépése.

Az mostmár szinte biztosra vehető, hogy Bernal járni képes lesz – és ismerve az országúti kerékpárosok akaraterejét, egyáltalán nem lehetetlen, hogy akár a versenyzéshez is visszatérjen. Ő ezügyben Istenben hisz. A hite pedig olyan erős, hogy már az ilyenkor ilyenre ritkán ragadható orvosok is hajlandóak erről beszélni.

Azzal, hogy korábbi Tour de France-győztesként és ha – elindult volna – simán esélyesként, 2021-ben a Giro d'Italiát válaszotta, Bernal az egyik első olyan élversenyző volt a modern korban, aki ismét egyenrangúnak kezdte tekinteni a két háromhetes csúcsversenyt – figyelmen kívül hagyva a franciák nemzeti büszkesége körül pörgetett marketinggépezetet, és elismerve a Giro évtizedek óta konzekvensen kifogástalan versenyszervezését, a helyszínválasztástól az útvonaltervekig.

Nyitókép: Egan Bernal a 2021-es Giro d'Italia-diadal után, a milánói dóm előtt. Fotó: Luca Bettini / AFP

Összesen 4 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
westend
2022. február 05. 14:31
Gyors és teljes felépülést kívánok. Szinte már az is csoda, hogy életben maradt..
fogd a pénzt és kuss
2022. február 04. 16:20
voltak még kételyeim a tour után, de a giron megmutatta, h nem véletlen volt remélem látjuk még kerón
Lion
2022. február 04. 16:20
Nagy kár érte, óriási tehetség. Jobbulást és sikeres felépülést.
Búvár Kund
2022. február 02. 20:04
Brutál nagy csapódás volt! Remélem felépül minél hamarabb! Nagyon szurkolok neki! Abban nem kételkedem, hogy járni fog! Hisz a kerékpárosok kemény fiúk!! Olyan bukások után tekernek még le 100-200 kilométereket, ami után egy normál ember 1 évig az ágyat nyomja. A tavalyi vagy az az előtti Touron volt, hogy a srácná kulcscsont töréssel betekert a 40 km-re levő célba. És miután megröntgenezték derült ki, hogy a kulcscsonttörésen kívül még mindkét keze el van törve! Amúgy Bernal mind a három hátomhetest egyenrangúnak tartja, és minhármat meg akarta nyerni.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!