Kuttor Attila kifakadása a Fradi elleni vesztes meccs után: Miért nem volt VAR?!

2022. február 10. 13:08

A Magyar Kupa-forduló legnagyobb érdeklődéssel várt találkozója, a Vasas – Ferencváros rangadó simának tűnő vendéggyőzelmet hozott. Más kérdés, hogy valószínűleg egészen másképp alakul a végeredmény, ha ezen a mérkőzésen is alkalmazzák a videóbírós rendszert…

2022. február 10. 13:08
null
Vámos Tamás

Azt gyorsan szögezzük le: már a találkozó előtt tudni lehetett, hogy nem lesz VAR-segítség, egyrészt a versenysemlegesség, másrészt azért, mert az Illovszky Rudolf stadionban még nem állnak rendelkezésre azok a technikai feltételek, amelyek a videóbírós rendszer kitelepítéséhez elengedhetetlenül szükségesek.

(Ne feledjük: Angyalföldön még sosem rendeztek „VAR-os” meccset.)

Mindezek ismeretében is jogos volt Kuttor Attila kifakadása, aki a mérkőzés utáni sajtótájékoztatón próbált diplomatikusan fogalmazni („mivel kupamérkőzés volt, nem volt videóbíró, de ez ma nekünk nagyon hiányzott”), de mondandójának tömör lényege:

„Miért nem volt VAR?!”

Az első félidőben jogosan szerzett vezetést a Fradi, de a második játékrészben csak olyan kétes szituációk akadtak, amelyből a hazai csapat jött ki rosszul.

Vegyük őket sorba.

A mérkőzés 73. percében Henry Wingo indította a csereként beállt Ryan Mmaee-t, aki valóban erősen lesgyanús helyzetben talált a hálóba. Tegyük hozzá: egyetlen kameraállás sem volt perdöntő, másrészt

azzal senki nem foglalkozott, hogy az akciótól távolabb, középen helyezkedő Szilágyi Zoltán a labda elrúgásának pillanatában – gyaníthatóan - egyvonalban helyezkedett

a Fradi marokkói gólszerzőjével, tehát fogadjuk el, hogy Káprály Mihály játékvezető és asszisztense jó döntést hozott.

A következő véleményes szituáció a 80. percben történt: ekkor Berecz Zsombor került gólhelyzetbe egy beadás után, két szép csel után a Vasas-nevelés, Bogdán Ádám hálójába lőtt, de az már akció közben is gyanús volt, hogy a középpályás esetleg kézzel vette át a labdát. A lassítás abszolút igazolta a játékvezetői csapat döntésének helyességét.

Megjegyzendő: a FIFA szabályalkotó testülete, az International Board a közelmúltban módosított szabálya értelmében akkor is érvénytelen lett volna a találat, ha a válogatott középpályás vétlenül ér kézzel a labdához.

Bogdán Ádám néha elérte a labdát... Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd
Bogdán Ádám néha elérte a labdát... Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd

Érdekes, hogy a 87. perc eseményeivel nem sokan foglalkoztak, pedig ez volt az a szituáció, amikor a legnagyobbat hibáztak a játékvezetők:

Bogdán ugyanis egy beadásra rosszul jött ki a tizenhatoson belül, a labda helyett egyértelműen Feczesin Róbert fejébe öklözött (a szabálytalanság vitathatatlan volt, hiszen fizikai kontaktus történt),

a síp azonban néma maradt. Pedig, ha értékesíti a büntetőt a Vasas, még sok minden történhetett volna, hiszen a hosszabbítással együtt még hat perc volt hátra a Magyar Kupa fővárosi rangadójából.

Az angyalföldiek tehát jogosan keseregtek a VAR hiánya miatt, ám tessék pozitívan felfogni a történésket: ez a mérkőzés még inkább ösztönözheti őket, hogy jussanak fel az élvonalba.

Hiszen az NB I-ben már kötelező a videóbíró alkalmazása!

Nyitókép A Ferencváros kétszer örülhetett - a Vasas egyszer sem... Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd    

 

Összesen 7 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
tigyufean
2022. február 12. 14:42
Éppen elég szomorú az, hogy egy első osztályban évek óta bajnok csapat az "ÉRTÉKES" idegenlégiósaival (vagy inkább felülárazott idegenekkel) csak szenvedések árán, nagy nehezen teljesítette ezt a szintet egy másodosztályú csapattal szemben..
bölcsbagoly
2022. február 11. 19:26
Te meg egy undoritó, fradifóbiás kibic vagy!
bölcsbagoly
2022. február 11. 17:49
VT vagy hülye, vagy szeret annak látszani!
Peppa
2022. február 11. 17:49
Jaj, Kutya... Azért nincs VAR a kupameccseken, mert alacsonyabb osztályú csapatoktól nem elvárható, hogy teljesítsék ennek technikai feltételeit.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!