A koronavírus sújtotta Bayern fején megbillent a korona

2022. január 07. 22:42

A '70-es években Németországban a legnagyobb rangadó a Bayern München- Borussia Mönchengladbach csata volt. Manapság a két csapat nagyon eltávolodott egymástól, és ez igaz akkor is, ha ősszel a Gladbach 5-0-val söpörte ki a Német Kupából a Rekordbajnokot. A péntek esti "tavaszi rajton" visszavághatott volna a müncheni sztárcsapat, ám ezt a mérkőzést már szerda délelőtt elveszítette.

2022. január 07. 22:42
null
Edvi László

Az év első napjaiban derült ki, hogy Manuel Neuer és Lucas Hernandez a Maldív-szigeteken, „King” Coman Dubajban, Corentin Tolisso Franciaországban került karanténba, miután elkapta a koronavírust. Ők csak a jövő héten utazhatnak vissza Münchenbe. Nianzou és Richards az otthoni tesztelések során produkált pozitív eredményt. Így már a hét elején biztos volt, hogy legalább hat ember hiányzik a pénteki nyitómeccsről. Közülük az első három kulcsember, úgyhogy már ekkor is kellemetlen helyzetbe került a csapat.

Aztán szerdán reménytelenül rosszra fordult a helyzet

, Alphonsó Davies-ről, Leroy Sanéról és Dayot Upamecanoról is kiderült, hogy elkapta korunk betegségét, így csak ezen okból hiányzott 9 játékos, közülük hat játszott volna a Gladbach ellen. Két focista az Afrikai Nemzetek Kupáján van, továbbá kidőlt a sorból Leon Goretzka is, így összesen 11 profi focistája maradt Julian Nagelsmann edzőnek. Ezúttal nem ő állította össze a csapatot, hanem a sors, és nem a megálmodott taktikának megfelelő gárdát küldte pályára, hanem a rendelkezésre álló játékosokhoz szabta a kényszertaktikát.

Küzdelem a hóban a hideg, üres stadionban. Fotó: MTI/EPA/Philipp Guelland
Küzdelem a hóban a hideg, üres stadionban. Fotó: MTI/EPA/Philipp Guelland

A kapuba egy nem ügyetlen játékos került Ulreich személyében, de ő 33 éves korára komoly dolgokat nem produkált eddig. A védelemben csak Süle játszott a saját helyén, középen, a többiek (Kimmich, Pavard és Sabitzer) máshonnan, kényszerből "kirándultak" ide. A középpálya védekező részére a nem Bayern-szintű Roca mellé a magát alapvetően előrébb jól érző, törött kézzel játszó tinédzser, Musiala jutott, míg előre a három sztár, Müller, Lewandowski és Gnabry mellé egy 19 éves fiatal, Tillman. Ők azok, akik profi szerződéssel rendelkeznek a klubnál.

A többieket az amatőrcsapattól kellett "kölcsönkérni"!

A padon Früchtl kapus mellett a következők voltak: Wanner, Copado, Arrey-Mbi, Feldhahn, Lawrence, Kern, Motika és Ibrahimovic. Mivel utóbbi nem azonos a svéd világsztárral,

jelentkezzen az a magyar ember, aki bármelyikük nevét hallotta korábban!

A Bayern ennek ellenére a szokott stílusával kezdett, és a szokásos forgatókönyv után vezetést szerzett. Thomas Müller átadása után Robert Lewandowski csodálatos gólt lőtt. Ekkor úgy tűnt, hogy a Bayern bármilyen összeállításban képes nyerni a Bundesligában.


Robert Lewandowski, a Bayern München játékosa csapattársaival ünnepel, miután csapatuk megszerezte a vezetést. Ekkor még minden szép és jó volt a Bayern drukkerei számára.Fotó: MTI/EPA/Philipp Guelland
Robert Lewandowski, a Bayern München játékosa csapattársaival ünnepel, miután csapatuk megszerezte a vezetést. Ekkor még minden szép és jó volt a Bayern drukkerei számára.Fotó: MTI/EPA/Philipp Guelland

A Gladbach azonban mostanában mumusa a bajor csapatnak. Az első félidőben 5 perc alatt megfordította a meccset, Neuhaus és Lainer góljaival. Mindkét kapu felé tartó labdába beleért a tartalékkapus, nagy bravúrral védhette volna. Ám olyan bravúrt csak néhány kapus tud a világon, egyikük az a Neuer, aki a Maldív-szigeteken lévő "börtönében" nézte a mérkőzést.

Ulreich nem tudott hárítani, a müncheni alkalmi védelem nem tudott segíteni neki.

Nagyon hiányzott a középpályán az ellenfél támadásainak szűrése, és az ott játszók a támadásokat sem tudták úgy segíteni, ahogy azt a Kimmich-Goretzka duó szokta. Így az elöl lévő négyes komoly támogatás nélkül vergődött, az itt (rosszul) játszó Gnabryt a másik oldalon játszó Tillman nem tudta tehermentesíteni, így a Lewandowski-Müller páros csak egy gólra volt képes.


Florian Neuhaus (k), a Mönchengladbach és Benjamin Pavard (j), a Bayern München játékosa. Fotó: MTI/EPA/Philipp Guelland
Florian Neuhaus (k), a Mönchengladbach és Benjamin Pavard (j), a Bayern München játékosa. Fotó: MTI/EPA/Philipp Guelland

Igaz, a két jóbarát mindent megtett, a lengyel sztár kétszer is az alumíniumot találta el, de a mérkőzést a Gladbach 2-1-re megnyerte. A Bayern nem kombinált rosszul a vendégek kapuja előtt, de az alkalmi társulatnak ennyire futotta. Bő negyedórával a vége előtt két ismeretlen "gyereket" is pályára küldött Nagelsmann, akikről talán ő is csak annyit tudott meg az amatőrök edzőjétől, hogy támadók. Igaz, a 17 éves Lucas Copadot legalább a mellette ülő sportigazgató,Haszan Szalihamidzsics ismerte, lévén, hogy az unokaöccse. A másik ifjú, Paul Wanner "sem utódja, sem boldog őse, sem rokona, sem ismerőse" senkinek a vezérkarban, csak egyszerűen nagyon tehetséges. Az, hogy

16 évesen és 15 naposan (!) bajnoki mérkőzésen játszhatott a világ egyik legjobb csapatában, sokat elmond róla!

Most még nem tett csodát, de ideje, az van! 

Nem szabad kisebbíteni a vendégcsapat győzelmének értékét, de a csikók a koronavírussal "karöltve" tudták legyűrni a bajor óriást. És ezzel történelmet írtak: negyedszer nyertek az Allianz Arénában, és ez még bajnoki mérkőzésen egyik csapatnak sem sikerült.

A Bayernnél pedig a következő napokban elkezdődik egy hatalmas számolgatás-sakkozás, és egy komoly logisztikát igénylő hadművelet. Haza kell hozni a sztárokat, percre pontos beosztást csinálni, hogy ki mikor térhet vissza, közben nagyon vigyázni a még egészségesekre.

Továbbá oda kell figyelni a részletekre minden téren! Ugyanis olyan hibát követtek el néhányan a világ egyik legjobban szervezett klubjánál, amilyet egy falusi kiscsapatnál is ritkán szoktak. A végig hóesésben játszott mérkőzés szünetében

Musiala mezet váltott, és amit magára húzott, azon a szám az övé volt (42-es), de a karanténban lévő társ, Tolisso neve volt ráírva!

A Bayern Münchennek minden téren el kell kezdenie a 2022-es évet!

 

A nyitóképen: Breel Embolo (j), a Mönchengladbach és Niklas Süle, a Bayern München játékosa a német első osztályú labdarúgó-bajnokság 2022. január 7-i mérkőzésén Münchenben.

MTI/EPA/Philipp Guelland

Összesen 2 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
zara
2022. január 08. 23:02
egyszerübb lenne ha csak pozitiv tesztel lehetne játszani :)
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!