Az OSC sima vereséget szenvedett a címvédő Pro Reccótól a férfi vízilabda Bajnokok Ligájában – Zalánki Gergő duplázott az újbudai csapat ellen

2021. december 16. 03:57

A Genesys OSC Újbuda 14-8-ra kikapott odahaza a Pro Reccótól a férfi vízilabda Bajnokok Ligájában a csoportkör ötödik fordulójában. A két gólt szerző Zalánki Gergőt is foglalkoztató BL-címvédő végig dominálta a játékot, s magabiztosan győzött.

2021. december 16. 03:57
null
Bánfalvi Szabolcs

Mint arról beszámoltunk, a Genesys OSC Újbuda férfi vízilabda csapata négy fordulót követően hét ponttal állt a Bajnokok Ligája B-csoportjában. Az ötödik forduló szerdai játéknapján pedig a címvédő Pro Reccót fogadta a Nyéki uszodában. Az olasz sztárcsapat számított papíron esélyesebbnek, miután az eddigi összes meccsét megnyerve, 12 ponttal vezette a csoportot. Az OSC viszont nem a legjobb előjelekkel várta az összecsapást, ugyanis december 11-én a Magyar Kupában bronzérmet szerzett, miután az elődöntőben vereséget szenvedett a Szolnok együttesétől.

Külön érdekesség, hogy Zalánki Gergő az olasz gárda magyar légiósa, és a Pro Reccóba igazolása óta első alkalommal vízilabdázott Magyarországon, valamint először játszott magyar csapat ellen.

A magyar válogatott Zalánki Gergő remekel a BL-címvédő Pro Reccóban is. MTI/Kovács Tamás. Archív
A magyar válogatott Zalánki Gergő remekel a BL-címvédő Pro Reccóban is. MTI/Kovács Tamás. Archív

A találkozó elején az OSC szerezte meg a vezetést egy gyönyörű akciógóllal Csacsovszky Erik révén, ám a Pro Recco gyorsan igazolta a papírformát, s három góllal válaszolt. Majd a magyar csapat első emberelőnyből szerzett gólja után az ellenfél játékosai még kétszer vették be a hazai együttes kapuját az első negyed utolsó 51 másodpercében, s kialakították a 2-5-ös állást. Az öt gólból kettőt vállalt az olimpiai bronzérmes, világbajnoki ezüstérmes és Európa-bajnok Zalánki, és ugyanennyit jegyzett a montenegrói válogatott Alekszandar Ivovics is.

Ez a nyitány megadta az alaphangot, a Recco végig kontroll alatt tartotta a mérkőzést,

bár a második negyedben viszonylag meccsben volt az OSC, 1-1-es döntetlent hozott ez a játékrész. Ezzel 3-6-ot mutatott az eredményjelző a nagyszünetben.

Azonban a harmadik etap első felében 49 másodperc alatt szerzett két gólt az olasz brigád, s így már ötgólosra növelte előnyét (3-8) – ezzel jelentősen csökkentek a házigazda pontszerzési reményei. Ekkor már egyre jobban kijött a két csapat közötti különbség védekezésben és támadásban egyaránt.

Varga Dániel, az OSC vezetőedzője.MTI/Kovács Tamás. Archív
Varga Dániel, az OSC vezetőedzője.MTI/Kovács Tamás. Archív

Igaz, erre jött két újbudai válasz Burián Gergely és Csacsovszky révén (5-8), de ezt is simán lereagálta a világklasszisokkal teletűzdelt vendégcsapat, és még kétszer zörgette meg a hazaiak hálóját, így már másodszor is öt volt közte (5-10). A negyed végén Hárai Balázs szépített, és 10-6-os olasz vezetéssel indult az utolsó felvonás.

Ebben is a Pro Recco akarata érvényesült, és Varga Dániel csapata nem tudott négy gólnál közelebb kerülni. Sőt, 5 perc 16 másodperccel a vége előtt Bundschuh Erik jegyezte a meccs utolsó újbudai gólját, ezt emberelőnyből szerezte (8-12).

Ezután még kétszer volt eredményes a Pro Recco, s nyert 14-8-ra, így a végén kialakította a mérkőzés legnagyobb gólkülönbségét.

Összességében a Pro Recco végig dominált a meccsen. Az OSC játékosai derekasan küzdöttek, ám nem igazán tudtak áthatolni a kiváló olasz védelmen, és Marco Del Lungo bravúrjai is megalapozták a kitűnő védekezést. Míg az OSC 34 lövésből nyolcat értékesített, addig a Reccónak kettővel kevesebb kapura dobási kísérlet (32) is elég volt ahhoz, hogy hattal több gólt (14) szerezzen. Százalékban kifejezve a magyar alakulat 23,5 %-os hatékonysággal lőtt a kapuba, míg az olasz sztárcsapat lövéseinek a 43,8%-a haladt át a képzeletbeli gólvonalon.

A Magyar Vízilabda-szövetség az év legjobb férfi játékosának választotta Manhercz Krisztiánt. MTI/Mónus Márton. Archív
A Magyar Vízilabda-szövetség az év legjobb férfi játékosának választotta Manhercz Krisztiánt. MTI/Mónus Márton. Archív

Nemcsak a rossz lövőforma, hanem a remekül szervezett védekezés is egy-egy gólon tartotta az OSC három nagylövőjét, Manherczet, Buriánt és Vigvári Vincét. Hárman együtt 22 lövést eresztettek el, s ebből csak három kötött ki a kapuban. Hozzá kell tenni, a legtöbbször nehéz helyzetből próbálkoztak a magyar lövők, az olaszok óriási nyomás alá helyezték őket, és Marco del Lungo is nagyszerűen védett. Az olasz kapus 50 százalékos védési mutatót produkált az egész meccsen.

A montenegrói válogatott Ivovics pedig három góljával a mezőny legeredményesebb játékosa lett, akit egyébiránt beválasztották a tokiói olimpia All Star-csapatába, azaz a torna legjobb játékosai közé, akárcsak Manherczet. Nos, ezúttal Ivovics nyerte a két nagylövő csatáját. Viszont Manherczet egyéb kitüntetés is érte: szerdán a Magyar Vízilabda-szövetség az év legjobb férfi játékosának választotta.

Magyar szempontból a meccs pozitívuma, hogy a magyar válogatott Zalánki alapembernek számít a BL-címvédő csapatban, s kifejezetten jól játszott a világklasszis együttesben.

 

VÍZILABDA, FÉRFI BAJNOKOK LIGÁJA, B-CSOPORT, 5. FORDULÓ

GENESYS OSC ÚJBUDA–PRO RECCO (olasz) 8-14 (2-5, 1-1, 3-4, 2-4)

OSC: Lévai – Várnai, Vigvári Vince 1, Csacsovszky E. 2, Hárai 2, Manhercz K. 1, Burián 1., Tóth M., Bundschuh 1, Aranyi M., Dala D., Sziládi. Edző: Varga Dániel

RECCO: Del Lungo – Younger 1, Di Fulvio 1, Ivovics 3, Hallock 1, Bertoli, Zalánki 2, Negri (kapus), Figlioli 2, Loncar 2, Velotto, Canella 2, Echenique. Edző: Sandro Sukno

További eredmények

CN Marseille (francia)–Waspo 98 Hannover (német) 13-10

Spandau 04 Berlin (német)–Steaua Bucuresti (román) 10-8

Crvena zvezda (szerb)–Jug Adriatic Osiguranje Dubrovnik (horvát) 13-19

Az állás: 1. Pro Recco 15 pont, 2. CN Marseille 12 pont, 3. Jug Adriatic Osiguranje Dubrovnik 12 pont, 4. GENESYS OSC ÚJBUDA 7 pont, 5. Waspo 98 Hannover 5 pont, 6. Spandau 04 Berlin 4 pont, 7. Crvena zvezda 3 pont, 8. Steaua Bucuresti 0 pont

Kedden játszották

CNA Barceloneta (spanyol)–FTC-Telekom 12-12 (3-4, 3-1, 3-3, 3-4)

Olympiakosz Pireusz (görög)–Jadran Split (horvát) 12-10 (4-1, 4-3, 4-3, 0-3)

Novi Beograd (szerb)–AN Brescia (olasz) 11-11 (3-2, 0-2, 4-3, 4-4)

Radnicski Kragujevac (szerb)–Dinamo Tbiliszi (georgiai) 14-7 (4-2, 3-1, 2-1, 5-3)

 

Nyitókép: Az OSC játékosai bíztatják egymást a budapesti Nyéki Imre uszodában. MTI/Kovács Tamás. Archív

Összesen 1 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Schweinehund
2021. december 16. 17:59
Nagyon drukkolok, hogy végre meglegyen a BL-továbbjutás a csoportból. A szenzációs tavalyelőtti szezont tönkrevágta a járvány, a szponzor kiszállt, a légiósok elmentek, fiatalokkal lett feltöltve a keret. Mégis bajnoki döntő, EL-döntő és BL-csoportkör lett az eredmény. Nagyon büszke vagyok a csapatra!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!