Régi idők focija

2021. november 28. 17:16

A Debrecen-Paks mérkőzésen a kezdőcsapatokban pályára lépő 22 játékos közül 21 magyar volt. Ez mindenképpen a régi idők fociját idézte. A színvonal is sok tekintetben hasonlatos volt ahhoz. Kérdés, melyik régi korszakot kívánták felidézni a játékosok.

2021. november 28. 17:16
null
Edvi László

2020. június 27-én találkozott utoljára elsőosztályú találkozón Debrecenben a DVSC és a Paks. Azon mérkőzés előtt biztos volt, hogy a két csapat közül az egyik a másodosztályban folytatja majd. Akkor 1-1-re végződött a csata, és ezzel a Debrecen esett ki a legjobbak közül. Vasárnap ebéd után ismét a Nagyerdőben randevúzott az elsőosztály két „legmagyarabb” csapata. Valamivel kisebb tétért, mint bő egy éve. Igaz, most még a bajnokság felénél sem tartunk, vagyis az igazán kiélezett szituációk még később jönnek.

Rendőrök és a debreceni Pávkovics Bence a Debreceni VSC – Paksi FC mérkőzés után a debreceni Nagyerdei Stadionban 2020. június 27-én. Ezzel az 1-1-el esett ki a Debrecen a legjobbak közül. Fotó: MTI/Czeglédi Zsolt
Rendőrök és a debreceni Pávkovics Bence a Debreceni VSC – Paksi FC mérkőzés után a debreceni Nagyerdei Stadionban 2020. június 27-én. Ezzel az 1-1-el esett ki a Debrecen a legjobbak közül. Fotó: MTI/Czeglédi Zsolt

Megoszlanak a vélemények, hogy érdemes egy csapatot magyar játékosokra építeni, vagy jöjjenek a tőlük kissé jobb külföldiek. Akik talán azt sem tudják, hogy melyik országban tették azt az egy-két éves kirándulásukat. Ezért is le a kalappal a Paks előtt, mely ragaszkodik a honi focistákhoz, és szintén dicséret a Debrecennek, mely igyekszik minél több magyart foglalkoztatni. Sőt, a város akadémiáján felnőtt játékost. A baj akkor van, ha olyan szituáció áll elő, mint tavaly, amikor egyiküknek búcsúznia kellett az élvonaltól. És idén sem a dobogóért harcol ez a két gárda.

A debreceni Németh Krisztián még nem tudta annyira segíteni új csapatát, amennyire várták tőle a szurkolók. Fotó: MTI/Czeglédi Zsolt
A debreceni Németh Krisztián még nem tudta annyira segíteni új csapatát, amennyire várták tőle a szurkolók. Fotó: MTI/Czeglédi Zsolt

A magyar filmtörténet leghíresebb mosodása, Minarik Ede által összehozott csapat futballjára bizonyára manapság már senki nem kíváncsi. Ám bizonyos elemeiben

felidézték a régi idők fociját a vasárnap Debrecenben küzdők.

Pl. a középpályás védekezéssel. Illetve annak hiányával, de ettől csak az edzők szoktak idegesek lenni, a nézők kevésbé. Illetve, ha a kedvenc csapat játékosai nem ütköznek eleget a pálya ezen térségében az bosszantó, az ellenfél ilyen ténykedése nem. A semlegeseknek viszont ez jó forgatókönyv, ezért volt szórakoztató az első félidő. Sok-sok helyzet (valamivel több paksi), látványos támadások, és védések. Utóbbiakat többnyire a hazaiak hálóőre, Gróf Dávid mutatta be, aki fantasztikus napokon van túl, hisz csütörtökön édesapa lett! A múlt héten, Újpesten csapata legjobbjának bizonyuló kapus az első félidő közepén aztán a Loki vezetőgóljának is örülhetett. Ez is olyan

régi idők focijába illő találat volt

, ugyanis Ugrai Roland a félpályán kapott egy labdát, gyönyörűen vezette azt végig az egész térfélen, majd a paksi kapust remek csellel elfektetve lőtt a hálóba. A félidő hosszabbításáig vezetett ezzel a góllal a hazai gárda, ekkor egy szöglet után egyenlített a Paks. A remek rugótechnikáját edző-édesapjától öröklő Bognár István szöglete után Ádám Martin fejelt Gróf kapujába.

Ez volt igazán a régi idők fociját idéző momentum!

Ugyanis a beívelés után a góllövőlistát vezető játékos úgy fejelt 3 méterről (!) a kapuba, hogy a közelében nem volt senki, és még csak ugrania sem kellett.

Ádám Martin, a paksi csapat egyenlítő találatának szerzője vezeti a góllövőlistát. Fotó: MTI/Vasvári Tamás
Ádám Martin, a paksi csapat egyenlítő találatának szerzője vezeti a góllövőlistát. Fotó: MTI/Vasvári Tamás

A DVSC védelme az egész szezonban botrányosan teljesít. Pedig annak irányítója az egyetlen külföldi, aki pályán volt az első félidőben, és ő nem akárhogyan kezdte pályafutását. Sylvain Deslandes annak idején szerepelt az U16-os francia válogatottban is. Onnan küzdötte le magát ide. Még csak 24 éves, van ideje bizonyítani, bár a felnőtt francia válogatott kissé messze van most tőle. Nemcsak földrajzilag. Ami tény: a Deslandes irányította védelem több gólt nem kapott a mérkőzésen, ehhez hozzájárult az a tény is, hogy a fáradó játékosok néha olyan jeleneteket produkáltak, mint Minarik Ede emberei, anno.

Ez a találkozó is 1-1 lett, mint a 2019-20-as bajnokság zárófordulójában.

Ennek most közvetlenül nem lett olyan következménye, mint annak az 1-1-nek, de tény, hogy

a „színmagyar” és a „főleg magyar” csapat valószínűleg a folytatásban sem a dobogóért, és a nemzetközi kupák selejtezőjében való indulás jogáért fog harcolni.

Persze, ha felidézzük az idén nyári selejtezőket, továbbá a Ferencváros El-csoportkörben nyújtott teljesítményét, és eredményeit, minimum fel lehet tenni a kérdést: kell- e ennyi külföldi a magyar fociba? Mert kupacsapatainkban nagyítóval kell keresni a magyar játékosokat.

Nem jobb a régi idők focijának megfelelően hazai játékosokra építeni?

Ahogy teszi azt a Paks és a Debrecen. Mert ezekért a csapatokért lehet lelkesedni.

 

 

A nyitóképen: Tőzsér Dániel, a Debreceni VSC labdarúgó-csapatának sportigazgatója, a spanyol Joan Carrillo, a Debreceni VSC labdarúgó-csapatának új vezetőedzője és Herczeg András, a DVSC Labdarúgó Akadémia elnöke (b-j) az új vezetőedző bemutatkozó sajtótájékoztatója után, a debreceni Nagyerdei Stadionban 2021. november 8-án.

MTI/Czeglédi Zsolt

Összesen 4 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
kaltran
2021. december 04. 22:13
te hülye fasz, a magyar foci már akkor lejtmenetbe kezdett, mikor jöttek a csehszlovákok
VakzKommondor
2021. december 04. 22:13
A ner csúcsteljesítménye a foci Látszik fos az egész
zakar zoltán béla
2021. november 29. 19:22
1969.
zakar zoltán béla
2021. november 28. 23:10
ÍME!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!ÍME!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!