Ezüst az első érem a remélt tizenötből a tokiói paralimpián - összefoglaló az első versenynapról

2021. augusztus 25. 19:05

Az úszó Konkoly Zsófia ezüstérmet szerzett a tokiói paralimpia első versenynapján 400 méter gyorson. Hajmási Éva negyedik lett kardban, a pályakerékpáros Ocelka Róbert és segítője, Nagy Gergely országos csúccsal tizedik helyen végzett a 4000 méteres üldözéses versenyben.

2021. augusztus 25. 19:05
null
Bánfalvi Szabolcs

Máris megvan Magyarország első érme a tokiói paralimpián. A riói ötkarikás játékokon bronzérmes Konkoly Zsófia ezüstérmet szerzett 400 méteres gyorsúszásban az S9-es kategóriában. A 19 éves sportoló kiválóan úszott egész nap, az előfutamát megnyerve, a legjobb idővel jutott a döntőbe, ráadásul kétszer is megdöntötte az egyéni csúcsát, egyszer a selejtezőben, majd a fináléban még azon is tudott javítani, és 4:36.76-os idejével hatalmas csatában a második helyen végzett, mindössze nyolc századdal maradt le az aranyéremről.

Konkoly Zsófia a magyar küldöttség első érmét nyerte a tokiói paralimpián. MTI/Magyar Paralimpiai Bizottság/Szabó Bence
Konkoly Zsófia a magyar küldöttség első érmét nyerte a tokiói paralimpián. MTI/Magyar Paralimpiai Bizottság/Szabó Bence

A versenyszám másik magyar indulója, Payer Kata hetedik lett az első előfutamban, ezzel befejeződött számára a verseny. Úszásban még egy magyar versenyzett szerdán, 100 méter háton az S2-es kategóriában Adámi Zsanett az előfutamában a negyedik helyezést érte el, és ezzel bejutott a döntőbe, ahol hetedikként ért célba.

Szerdán kerekesszékes vívásban is érdekeltek voltak a magyar parasportolók. A férfiaknál és a nőknél a kard egyéni küzdelmeket bonyolították le mindkét sérültségi kategóriában. A nőknél az A kategóriában, amelyben a vívás szempontjából kevésbé sérültek versenyeznek, 15 fő indult, három csoportban vívtak öt tusra menő asszókat a kardozók. Hajmási Éva az olasz, lengyel és brit ellenfele ellen nyert, míg az ukrántól szoros csatában kikapott, ezzel a negyeddöntőbe került, ahol a lengyel Kinga Drozdz ellen győzött rendkívül szoros küzdelemben 15:14-re. Az elődöntőben a 34 éves magyar vívó 8:5-re is vezetett a kínai Csing Pien ellen, azonban a 2019-ben egyéniben és csapatban is világbajnok ázsiai egy 10:3-as sorozattal megfordította és megnyerte az asszót. A bronzmeccsen Hajmási Éva a legutóbbi vb-n harmadik ukrán Jevhenija Breusz ellen vívott, és 15:10-es vereséget szenvedett,

így a negyedik helyen végzett a paralimpián.

Ugyanebben a kategóriában Veres Amarilla a csoportjában egy olasz és amerikai kardozót győzött le, míg a kínai és ukrán ellenfelétől vereséget szenvedett, így a nyolc közé jutásért is vívnia kellett a direkt kieséses táblán. A nyolcaddöntőben a lengyel Marta Fidrychtől kapott ki.

Hajmási Éva a kínai Csing Pien elleni assszó közben a kerekesszékes vívás A. kategóriájának kard egyéni elődöntőjében a tokiói paralimpián. MTI/Koszticsák Szilárd
Hajmási Éva a kínai Csing Pien elleni assszó közben a kerekesszékes vívás A. kategóriájának kard egyéni elődöntőjében a tokiói paralimpián. MTI/Koszticsák Szilárd

A komolyabb sérültségi fokot jelző B kategóriában tizenketten vívtak, két csoportban. Madarászné dr. Mező Boglárka a japán, orosz és brazil vívó ellen sikerrel zárta az asszót, a kínai és ukrán ellenfele azonban jobbnak bizonyult, de így is közvetlenül jutott a negyeddöntőbe, ahol kikapott kínai riválisa ellen.

A férfi kardozóknál az A kategóriában 15 vívó indult, három csoportban elosztva. A riói paralimpián ezüstérmes Osváth Richárd vereséget szenvedett orosz ellenfelétől, azonban a japán, kanadai és görög riválisát legyőzte, így kvalifikálta magát a negyeddöntőbe, ahol a kínai Tien Csien-csüannal vívott, és hatalmas csatában egy tussal kapott ki a 2019-es világbajnok ázsiaitól.

A B kategóriában 13 kardozó lépett a pástra két csoportban. Tarjányi István az első paralimpiáján legyőzte a brazil, francia és kanadai ellenfelét, ám az orosz és a lengyel kardozóval szemben vereséget szenvedett. Így három győzelemmel és két vereséggel ment tovább a negyeddöntőbe, ahol a lengyel Adrian Castrótól kapott ki.

Asztaliteniszben négy magyar versenyző mutatkozott be a csoportkörben.

A nőknél az S9-es kategóriában induló Szvitacs Alexa első mérkőzésén a brazil Daniella Rauen ellen 3:1-re győzött,

majd kikapott a kínai Guiyan Xiongtól 3:0-ra. A mezőnyt nyolc versenyző alkotja, két négyfős csoportba sorolva, Szvitacs Alexát az A jelű négyesbe sorsolták. A csoportküzdelmek folytatásában csütörtökön a török Neslihan Kavas vár Szvitacs Alexára, aki ha legyőzi török ellenfelét, biztosan bejut a legjobb négy közé, mivel két forduló után a csoportot két győzelemmel vezeti a riói paralimpián ezüstérmes Guiyan Xiong, egy-egy győzelme van Szvitacs Alexának és Daniella Rauennek, míg Neslihan Kavas két vereségével pont nélkül áll. A csoport első két helyezettje jut tovább az elődöntőbe. A férfiaknál pedig Major Endre és London paralimpiai bajnoka, Pálos Péter is győzelemmel kezdett, míg Zborai Gyula 3:0-s vereséget szenvedett első meccsén a kínai Zhao ellen.

Szvitacs Alexa a brazil Danielle Rauen elleni győztes mérkőzésen a tokiói paralimpián. MTI/AP/Eugene Hoshiko
Szvitacs Alexa a brazil Danielle Rauen elleni győztes mérkőzésen a tokiói paralimpián. MTI/AP/Eugene Hoshiko

A férfi pályakerékpárosok 4000 méteres üldözéses versenyében Ocelka Róbert és segítője, Nagy Gergely országos csúccsal a tizedik helyen végzett. A B1-es kategóriában induló látássérült sportoló és kísérője egy szingapúri versenyzővel került párba, és

a 4:42.401 perces eredménnyel 18 másodpercet javított a magyar rekordon.

Ebben a számban 14 versenyző indult, és a két legjobb időt elérő kerékpáros került a döntőbe, a harmadik és negyedik pedig a bronzéremért csatázott.

Csütörtöki beharangozó

A második versenynapon több sportágban is lesznek magyar indulók.

Folytatódnak az úszás küzdelmei. A férfiaknál Iván Bence 200 méteres vegyesúszásban indul S6 kategóriában, az előfutama 2.24-kor kezdődik,

a szám döntője 11.26-kor startol, ahol papíron érem- vagy helyezésesélyesként úszhat.

A női 200 méteres vegyesben SM6 kategóriában mutatkozik be Száraz Evelin és Illés Fanni a tokiói paralimpián. Előbbi előfutama 2.43-kor kezdődik, utóbbié 2.49-kor. A szám döntője délelőtt 10.31-kor startol. Mindkét versenyzőnek ez a gyengébbik száma, 100 méter mellen értek el kiváló eredményeket, a 2019-es londoni világbajnokságon Illés Fanni aranyérmet, míg Száraz Fanni bronzérmet szerzett. A női 100 méteres mellúszásban SB9 kategóriában versenyez majd Pap Bianka, az előfutama 3.26-kor indul, míg a szám döntője 11.46-kor kezdődik, ahol Pap Bianka érmet vagy remek helyezést is elérhet.

Pap Bianka paraúszó edzése előtt a hódmezővásárhelyi Gyarmati Dezső Sportuszodába 2021. július 27-én. MTI/Koszticsák Szilárd
Pap Bianka paraúszó edzése előtt a hódmezővásárhelyi Gyarmati Dezső Sportuszodába 2021. július 27-én. MTI/Koszticsák Szilárd

Asztaliteniszben folytatják a csoportküzdelmeket a magyar paralimpikonok.

A nőknél Szvitacs Alexa a török Neslihan Kavas ellen lép asztalhoz, és ha legyőzi török ellenfelét, bejut az elődöntőbe.

A mérkőzés 14.20-kor kezdődik. A férfiaknál Major Endre 5.20-kor, Pálos Péter 6.40-kor, Zborai Gyula 14.20-kor vívja meg a következő csoportmeccsét, míg bemutatkozik Csonka András is, két mérkőzést játszik majd, az elsőt 4.00-kor kezdi majd, a másodikat 13.40-kor.

A kerékpározó Wermeser Zsombor az 1000 méteres időfutam döntőben szerepel, amely 7.00-kor esedékes.

Vívásban a férfi és női párbajtőrözők egyéni küzdelmeit rendezik meg csütörtökön. A férfi párbajtőr egyéni versenyében Tarjányi István a B kategóriában indul. A csoportkör asszói 2.00-kor kezdődnek.

A nőknél pedig Krajnyák Zsuzsanna és Veres Amarilla az A kategóriában szerepel, míg Dani Gyöngyi a B kategóriában versenyez. A csoportkör 4.20-kor kezdődik.

A férfi és női párbajtőr egyéni elődöntők 10.00-kor kezdődnek el, és ezeket követik a bronzmérkőzések és a döntők.

Mind a négy magyar vívó esélyes lehet éremre vagy remek helyezésre.

A női párbajtőr döntője 13.00-kor indul az A kategóriában, míg 13.30-kor a B kategóriában. A férfi párbajtőr döntője 14.15-kor kezdődik a B kategóriában.

Nyitókép: MTI/Magyar Paralimpiai Bizottság/Szabó Bence

Összesen 7 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
szarcsi1
2021. november 03. 14:11
Hurrá, gratulálunk és büszkék vagyunk rátok. Hajrá Magyarország, hajrá magyarok!
Kiscsillag
2021. augusztus 26. 22:00
Gratulálok, le a kalappal. Példaképek vagytok.
Búvár Kund
2021. augusztus 26. 11:38
Gratulálok minden sportolónak! Hajrá magyarok!
Lombi
2021. augusztus 26. 11:37
Jó kezdés. Jöhet a mégjobb folytatás. Hajrá magyarok.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!