Siklósi Gergely ezüstérmes férfi párbajtőrben

2021. július 25. 15:04

A magyar világbajnok a címvédőt is búcsúztatta, az új olimpiai bajnok a francia Cannone lett.

2021. július 25. 15:04
null
Balázs Boldizsár

Fontos volt, hogy az uralkodó egyéni világbajnok Siklósi Gergely a mai nyitókörben egy aránylag gyengébb ellenféllel kezdett. A szintén egyéni világbajnok kardozó Szatmári András búcsúja tegnap ismét aláhúzta: egy akármilyen eredményes versenyző élete első olimpiai asszója is csak nehéz lehet.

Világranglista vezetőként megérdemelten vívott Siklósi a főtábla leggyengébbjével, de a párbajtőrnek ma már nincs vakfoltja a világon. Ez a fegyvernem veti meg a lábát vívóhagyományok nélküli országokban könnyen, köszönhetően a messze legegyszerűbb alapelvének: szúrd meg a másikat előbb, mint ő téged – bárhogy és akárhol. A kínai Dongon 15-9 arányban lépett túl.

A bolygó vakfoltmentességére a legjobb tizenhat között kéretlenül jó példa volt a marokkói Elkord, aki még 12-nél is vezetett eggyel. Siklósi négy nagyszerű, különböző akcióval (egy feltartó szúrással, egy védéssel, egy gyors támadással és egy kontrariposzttal) azonban lezárta a meccset.

A negyeddöntőben az uralkodó világbajnok magyar az olimpiai címvédővel, a koreai Parkkal találkozott. Azzal a Parkkal, aki Imre Gézát 10-14-ről verte meg a riói döntőben. Budapesten, 2019-ben, a világbajnoki címhez vezető útján Siklósi már búcsúztatta őt, most az egyetlen nagyobb versenyen is. Hasonlóan fordulatos meccsen.

Az olimpiai döntőért, akárcsak két éve a világbajnokiért az olasz Santarelli következett. Siklósi azon a meccsükön élte meg a minden vívó pályafutásában összesen pár rövid percig tartó állapotot, amikor nem lehet megszúrni és ő nem tudja olyan irányba nyújtani a kezét, hogy arra ne testet találjon a hegy. 

Ennek híján is két tusos előnnyel kezdett, hátrányba később sem került, de nagyobb előnybe sem, majd 10-10-nél harmadjára is utolérte az olasz. Ekkor már az utolsó három percben benne jártunk jócskán. Az igazság pillanatában Siklósi – akárcsak Nagy Tímea a sydney-i elődöntőjében – az egyik legvagányabb megoldást, egy második szándékú akciót húzott elő. Elhitette az ellenféllel, hogy elindul, az ilyenkor ösztönszerű, nem annyira koncentrált közbeszúrást kivédte és tisztán, egy lámpával talált. Több tust az olasz nem adott.

A döntőben a csak egy utolsó pillanatos kényszerváltoztatás miatt a csapatba kerülő francia, Romain Cannone volt az ellenfél. Cannone még tegnap sem került volna szóba az éremesélyesek közt, de a nap folyamán kiverte London meglepetésbajnokát, Limardót, és azt a Bidát, aki Siklósi mellett az olimpiai előtti időszak legerősebb párbajtőrözője volt. Az erősebbik elődöntőst, a bronzmeccset nyerő ukrán Reizlint is ő búcsúztatta.

Cannone-nak egyszerűen napja volt. Megesik vívásban. Szilágyi Áron – bár nem ennyire a semmiből – első olimpiai bajnoki címe is ekképp született.

Siklósi próbálkozott, és voltak is ötletei szépszámmal, de a tökéletesen könnyű kézzel szúró Cannone hegye valahogy mindig utat talált. Élete első olimpiáján 15-10-re vesztett el egy döntőt, amit talán nem is lehetett megnyerni.

Siklósi Gergely 23 évesen abban a fegyvernemben világbajnok és olimpiai ezüstérmes, melyben Imre Géza még 41 évesen is egyetlen tusra került egy olimpiai bajnoki címtől. Lényegében a tökéletes technikájával, amihez hasonlóval Siklósi is rendelkezik.

Összesen 1 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
BossN
2021. július 30. 00:23
Hatalmas gratula! Hajrá Magyarország! Hajrá magyarok!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!