Cseh Laci szenzációs, Mohamed Aida sporttörténelmet írt

2021. július 29. 17:45

A tokiói olimpia csütörtöki napja elsősorban a rutinos versenyzőinkről szólt.

2021. július 29. 17:45
null
Vámos Tamás

Haladjunk időrendi sorrendben: hajnali két órakor a női sportpisztoly selejtezőjében Major Veronikának sajnos nem ment valami fényesen, 281 körös teljesítménnyel a 44 fős mezőnyben a 42. helyen zárt.

Viszont tovább folytatta remeklését Telegdy Ádám, aki a 200 méteres hátúszásban a negyedik legjobb idővel jutott a péntek hajnali döntőbe.

Ezután következett Telegdy menyasszonya, Kapás Boglárka, aki élete második legjobb idejével kvalifikálta magát a fináléba, ám mivel az utolsó 50 méteren kicsit elfáradt, a negyedik helyen végzett. Bogi – könnyeivel küszködve – nem is titkolta csalódottságát:

„El sem tudtam képzelni, hogy érem nélkül zárom a versenyt,

de vigasztal, hogy abszolút kiúsztam magam”

Németh Nándor viszont maximálisan elégedett lehet teljesítményével, hiszen az úgynevezett királyszámban, a 100 méteres gyorsúszásban beverekedte magát a fináléba (a nyolcadik helyen), s hogy milyen óriási tettet hajtott végre, bizonyítja: utoljára 57 éve, az 1964-es, szintén tokiói olimpián Dobai Gyula volt képes hasonló bravúrra! A siófoki úszó a fináléban nem tudott előre lépni, de így is minden dicséretet megérdemel.

Ha lehet mondani, még nagyobb bravúr Cseh László teljesítménye, aki remeklésével – a nyolcadik helyen jutott be a 200 méteres vegyesúszás fináléjába – egy nappal meghosszabbította pályafutását, hiszen a 35 éves klasszis azt már Tokió előtt kijelentette: az olimpia lesz több évtizedes pályafutása utolsó versenye. A négyszeres olimpiai ezüstérmes klasszisunk azt is elárulta, ennyire felszabadultan még egyetlen olimpiáján sem versenyzett, azt pedig már csak mi tesszük hozzá:

ebből még bármi összejöhet!

A női 4X200 m gyorsváltónk (Jakabos Zsuzsanna, Veres Laura, Késely Ajna, Kapás Boglárka összetételben) a nyolcadik helyen jutott a fináléba, és végül a franciákat megelőzve a hetedik helyen zárt, a mezőny erősségére jellemző, hogy a győztes kínaiak világcsúcsot (7:40.3) repesztettek.

Maradva a medencében: férfi vízilabda-válogatottunk a japánok elleni mérkőzés után lazábban hozta a következő kötelezőt: Dél-Afrikát 20-1-re vertük!

S még mindig a vízen "járva": mivel Pétervári-Molnár Bendegúz a férfi egypárevezezősök elődöntőjében csupán az ötödik helyen zárt, így a B-fináléban a 7. helyezésért harcolhat.  

A szörfös Cholnoky Sára számára befejeződött az olimpia, hiszen három futam alapján a 25. helyen végzett, a laser hajóosztályban Vadnai Benjámin a 18. helyre csúszott vissza, a női laser radialban Érdi Mária a 15. helyen áll, míg a legszebb reményekre jogosító versenyzőnk, Berecz Zsombor a finndingi hajóosztályban egy helyet visszacsúszott, de így is a nagyon kedvező, harmadik helyről várja a folytatást.

A magyar dzsúdócsapat utolsó képviselőjeként Cirjenics Miklós (+100 kg) állt tatamira. Azaz: első mérkőzésén csak állt volna, ám a lett Jevgenijs Borodavko koronavírus-fertőzés gyanúja miatt nem mérkőzhetett. A legjobb 16 között viszont az orosz Nyijaz Iljaszov ipponnal verte cselgáncsozóink utolsó mohikánját.

Női tőrcsapatunk sem lehet igazán büszke, hiszen miután azt olaszoktól (32:45), majd Kanadától is kikaptunk (33:45), Egyiptommal csupán a hetedik helyért küzdhettünk meg. Szépségtapasz: a Kreiss Fanni, Kondricz Kata, Pásztor Flóra, Mohamed Aida összeállítású csapat 45:28-ra győzött; Mohamed Aida viszont páratlan bravúrt ért el, hiszen

pályafutása hetedik olimpiáján vett részt,

így Magyarország ötkarikás örökranglistáján megelőzte a szintén vívó Gerevich Aladárt és a szörfös Gádorfalvi Áront.

Női tornában Kovács Zsófia – bár az első kör után még a hatodik helyen állt – az egyéni összetett versenyben végül a 14. helyen zárt.

A délutáni úszószámok közül 100 méter pillangón az immár olimpiai bajnok Milák Kristóf a második, míg Szabó Szebasztián a tizennegyedik legjobb idővel jutott a középdöntőbe, 800 méter gyorson Késely Ajna sajnos nem volt képes hasonló bravúrra, lévén a 13. helyen zárt.

A 200 méteres hátúszásban egy kellemes (Burián Katalin a középdöntőbe jutott) és egy kellemetlen meglepetés (Hosszú Katinka a 20. pozícióban zárt, és kiesett) ért minket. Mindez azért is hidegzuhany, hiszen háromszoros olimpiai bajnoknőnk ebben a számban öt éve, a riói játékokon még ezüstérmet szerzett…

Sajnos

női kézilabdázóink helyzete is egyre reménytelenebb:

mivel az Orosz Csapattól is sima vereséget szenvedtünk (31-38), s bár még matematikailag megmaradt az esélyünk a továbbjutásra, ám ehhez éppen a csoport élén álló svédeket és spanyolokat kellene legyőznünk, ráadásul Kovacsics Anikó után Szucsánszki Zitát is elvesztettük, aki a csapatkapitányhoz hasonlóan vállsérülést szenvedett.

    Nyitó kép: Női kézilabda - nem jó az irány... Fotó: MTI/Czeglédi Zsolt

Összesen 5 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Senki Alfonz
2021. augusztus 02. 23:56
Igen, a Rákosi korszakban volt olyan, hogy orvos helyett egy megbízható elvtárs juhász lett egy kórház igazgatója, aki már rögtön le is baszta az orvosokat, hogy ne mosakodjanak, hanem műtsenek!!!! A rohadt, mocskos politikának nem kellene beleszólnia más szakmákba, ha már ő (mármint maga a politika) nem az!!!!
Búvár Kund
2021. augusztus 02. 23:56
Mohamed Aidát, részben megértem, részben nem.Megértem, hogy becsvágyból rekorder akart lenni, emberi dolog, gyarlóság. Viszont, ha egy egész csapat tiltakozik ellenem, és nem akar velem együtt versenyezni, akkor önként visszalépek, már csak büszkeségből is...önbecsülésből...
Friedrich Ferdinand von Beust
2021. augusztus 02. 23:47
A mai HUN SVE után vicces az utolsó bekezdés.
Lion
2021. augusztus 02. 23:45
Phelps már közvetít, Cseh még úszik :) Úszólegendák, ahogy Aida is vívásban.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!