Botrány tört ki Ukrajnában Zelenszkijék adóemelési tervei miatt

2024. augusztus 05. 09:47

Ukrajna brutális adóemelésre készül, hogy belülről is tovább tudja finanszírozni a háborút. A törvénytervezet akkora botrányt okozott, hogy a vezetés sietve közölte: a tárgyalások még éppen csak elkezdődtek, és semmi nincs kőbe vésve.

2024. augusztus 05. 09:47
Révész Béla Ákos
Révész Béla Ákos

A szerző a Makronóm újságírója.

Míg az ukrán állam működése gyakorlatilag teljes mértékben a külföldi donorországok segélyeiből épített lélegeztetőgépre van kötve, a saját bevételek egy az egyben a hadsereg finanszírozására mennek. Miután nincs az a pénz, amely elég lenne a végtelen háború költségeinek kiegyenlítésére, ráadásul az amerikai segélyek hat hónapos szünete miatt át kellett variálnia költségvetését, Kijev most belecsap abba, amibe eddig nem mert: hatalmas, 120 milliárd hrivnyás (2,7 milliárd eurós) adóemelésre készül, hogy a hadsereg egyre növekvő szükségleteit megoldja. 

A törvénytervezetet már benyújtották az ukrán parlamentnek, ám a törvényhozás olyan heves tiltakozással szembesült mind a hazai, mind a külföldi befektetői szféra részéről, hogy óvatosságból azonnal le is lassította a folyamatot – számolt be a Politico. Szergej Marcsenko pénzügyminiszter szerint a kormány mindent megtett annak érdekében, hogy a háború kitörése óta ne nyúljon az adókhoz, mára azonban a védelmi erők finanszírozásának és bérezésének az egyéb lehetőségei teljesen kimerültek.  

Mindez egy kicsit sem hatja meg a vállalkozói szférát. A kereskedelmi kamara közleményben tiltakozott a tervezet ellen, így fogalmazva: „az orosz agresszió, az infrastruktúra tönkretétele, a piacok leépítése és a munkaerő kiáramlása miatt az ukrán üzletre nehezedő további fiskális nyomás ellehetetleníti a gazdasági stabilitást”

Az első találkozás a felek között már megtörtént, de az ellenállás akkora a vállalkozások részéről, hogy csak a párbeszéd folytatásában tudtak megegyezni. Ez természetesen nem jelenti azt, hogy az adóemelést lefújnák, ugyanis a pénzügyminiszter világossá tette: kellenek a pluszforrások, mivel az állam védelmi képességei a gödör szélén vannak.  

Még az amerikaiaknak sem tetszik az ötlet 

Az ukrán kormány ötlete nem csak a hazai gazdasági szereplőknek nem tetszik. Penny Pritzker, Ukrajna gazdasági fejlesztéséért felelős amerikai különmegbízott az Amerikai Kereskedelmi Kamarával együtt arra ösztönzi az ukrán kormányt, hogy ne az amúgy is végletekig megnyomorított ottani vállalkozásoktól szedjen el még több pénzt, inkább foglalkozzon az egész ukrán rendszert átfonó szürkegazdaság visszaszorításával – amennyiben megoldja, egy csapásra megszűnik az adókkal kapcsolatos aggodalma is. Mint mondták: 

a további adóbevételek forrása éppen az adócsalás elleni küzdelem, a kötelező adózási szabályok betartatása, nem pedig az egyébként is törvénytisztelő adófizetők terheinek további növelése. 

A tárgyalások a héten folytatódnak a vállalkozó szféra kulcsfigurái és a kormány között. A nyakig eladósodott állam összesen 500 millió hrivnyát próbál meg előteremteni pluszban: ennek háromnegyedét új hitelfelvételből, a többit pedig a megemelt adókból fedezné. Az összeg 60 százalékát a katonák fizetésére fordítanák, a maradék negyvenből fegyvereket vásárolnának. Ukrajna a GDP-jének nagyjából 37 százalékát, azaz több mint 40 milliárd eurónyi hrivnyát különített el védelemre – eddig is szinte teljes egészében az adóból. 

*** 

Kapcsolódó:

Fotó: MTI/AP/Efrem Lukackij 

 

 


További cikkeinket, elemzéseinket megtalálják a makronom.hu oldalon.

Összesen 65 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
nempolitizalok-0
2024. augusztus 05. 16:14
Az itteni ukránszopacsok a pofázás helyett viríthatnának legalább pénzügyileg a SAJÁTJUKBÓL, ha már gyávák a fronton harcolni.
Kormánypárti2
2024. augusztus 05. 15:11
"Penny Pritzker, Ukrajna gazdasági fejlesztéséért felelős amerikai különmegbízott az Amerikai Kereskedelmi Kamarával együtt arra ösztönzi az ukrán kormányt, hogy ne az amúgy is végletekig megnyomorított ottani vállalkozásoktól szedjen el még több pénzt," Ó Istenem! Milyen jóságosak és igazságosak is ezek az amcsik! Komolyan mondom, sírni kell. Azt feltételezni se merem, hogy esetleg az ottani amcsi cégek nem szeretnének több adót befizetni. Ugyan má!
zsocc44
2024. augusztus 05. 15:03
Az USA ellenőr mit is mondott? Bőven elég lenne, a “szürke” gazdaság kifehérítése… nocsak, nocsak… a gazdasági szféra szereplői inkább ezen akadtak fenn! Adót eddig sem nagyon fizettek, nem mindegy mennyi ha úgysem fizetem be? Tehát Ukrajna gyakorlatilag megszűnt létezni. A háború előtt Sri Lanka szintjén vegetalt, mára ez Haiti nívója alá süllyedt!
pipa89
2024. augusztus 05. 14:54
Javaslom az ukránoknak a vagyonosodási vizsgálat után extradóztassák meg az elitet. Kezdhetik Zselével, mert mindig a fejétől bűzlik a hal.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!