Újabb csapás a német kormánynak: nulla gazdasági növekedés 2024-ben

2024. október 03. 10:54

Volt némi halvány remény 2024-ben egy minimális, 0,3 százalékos gazdasági bővülésre. De még ezt az előrejelzést is le kellett rontani. A Scholz-kormány egyre nagyobb kutyaszorítóba kerül.

2024. október 03. 10:54
Révész Béla Ákos
Révész Béla Ákos

A szerző a Makronóm újságírója.

A német kormány teljesen feladta a reményt, hogy az idén bármilyen gazdasági növekedést fel tudjon mutatni. Korábban egy önmagában is kínosan alacsony 0,3 százalékos GDP-bővülést prognosztizáltak, a Bloomberg értesülései szerint azonban Robert Habeck gazdasági miniszter napokon belül bejelenti az előrejelzés módosítását – legjobb esetben nulla százalék körülire.  

A kormány számára ez a teljes vereség beismerése – egyben rendkívül kellemetlen előjel az egyébként is a népszerűségi lista legalján heverő koalíciós pártoknak, akik a jövő évi választásokra készülnek. Az eredmény egy újabb elvesztegetett évet jelent az összeomlás előtt álló német ipar tekintetében, a befektetői bizalom villámgyors hanyatlásáról már nem is beszélve.  

Az ipari válsághelyzetet tovább súlyosbította a Volkswagen látványos lejtmenete és a fenyegetődzése a németországi üzemek leállításával kapcsolatban. A legnagyobb befektetői pofont a kormány pedig az Inteltől kapta, amely közlése szerint évekkel halasztja el a történelminek nevezett, 30 milliárdos új chipgyárának építését, nemcsak a német gazdaságra mérve csapást, de pillanatok alatt romba döntve az európai félvezetőipar felfuttatásáról szőtt álmokat is.  

Az önleminősítés arra utal, hogy a német gazdaság folytatja a mélyrepülést, ami a lehető legrosszabb hír az európai ipari szegmensnek. A gyengülés folyamatossá vált, az idő múlásával a hanyatlás pedig már strukturális, hosszú távú problémákra, semmint ciklikusságra utal. 

Kudarcvezetés 

A prognózisváltoztatás a Scholz-kormány gazdasági teljesítményének is mérőszáma egyben: a kancellár 2021-es hivatalba lépése óta nem volt két olyan egymást követő negyedév, ahol GDP-növekedést lehetett volna mérni. A szavazók eddig az európai parlamenti és a regionális választásokon büntették a kabinetet, jövőre azonban országos választások jönnek, amelynek eredménye a regnáló, összetákolt kormánykoalíció pártjainak számára még akkor is megsemmisítő lehet, ha szinte bizonyos, hogy soha többé nem fognak összeállni a jelenlegi formában.  

A kormány ráadásul még a stagnálást sem meri már határozottan kijelenteni: lehet, hogy év végéig még annál is rosszabb, negatívba csúszó csökkenés következik be az ipari és termelési adatok függvényében. A gyengébb növekedési kilátások ráadásul súlyos hatással lennének az adóbevételekre is, ami az ezer sebből vérző, óriási lyukakkal tarkított és folyton korrekcióra szoruló 2025-ös költségvetést is katasztrofálisan érintené.  

*** 

Kapcsolódó:

Fotó: MTI/EPA/Filip Singer

 

 


További cikkeinket, elemzéseinket megtalálják a makronom.hu oldalon.  

 

Összesen 9 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
fogas paduc
2024. október 03. 13:14
Ez van, amikor az idióta németek német idiótákat választanak meg .
obakapimaki
2024. október 03. 11:35
ork-rain felszopó, szargerincű troll gecik! Segítek, hátha erre is megkapjátok a prémiumot: ojbán! ojbán, putyin, ojbán, kakadu, putyin, lölő, ojbán, putyin...
coyote-0
2024. október 03. 11:24
Nem lehet a végtelenségig növekedni.
luisbathhelena
2024. október 03. 11:16
Mivel a CDU ugyanúgy egy ideológia vezérelt párt. a változásba vetett remény 0. Az AfD elleni hadjárat miatt sose lesz 51%-uk. És a legrosszabb: mi is szívunk.......
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!