Egyre többet vásárolunk, ami jó hír a gazdaságnak

2024. október 07. 11:14

A KSH szerint az élelmiszer-kereskedelem éves szinten 7,5 százalékkal nőtt, a boltok forgalmának növekedését a reálbérek emelkedése támogatja. A gazdasági bővülés szempontjából ugyanakkor az lesz a fő kérdés, hogy a fogyasztás felfutása milyen mértékben csapódik le a hazai vállalatoknál és milyen mértékben importkeresletként.

2024. október 07. 11:14

Elemző: Molnár Dániel, a Makronóm Intézet senior makrogazdasági elemzője 

Augusztusban a kiskereskedelmi forgalom éves alapon 4,1, míg havi bázison 0,8 százalékkal nőtt, vagyis négyhavi stagnálás után tudott ismét emelkedni. A kiskereskedelmi forgalmat augusztusban is az élelmiszer- és élelmiszer jellegű vegyes forgalom húzta, itt 7,5 százalékos volumenbővülést regisztrált a KSH éves és 2,8 százalékost havi bázison. Az élelmiszer-forgalom esetében a fő hajtóerő továbbra is a reálbérek dinamikus emelkedése, ami javítja a háztartások jövedelmi helyzetét. 

A nem élelmiszer jellegű termékek forgalma ezzel szemben csak lassabb ütemben, 2,9 százalékkal bővült a megelőző év azonos időszakához képest, miközben havi alapon kismértékben, 0,3 százalékkal mérséklődött is. Ebben a szegmensben visszafogja a forgalmat az óvatossági motívum, amely nyomán a háztartások a nem létfontosságú bevásárlásaikat elhalasztják, emellett itt jelenik meg a külföldi vásárlások megugrása is.  

Növekvő külföldi vásárlások 

Az MNB adatai szerint a második negyedévben a hazai kibocsátású fizetési kártyákkal lebonyolított külföldi internetes vásárlások, postai és telefonos megrendelések értéke a megelőző évhez képest 22 százalékkal, több mint 105 milliárd forinttal emelkedett. Ez pedig jelzi, hogy a különböző webshopok a kényelmük, valamint az árfekvésük miatt egyre nagyobb népszerűségre tesznek szert a fogyasztók körében, ami viszont visszafogja a kiskereskedelem hazai bővülését, elsősorban a nem élelmiszer-forgalom területén. 

Mérsékelte a kiskereskedelem növekedését az üzemanyag-forgalom is, itt éves és havi alapon 1,2, illetve 0,7 százalékos csökkenést regisztrált a KSH annak ellenére, hogy mindkét időtávon estek az üzemanyagárak. 

Mi várható a közeljövőben? 

A kiskereskedelmi forgalom éves alapon a következő hónapokban is érdemi növekedést mutathat, amit a tavalyi alacsonyabb bázis is segít. A kérdés inkább az, hogy az augusztus havi bővülés az elkövetkező időszakban is fennmarad-e, illetve bekövetkezik-e fordulat a külföldi online vásárlások terén. A fogyasztás ezzel együtt is változatlanul a gazdaság fő motorja maradhat, amelyet a reálbérek emelkedése hajthat, a gazdasági növekedés szempontjából ugyanakkor a kulcskérdés az lesz, hogy ez milyen mértékben csapódik le a hazai vállalatoknál és milyen mértékben importkeresletként. 

Ezt is ajánljuk:

Címlapfotó: Pixabay

 

 


További cikkeinket, elemzéseinket megtalálják a makronom.hu oldalon.

Összesen 3 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
NDAP1945
2024. október 07. 11:58
Sírnak a libsik, egyre jobban élünk, magyarország ott a toppon. Csak a fidesz
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!