Egyes országokban ma már több nő dolgozik, mint férfi – az ok szomorú

2024. október 18. 13:11

Az oktatásban és munkaerőpiacon a nők helyzete javulóban van, miközben a fiatal férfiak egyre nagyobb része szakad le és szorul ki a társadalomból.

2024. október 18. 13:11
Fekete Kíra

A szerző a Makronóm újságírója.

Az elmúlt évtizedekben a fejlett világban a fiatal nők aránya folyamatosan nő az egyetemeken. Egyre több országban azonban már nemcsak ez a fajta különbség növekszik, hanem a munkaerőpiaci helyzet is megváltozik. Egyes gazdag államokban, például az Egyesült Királyságban 2020 óta a 20–24 éves nők foglalkoztatási aránya meghaladja a férfiakét, és az előnyük azóta tovább nőtt. Bár az Egyesült Államokban ez egyelőre nem tapasztalható, a két nem közötti foglalkoztatási különbség folyamatosan csökken.  

Egyre több fiatal férfi távolodik el a társadalomtól 

A nők helyzetének a javulása azonban nemcsak nekik köszönhető, hanem sok esetben a férfiak csúsznak vissza. A fejlett világban egyre több az olyan fiatal férfi, aki sem oktatásban nem vesz részt, se nem dolgozik, és nem is keres állást. Franciaországban, Spanyolországban, Kanadában és az Egyesült Királyságban először fordul elő, hogy  

a gazdaságon kívül élő fiatal férfiak aránya meghaladja a nőkét.  

Sőt, ezek a férfiak nem a családtagok gondozásával vannak elfoglalva, mint sok fiatal nő, inkább ők szorulnak gondozásra: az Egyesült Királyságban a fiatal férfiak több mint 80 százaléka hosszú távú egészségügyi problémákkal küzd

Mentális problémákra hivatkozva egyre kevesebben dolgoznak 

Az aktív korú, gazdaságilag inaktív, azaz nem dolgozó, munkát nem keresők száma az Egyesült Királyságban 2012 óta a legmagasabb szintet érte el 2023 decembere és 2024 februárja között. A tartós betegség miatt inaktívak száma rekordmagasra, a munkaképes korú népesség 7 százalékára emelkedett. 

Ebben a negyedévben 20,6 millió 16 és 64 év közötti ember volt inaktív (a lakosság 22,2 százaléka), ami 275 ezerrel több, mint tavaly ugyanebben az időszakban, és 850 ezerrel, mint a Covid–19-világjárvány kezdete előtt – ez pedig az ország gazdaságára és a munkaerőpiacra is rányomja a bélyegét. A leggyakoribb probléma, ami miatt kiesnek a munkából, a mentális egészség romlása, különösen a depresszió és a szorongás. Tavaly ezek aránya 53 százalékkal nőtt a hosszú távon inaktívak között, és a fiatal felnőttek (20–29 évesek) különösen nagymértékben érintettek ebben.

Ez a helyzet egyre súlyosbodik, mivel több mint egymillió ember vár jelenleg mentális egészségügyi ellátásra az Egyesült Királyságban, és a megélhetési válság további mentális egészségügyi problémákat okozhat a téli hónapokban, amikor egyébként is zárkózottabbak az emberek.  

A helyzet súlyos gazdasági következményekkel is jár: a mentális egészségügyi problémák évente körülbelül 51 milliárd font költséget jelentenek a munkáltatóknak a csökkentett teljesítmény és a munkából való kiesés miatt. 

A fiatal nők egyes régiókban többet keresnek, mint a férfiak 

A 2022-es volt az első év, amikor egy átlagos fiatal nő jövedelme az Egyesült Királyságban magasabb volt, mint férfi társaié. Ennek az oka részben az, hogy közülük sokkal nagyobb arányban vannak a diplomások, és így magasabb fizetésű állásokhoz jutnak, de az is hozzájárul, hogy a nem diplomás férfiak jövedelme jelentősen romlott. Míg 1991-ben az ebbe a csoportba tartozó férfiak 57 százalékkal többet kerestek, mint a nem diplomás nők, 2022-re már 10 százalékkal kevesebbet. 

Az Egyesült Államokban hasonló folyamatok zajlanak. A felsőfokú végzettségű férfiak és nők, valamint a nem diplomás hölgyek jövedelme nagyjából stabil maradt vagy nőtt, ám a nem diplomás férfiak gazdasági helyzete drámaian romlott. Ez a tendencia részben azzal magyarázható, hogy a gazdaság egyre inkább épít a szellemi és érzelmekkel kapcsolatos munkára – állítja John Burn-Murdoch, a Financial Times hasábjain. A férfiakra ez lelkileg is hatással van, hiszen úgy érezhetik, hogy kevésbé járulnak hozzá a társadalomhoz, és ezzel a motivációjukat veszíthetik. A szerző hozzátette, hogy a társadalomból kiábrándult férfiak körében az erőszakos zavargások is valószínűbbek

Ez a változás nem csupán az egész társadalomra, de a párkapcsolatokra is hatással van: a diplomás nők egyre gyakrabban szembesülnek azzal, hogy alig van elérhető férfi az általuk elvárt társadalmi-gazdasági szinten, és már nincs is feltétlenül szükségük egy férfi pénzügyi támogatására. 

Kapcsolódó: 

Címlapfotó: Pixabay

 

 


További cikkeinket, elemzéseinket megtalálják a makronom.hu oldalon.

Összesen 9 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
llnnhegyi
2024. október 18. 14:49
Több szabadnapot/ kimenőt a nőknek!
NokiNokedli
2024. október 18. 14:34
"Egyes országokban ma már több nő dolgozik, mint férfi " Ukrajna?
szintetikus
2024. október 18. 14:20 Szerkesztve
Kit érdekel? Dolgozzanak, ha jól esik. 😄
herden100
2024. október 18. 14:09
💋 youtu.be/JmiKWTRoiMk?si=rJPzRWe0pqLRG6Ib
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!