Mivel fűtenek télen? Sürgős segítség jöhetne a szegényeknek

2024. augusztus 27. 20:32

A támogatások elértéktelenedése miatt a szociális tüzelőanyag-program egyre kevésbé képes segíteni a vidéki, energiaszegénységben élő családokat. Az 5 milliárd forintos keret megduplázása nemcsak az ő téli fűtésüket biztosítaná, hanem létfontosságú keresletet is generálna a bajban lévő faipar számára – állítja egy ágazati szakértő.

2024. augusztus 27. 20:32

Szerző: Boros Gergő agrárszakértő, a Stradamus Zrt. tanácsadó testületének tagja 

Elsők között írtam cikket a magyar faipar problémáiról és kiszolgáltatott helyzetéről. Sajnos a helyzet azóta sem változott. A magyar faiparnak minden korábbinál nagyobb szüksége lenne a külső segítségre. Habár azóta sokszor és sokan szintén rámutattak ezekre a nehézségekre, a megoldással még mindig adósak vagyunk. Éppen ezért a következő néhány bekezdésben megpróbálok bemutatni egy mondhatni újszerű módot a válságban lévő faipar részbeni megmentésére, megsegítésére.  

Ezt is ajánljuk a témában

Bedönthetik az ukránok ezt a magyar ágazatot, ha nem vigyázunk, de lehet rá megoldás

Az olcsó ukrán dömpingárak miatt – klasszikus szóhasználattal – a „tönk szélére” kerülhet a magyar faipar, amely hátrányos helyzetű régiókban családok tízezreinek megélhetését biztosítja. Az erdőgazdaságok az elmúlt hónapokban 30-70 százalékkal csökkentették a kitermelést; ráadásul jellemzően már jobbára kész faáru érkezik hozzánk, így a kereskedők mellett a hazai fafeldolgozók is tömegesen csődközeli helyzetbe kerülhetnek.

Elemezve az erdőgazdálkodók és a faipari alapanyag-termelők elmúlt hónapokban kialakult igen súlyos helyzetét, arra juthatunk, hogy bár az építőipari faáru kereslete főként az ukrán dömping okán visszaesett, ám, ha nyomott áron is, de az ipari fa (azaz a farönk) piaca még pislákol idehaza. Az alacsonyabb értékű, főként eltüzelésre alkalmas faáruk piaca azonban szinte teljesen leállt. Itt kiemelten fontos megemlíteni a lakossági tűzifa piacát.  

Talán kevesen tudják, de a tűzifát termelik a legnagyobb mennyiségben egy erdőgazdálkodó vállalkozás működése során. A teljes választékarányon belül a kiemelten jó állapotú és szerkezetű lombos erdők véghasználatakor is elérik a 40-50 százalékot. A nevelővágások során (azaz a gyérítések alkalmával) viszont még magasabb ez a hányad: 70 és 100 százalék között szóródik a tűzifa kitermelt aránya.  

Ez pedig azt jelenti a gyakorlatban, hogyha a piac ezen szegmensét sikerül stabilizálni, az biztos alapot adhat a vállalkozások számára. 

Kormányzati segítség lehetősége: a szociális tüzelőanyag-program 

A tűzifapiac vizsgálatakor óhatatlanul szembejön az a kormányzati program, ami a legnagyobb hatással van a piac ezen szegmensére. Ez a központi támogatáspedig nem más, mint a szociális tüzelőanyag-program. Fontos megemlíteni, hogy a tűzifa mellett szénre is igénybe vehető e projekt támogatása, azonban a teljes összegen belül ez csak kis részt képvisel.  

A szociális tüzelőanyag-program az olyan, 5000 főnél kisebb településeket célozza, ahol a szilárd fűtőanyag használata szinte kizárólagos, és ahol az emberek a legnagyobb energiaszegénységben élnek. Magyarán akiknek a hideg időkben a tüzelőre sem jut elég pénz. A program azonban elvesztette a korábbi fényét. Immár legalább 3 éve nem változott az az 5 milliárdos keret, amit a kormány erre szán. Pedig az elmúlt 3 évben a tűzifa ára igen jelentősen nőtt a piacon.  

Ez azt jelenti, hogy ebből az összegből egyre kevesebb köbméter tűzifa vásárolható, tehát ezen családok szociális támogatása folyamatosan csökken. Pedig igény volna rá! 

Luxust jelent már a 20 fokos fűtés is 

Fontos leszögezni az alábbiakat: ma Magyarországon a legnélkülözőbb társadalmi rétegek hátrányos helyzetű, gazdaságilag lemaradó-leszakadó kistelepüléseken és falvakban élnek. Ők európai szinten is óriási energiaszegénységben tengődnek. Számukra jelentős anyagi kihívás télen – a jellemzően szigeteletlen – lakóhelyük legalább 20 fokra való felfűtése. Pedig ez – azt gondolom – minimálisan elvárható norma lenne a 21. század Magyarországán.  

Ebből következően kijelenthető, hogy a tűzifapiaci kereslet és a tűzifapiaci valós igény két teljesen különálló dolog. A keresletet a szociális kormányzati program és a szilárd fűtőanyagot használó fizetőképes kereslet adja.  

A piaci igény pedig annak a közel 2 millió háztartásnak a teljes energiaigénye lenne, amely teljesen vagy részben szilárd tüzelőanyagot használ.  

Egyértelműen megfogalmazható szociálpolitikai cél talán, hogy az igény és a kereslet a lehető leginkább közeledjen egymáshoz. 

Mi lehetne a megoldás? 

Ezen a ponton utalnék vissza a címben megforgalmazott kormányzati ziccerhelyzetre. A kabinet csodákat tehetne évente extra 5 milliárd forintból. Ha ugyanis a szociális tüzelőanyag-program keretösszege a jelenlegi 5 milliárdról 10 milliárd forintra változna, az az alábbi három fontos eredményt tudná elérni egyetlen lépésben: 

  1. A szegény, főleg vidéki családok megsegítése és az energiaszegénységben élők számának visszaszorítása. 
  2. Addicionális kereslet biztosítása a kitermelt tűzifa iránt, ami fakitermelő vállalatok százainak és a náluk dolgozó munkavállalók ezreinek állását mentené meg a fapiac fellendítésén keresztül. 
  3. A készleten lévő felesleges fa felhasználása, ami a teljesen megfeneklett piac újraindítását és fellélegzését eredményezné, ami mind a GDP-növekedéshez, mind pedig az állami adóbevételek növekedéséhez hozzájárulna. 

Nem igazán kerülne „valódi” pénzbe a plusztámogatás 

Csak halkan jegyzem meg, hogy ez a kormányzat számára nem is jelentene tisztán 5 milliárdos kiadást, hiszen a szociális tüzelőanyag-program során felhasznált tűzifa szinte teljes egésze az állami erdőgazdaságoktól érkezik. Tehát ha szűken értelmezve így nem is teljesen igaz, 

végső soron az állam mégiscsak az egyik zsebéből a másikba tenné ezt az összeget, miközben állások ezreit védi meg és emberek százezreinek a téli fűtését segítené. 

Azt hiszem ilyen, állami szinte relatíve belátható összeg elköltésével ritkán lehet ennyi ember boldogulását segíteni egyszerre. Ahogy futballberkekben szokták mondani, „a kapus már fekszik, ajtó-ablak ziccer, csak be kell gurítani”.  

Segítsük meg a magyar vidéket és védjük meg a munkahelyeket, íme egy újabb kormányzati „Quick Win” lehetősége!  

Kapcsolódó:

Címlapfotó: MTI Fotó: H. Szabó Sándor

 

 


További cikkeinket, elemzéseinket megtalálják a makronom.hu oldalon.

Összesen 63 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
files32
2024. augusztus 28. 16:21
Magyarországon szegények? Már megint hazudoztok.
békalepcse2.0
2024. augusztus 28. 14:58
Ez a szerző alaposan felmérte a helyzetet a panel nyócadikról... Talán a szemetet levitte tájékozódásképen hogy lássa a világot plafon nélkül. Egész haszonerdőket vágnak tarra, tökéletes ipari fákat és darálnak le erőművekbe. A képen is csodás göcsmentes bükk rakatok vannak amikből faipari termékek készülhetnének, de már erdei méteres hasítékként látjuk. Ember sincs már aki a tűzrevaló méterfát kitermelje és máglyázza. Főleg nem az akinek szigeteletlen a háza és munkaképes. Jól keres esetleg, de nem célja a lakhatásának komfortosítása.
ironlady111950
2024. augusztus 28. 13:54
A cikk szerintem nem tárja fel a valóság minden részletét. Az erdőkből kitermelt fa egy igen jelentős részét a biomassza erőművek égetik el. Az EU erre ad támogatást, mert ha tarra vágunk erdőket és nagyüzemileg elégetjük, az ződenergia. hwwf.hu/tobbet-esszel-mint-biomassza-eromuvel/
2024. augusztus 28. 13:39 Szerkesztve
Mivel fűtenek télen? Ukrán fűmaggal. (gm gabona)
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!