Biztató jelek érkeznek Németországból

2024. augusztus 07. 18:15

Bizakodásra ad okot, hogy júniusban a német termelés növekedést mutatott, havi szinten 1,4 százalékkal nőtt az elemzők által várt egy százalékkal szemben. Ez a fellendülés elsősorban az autóiparhoz köthető, ami a magyar gazdaság kilátásait javíthatja – véli a friss hazai ipari adatokat is értékelve a Makronóm Intézet elemzője.

2024. augusztus 07. 18:15

Elemző: Molnár Dániel, a Makronóm Intézet senior makrogazdasági elemzője 

A frissen kiadott ipari termelési mutatók kapcsán előzetes adatközlésében a KSH csak annyi említ meg, hogy mindössze két ágazatban, a vegyi anyag, termék gyártásában, valamint a fafeldolgozás, papírtermék gyártása, nyomdai tevékenység ágazatban nőtt a termelés az előző évhez képest. Ugyanakkor fontos kiemelni, hogy az ágazati adatok esetében a KSH rendszerint nem szokta figyelembe venni a naptárhatást.  

A jelentős mértékben exportorientált hazai ipar esetében a legnagyobb problémát továbbra is a külső kereslet gyengélkedése, kiemelten a német ipar visszaesése jelenti, amelyet az óvatossági motívum miatt csak lassan élénkülő belső kereslet nem tud ellensúlyozni. 

Kedvezőbb hírek nyugatról 

Hosszú idő után azonban végre kedvezőbb hírek érkeztek a német iparból.  

Júniusban a német ipar új rendelései az elemzők által várt kismértékű bővüléssel szemben jelentősen, 3,9 százalékkal nőttek májushoz képest. Ebben elsősorban a magyar gazdaság szempontjából is kiemelten fontos autóipari megrendelések játszottak szerepet, amelyek egy hónap alatt 9,3 százalékkal ugrottak meg. 

Nőtt a német termelés is 

Ugyanakkor ki kell emelni, hogy egy hónap adatából még nem érdemes messzemenő következtetéseket levonni, a rendelések volumene a júniusi bővülés ellenére is jelentősen elmarad a megelőző évi szintjétől és a nagyobb rendelések elmaradása nyomán az első negyedévestől is. Reménykedésre ad viszont okot, hogy az év hatodik hónapjában nemcsak a feldolgozóipari rendelésállomány, hanem a német termelés is növekedést mutatott, havi bázison 1,4 százalékkal az elemzők által várt 1,0 százalékkal szemben. A fellendülés itt is az autóiparhoz köthető elsősorban, bár hasonlóan a rendelésállományhoz, szerepet játszott ebben, hogy májusban nagyobb mértékű visszaesés következett be az ágazatban. 

Mi várható a közeljövőben? 

A hazai ipar kilátásait az elkövetkező időszakban is elsősorban a külső kereslet, kiemelten a legfontosabb külpiaci partnerünk, Németország teljesítménye befolyásolja. Amennyiben a júniusi adatok trendfordulónak bizonyulnak, és a német ipar fokozatosan elkezd kilábalni a válságból, annak a hatásai már rövid távon látszódhatnak a hazai adatokban, és ez a gazdasági növekedést is dinamizálná. 

Kapcsolódó:

Címlapfotó: MTI/EPA/Filip Singer

 

 


További cikkeinket, elemzéseinket megtalálják a makronom.hu oldalon.   

 

Összesen 68 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
kovsa2
2024. augusztus 07. 21:02
//www.youtube.com/watch?v=fFk_9SPRp4k Nyilván, én nem tudom hol az igazság. (Jó lenne tudni.) De ez a fiatalember nem a német ipar szárnyalásáról beszél. Sokkal inkább a mélyrepüléséről. A VW szárnyalása már olyan magasságokban jár, hogy sisakot osztogatnak a vakondokoknak, mielőtt kidugják a fejüket a túrásból.
genusnexxt
2024. augusztus 07. 20:29
Nem úgy volt, hogy mind halálra fagytak a németek Buksikáim. A kancsal lotyó is megmondta egyenesen bayer patkány szemébe, hohy Németország már nem is létezik. Nálunk bezzeg talán össtejön 1% GDP növekedés idén, ha a kipcsak-cigány nem bassza el még jobban. #pedofidesz #csicskaorban
jozsef.g.nemeth
2024. augusztus 07. 20:01
Mandiner! "havi szinten" helyett havi összevetésben nött az éves növekedési adat.
gyaloggos
2024. augusztus 07. 19:30
files32! NA jó, azért MÁRIA a közelmúltban közel 30 milliárdot vett ki az állami megbízásokból élő cégéből! ANNYIÉRT már tényleg lehet ORBÁN- KATONA!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!