Anglia
18:002024. július 06.
Svájc
Hollandia
21:002024. július 06.
Törökország

Nagyot szakít Délkelet-Ázsia az új világrendből

2024. július 03. 22:59

Nagyhatalmi rivalizálás, geopolitikai széttöredezettség, blokkokba szerveződés: ezek a tőke új irányait meghatározó dinamikák. Míg az államok többsége elszenvedője a globális ellátási láncok felborulásának, Délkelet-Ázsia a gazdasági átrendeződés győztese lehet.

2024. július 03. 22:59
PELOSI, Nancy; AZHAR AZIZAN HARUN
Kecskés Bálint

Nyitóképen: Nancy Pelosi ázsiai körútja. Fotó: MTI / EPA / Malajziai tájékoztatási minisztérium / Famer Rohen

A hidegháború után egyre erősödő globalizációs trendet elsőként a világjárvány, majd az orosz–ukrán konfliktus akasztotta meg. Ezt követően az Egyesült Államok és Kína közötti stratégiai versengés végérvényesen megkérdőjelezte a globalizációs folyamat irányát. Az USA–Kína szemben­állással olyan korszak vette kezdetét, amelyben az államok új geopolitikai és gazdasági blokkokba rendeződnek. Immáron nem a gazdasági nyereségvágy a geopolitika és a gazdasági stratégiák fő mozgatója, hanem a nemzetbiztonság, a versenyképesség és a gazdasági ellenálló képesség javítása. A vállalatok szerte a világon újjászervezik ellátási láncaikat, új kapacitások települnek ki Kínából és a nyugati világból, és jól látszik, hogy a friss működő tőke bevonzásának versenyében a délkelet-ázsiai országok végeznek dobogós helyeken.

Ez a tartalom csak előfizetők részére elérhető.
Már előfizetőnk?

Összesen 13 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
sexykitty-118
2024. július 05. 15:24
🍓 ️ ­É­­r­­­t­­é­k­e­l­d­­ ­­­a­­ ­­s­z­­­e­x­i­­ ­­­p­­­u­­n­c­­­i­m­­a­t­­ 👉 𝐖­𝐖­𝐖­.­­𝐗­­𝟏­­­𝟖­.­­𝐅­𝐔­­­𝐍
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!