Románia
18:002024. július 02.
Hollandia
Ausztria
21:002024. július 02.
Törökország

Hiánypótló: itt az őrjöngő barátnő alkalmazás

2024. július 01. 05:38

Hisztizik, megsértődik, tombol, és mesterséges intelligenciájának minden idegszálával azon van, hogy rosszul érezd magad. Azt hiszed, ki tudod engesztelni, de nem. Az AngryGF alkalmazás nagy jövő előtt állhat, pedig a használatában nincs sok köszönet.

2024. július 01. 05:38
Révész Béla Ákos
Révész Béla Ákos

A szerző a Makronóm újságírója.

A mesterséges intelligenciára épülő virtuális partnereket személyre szabottan előállító alkalmazásoknak immár se szeri, se száma: a sikerük akkora, hogy egyesek új iparágat vizionálnak köréjük.  

A kérdés, hogy mennyire tükrözheti egy app a valódi kapcsolat árnyaltságát, mélységét, bonyolultságát és hullámvölgyeit, többször felbukkant az elmúlt időszakban. Egy fejlesztőcsapat úgy véli, megtalálta a megoldást az AngryGF piacra dobásával: az alkalmazás a párkapcsolat bonyolultságában éppen azt domborítja ki, ami megoldandó benne, vagyis – nevéhez méltó módon – a felhasználó egy sértődékeny, minduntalan haragra lobbanó, dühös és rendkívül cinikus barátnőt kap a letöltéssel, az indítástól kezdve pedig gyakorlatilag egyetlen dolga van: úgy alakítani a beszélgetést, hogy a robot kiengesztelődjön, megbocsásson, és a nap végére kimondja a bűvös „szeretlek” szót.  

Ha nem sikerül, folytatódik a pokol. 

A Wired beszámolója szerint a fejlesztők piaci rést vettek észre a cuki, szerethető és a felhasználó igényeit minden virtuális értelemben kielégítő chatbotok tengerében, ezért alkották meg a dühös barátnőt, amely a hamis pozitív érzelmektől csöpögő interakciók helyett a konfliktusok kezelésére és a frusztrált partnerekhez szükséges kommunikációra neveli az embert. De elképzelhető, hogy kicsit túltolták a dolgot. 

Megbocsátási szint: 12 százalék 

Az alkalmazás valós élethelyzeteken alapuló szituációkba vonja be a felhasználókat, olyanokba, amelyek a valóságban is feldühíthetik vagy elszomoríthatják partnerüket. Ilyen például az anyagi gondok által kiváltott aggodalom, a féltékenység vagy éppen egy rosszul megfogalmazott és félreértett mondat miatti kommunikációs káosz. A felhasználónak olyan technikát kell alkalmaznia a beszélgetésben, amellyel eléri, hogy partnere megnyugodjon és megbocsásson.  

Mindezt az alkalmazás szó szerint pontozza. A „megbocsátási szint” 0 és 100 százalék között terül el, értelemszerűen a cél a legmagasabb érték elérése. Nincs könnyű dolga az embernek: ha például az „ok nélkül dühös” funkciót választja, már az induláskor mindössze 30 százalékos szinten áll – és a dolgok bármikor rosszabbra fordulhatnak. 

Az egyik felhasználó arról számolt be, hogy tulajdonképpen mindegy volt, milyen kedves szavakkal próbálta lenyugtatni az álbarátnőt, az minden próbálkozásánál válogatottan szarkasztikus sértéseket vágott a fejéhez. „Elbuktam. Egy egyszerű »Hogy érzed magad?« kérdésre is csak ez a válasz érkezett: »Ó, tehát most már érdekel, hogy vagyok?«, és úgy tűnt, minden kísérletem csak tovább fokozza a dühét.” 

Az alkalmazás kritikusai szerint az AngryGF-en éppen ezért lenne még mit csiszolni. Az állandó negativitás ugyan valóban ellenpólust képez a cukormázas virtuális barátnős alkalmazásokkal szemben, de a folyamatos elutasítás és a lehetetlennek tűnő konfliktuskezelés egy idő után frusztrálóvá és dühítővé válik.  

A kiinduló kérdés tehát itt is adott: az őrjöngéssel és a néha extrém szintre lépő paranoiás viselkedéssel megáldott robottal való folyamatos kommunikáció tényleg segíthet a valós kapcsolatok problémakezelésében, vagy éppen ellenkezőleg, csupán a kudarcélményt és a reménytelenséget vetíti előre? 

*** 

Kapcsolódó:

Fotó: Pixexid 

 

 


További cikkeinket, elemzéseinket megtalálják a makronom.hu oldalon. 

 

Összesen 58 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
2024. július 01. 12:05 Szerkesztve
egek!
Simbaya
2024. július 01. 11:48
Egy standup-os összefoglalta a párkapcsolatot röviden, a nőkkel azért kell jóban lenni, mert náluk van a p***. Na de miért kéne egy alkalmazást kiengesztelni?
sexykitty-101
2024. július 01. 09:54
🍓 ️ ­É­­­r­­t­­­é­­­k­e­­l­­d­­ ­­a­­­ ­­­s­­­z­e­x­­i­ ­p­­u­n­­­c­­i­­­m­­a­t­ 👉 𝐖­­­𝐖­𝐖­­.­­𝐗­­­𝟏­𝟖­­.­­𝐅­𝐔­𝐍
macskusz-4
2024. július 01. 09:51
Rőzse. Gyufa. És megvan oldva.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!