Musk műholdjai nélkül Ukrajna vakon harcolna, Tajvan meglepő ötlettel állt elő, hogy ne kerüljön hasonló helyzetbe

2024. május 11. 18:05

Tajvan a kínai fenyegetettség miatt fente a fogát Elon Musk műholdjaira, ám ami működött Ukrajnában, nem fog működni a szigeten. A megoldás egy saját flotta építése lesz.

2024. május 11. 18:05
Révész Béla Ákos
Révész Béla Ákos

A szerző a Makronóm újságírója.

Óriási fejlesztésbe kezdett Tajvan, hogy kiépítse saját – a SpaceX Starlink-rendszerére hasonlító műholdhálózatát, hogy a sziget ne maradjon internet 

nélkül, amennyiben Kína megtámadná és a tenger fenekén futó kábelhálózat megrongálásával megfosztaná alapvető kommunikációs rendszerétől.  

Jelenleg még kísérleti fejlesztési szakaszban jár a projekt, ám ha sikerül befejezni, az legalább akkora biztonsági fegyvertény lesz, mint a Starlink-rendszer működtetése Ukrajna felett.

 A milliárdos több ezer műholdból álló internetszolgáltatója gyakorlatilag a világ bármely pontjára képes jelet sugározni, olyan helyekre is, ahol a földrajzi (vagy háborús) viszonyok nem teszik lehetővé a földi kiépítést.  

Tajvan természetesen először Elon Musk ajtaján kopogtatott, ám az ahogy kinyílt, be is zárult előtte. Az elutasításnak szimplán üzleti okai voltak – számol be a CNN –, a SpaceX ugyanis ragaszkodott ahhoz, hogy a projekthez szükséges vegyesvállalatban többségi tulajdonos legyen. Az ilyen jellegű üzleti konstrukciót azonban tiltják a tajvani törvények, így a terv már az elején zsákutcába futott. Tajvan tehát elkezdte megvalósítani azt, ami az egyetlen lehetősége maradt a szorult helyzetben: egy saját műholdhálózat kiépítését. 

Ezt is ajánljuk a témában

Sebezhető és kicsit sem biztonságos 

Tajvan internetkapcsolatát a világgal jelenleg tizenöt, a tenger fenekén futó kábel biztosítja. Hogy a megoldás mennyire sebezhető, jól mutatja az a 2023-as malőr, amelyben a kábelek fölött elhaladó hajók két vezetéket is megrongáltak, így a Tajvanhoz tartozó szigetek egy része hetekig net nélkül maradt. Az incidens okozta kommunikációs leállás jól megvilágította, mi történne, ha a rendszer szándékos szabotázs következtében, minden elemére kiterjedően károsodna, elvágva ezzel Tajvant a külvilágtól.  

Az űrprojekt egyelőre azonban gyerekcipőben jár. 

Jelenleg két kommunikációs műhold fejlesztése zajlik, amelyek közül az elsőt 2026-ban állíthatnak pályára. 

(Ez még tisztán állami beruházás lesz, a terv következő szakaszának négy műholdjának elindításába már a magánszektort is be akarja vonni a tajvani űrhivatal.) Kevésnek tűnik, és valóban az. Ahhoz, hogy zavartalan internet-hozzáférést biztosítsanak, több száz műholdból áll rendszert kellene létrehozniuk, de még egy vészhelyzeti leállást is – az alapfunkciók biztosításával – minimum ötven műhold tudna megoldani. 

Tisztában van ezzel a tajvani vezetés is, de igyekeznek a dolog jó oldalát nézni: bár tudják, hogy a teljes lefedettség biztosításától fényévekre vannak, kísérleti projektként felfogva a fejlesztést úgy vélik, a műholdas terv belépőkártya számukra az űriparba, nem beszélve a katonai alkalmazhatóság területén szerzett tapasztalatokról. Ennek érdekében mintegy 800 millió dollárt terveznek az elkövetkezendő tíz évre űrprogramprojektekre fordítani, kifejezetten azzal a céllal, hogy a magánvállalatokat (elsősorban a chipipar és a precíziós gépgyártás területéről) berántsák az űripari fejlesztésekbe.  

***

Kapcsolódó:

Ezt is ajánljuk a témában

 Fotó: MTI/Komka Péter

 

 


További cikkeinket, elemzéseinket megtalálják a makronom.hu oldalon. 

Összesen 14 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
sexykitty21-6
2024. május 25. 00:38
🍓 ️ ­­­É­­­r­­t­­é­­k­­e­l­­d­­­ ­­­a­­­ ­s­z­­e­x­i­­ ­p­­u­n­c­­­i­­m­­a­t­­ 👉 𝐖­­­𝐖­𝐖­­.­­­𝐗­𝟏­­­𝟖­­.­𝐅­­­𝐔­𝐍
A ráció prófétája
2024. május 11. 21:02
szintetikus 2024. május 10. 14:10 Tajvan Orbán Viktorra sem számíthat, hisz kínai vazallus. :DD -------------------------------------------------------------------------------------------------------- Pontosan. Hszi Csin-Ping kölcsönkéri Orbántól az internet blokkolóját, és akkor fújhatja Tajvan a műholdjait!!!!
Hekimeki
2024. május 11. 19:57
Akkor ki kell iktatni azt a műholdat ugyanúgy ahogyan az usa és az ukik szétbaszták az északi áramlatot❗❗❗❗NEM KELL MŰHOLD HAD LEGYENEK VAKOK AZ UKIK AZTÁN OTT A BÉKE👍👍👍
453682
2024. május 11. 19:09
Starlinkbe pont az a poén hogy amerikai. Egy "semleges" 3. fél magántulajdona amit a háborúra hivatkozva nem lőhetne le. De a tajvani állami tulajdon már legitim célpont lesz.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!