Mintegy 27 millió fémpénzt kellett megsemmisíteni Franciaországban, mert Brüsszel szerint nem voltak jók rajtuk az uniós csillagocskák

2024. január 16. 10:52

Semmibe vették Franciaországban a szigorú uniós előírásokat, ezért újra kell verni 27 millió érmét. Mint kiderült, a pénzverde elküldte ugyan a terveket Brüsszelnek az új eurócentesek arculatával, de a választ már nem várta meg, és bősz gyártásba kezdett. Most kezdheti elölről az egészet.

2024. január 16. 10:52
Révész Béla Ákos
Révész Béla Ákos

Óriási hibát követett el Franciaország pénzverdéje: nem várta meg, hogy az Európai Bizottság áldását adja a ráncfelvarráson átesett új 10, 20 és 50 eurócentesek gyártására, így 27 millió érmét kellett beolvasztania és újra elkészítenie.  

Az uniós szabályozás szerint a tagállamoknak jogukban áll 15 évente megváltoztatni az eurós érmék arculatát, de csak az után, hogy az Európai Bizottsággal egyeztettek az új dizájnról. Franciaország ez esetben csupán odáig jutott el, hogy novemberben beküldte jóváhagyásra a terveket, ám valamiért a választ már meg sem várta, és pénzverdéje elkezdte legyártani az új centeseket.  

Pancserség és egymásra mutogatás 

Mire az EB elutasító válasza megérkezett – egyébként az uniós csillagok ábrázolásával nem volt kibékülve –, már 27 milliónál járt a legyártott érmék száma. Miután Brüsszel áldása nélkül nem kerülhetnek forgalomba, a Monnaie de Paris pénzverde beolvasztotta addigi munkájának eredményét, és most kezdheti elölről az egész folyamatot.  

A javított tervet végül december végén hagyta jóvá az Európai Bizottság, az új érmék bemutatása és forgalomba hozása azonban hosszú hónapokkal csúszik. 


 

Az egymásra mutogatás természetesen azonnal megkezdődött. A Monnaie de Paris vezetője, Marc Schwartz első felindulásában azt találta mondani, hogy a francia állam a felelős, őt azonban gyorsan helyretette a gazdasági minisztérium, amely arra mutatott rá, hogy a Monnaie nem része az állami közigazgatási rendszernek. Ez azt is jelenti, hogy a pénzverde az egyedüli felelős a hibáért, a kijavításáért tehát minden anyagi felelősség őt terheli.  

A gazdasági tárca savanyú optimizmussal azt is közölte, hogy a megújult érméket (amelyek kinézete szigorú titok) valamikor tavasszal mutatják be hivatalosan.  

Kapcsolódó:

 

*** 

Fotó: Shutterstock 

 

 

 


További cikkeinket, elemzéseinket megtalálják a makronom.hu oldalon. 

Összesen 18 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
enes
2024. január 16. 19:05
szőr szar hasogatás
Ugandai Bubu
2024. január 16. 18:11
Legalább nem 300 milliárd forintba került, mint a szar "lélegeztetőgépek". Persze a magyarok elkúrásban meg az azt követő hazudozásban mindig is profik voltak.
Chardonnay99
2024. január 16. 18:03 Szerkesztve
Greenpeace és társai vajon mit mondanak erről, ilyenkor hol a híres zöld politika?
tikkadt-szocske
2024. január 16. 15:29
A Gittegylet Sóhivatalának a Csillagvizsgálója. Ezek is meg kell éljenek valamiből.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!