Sötét felhők gyülekeznek a német hadsereg felett

2023. május 02. 15:57

Mielőtt a német hadsereg felfegyverzésére kerül sor, a német kormánynak – amolyan nulladik lépésként – mindenképpen megoldást kell találnia a személyzeti problémákra.

2023. május 02. 15:57
null
Mihálovics Zoltán
Mihálovics Zoltán

Mihálovics Zoltán politológus írása a Makronómon.

A német kormány terve, miszerint 2031-re további 20 ezer katonát toborozzanak, nem kivitelezhető a jelenlegi adottságok mellett. Az egyre csökkenő fegyveres állomány jelenleg sokkal nagyobb problémákat okoz, mint a modern fegyverek és felszerelések hiánya. Miközben Németország átalakítja hadseregét, egyre több kihívással szembesül. Nem csupán arról van szó tehát, hogy Európa legnagyobb gazdasága feladja a második világháború óta tartó pacifista álláspontját, hanem arról is, hogy érdemi fegyver-, valamint emberhiánnyal küzd.

A hadsereg és felfogás ilyen irányú átalakítását Olaf Scholz német szociáldemokrata kancellár még azt követően jelentette be, hogy Oroszország tavaly megtámadta Ukrajnát, ez ugyanis fordulópontot – ahogy a német mondja Zeitenwende – jelentett az eddigi német politikában. Ennek a változásnak a része a német biztonságpolitika új alapokra helyezése, valamint a NATO iránymutatásának teljesítése, miszerint a GDP-arányos védelmi kiadásoknak el kell érnie a 2 százalékot. Scholz hadsereg-korszerűsítésre vonatkozó tervének kiemelkedő eleme egy 100 milliárd eurós alap, amely tartalmazza a célkitűzést, miszerint a Bundeswehrt 2031-ig 203 ezer főre bővítik.

A realitások szerint azonban ez nem megvalósítható, legalábbis a jelen állapotok tükrében nem. Elég csak arra utalni, hogy a fegyveres állományba jelentkezők száma drasztikusan csökkent. Az előző évben, 2022-ben 11 százalékkal csökkent a Bundeswehrhez benyújtott pályázatok száma, amelynek oka a rossz munkakörülményekben is keresendő. Igaz, összességében nézve az újoncok összlétszáma valamennyivel nőtt, de a 21 százalékuk egész egyszerűen nem tudta, vagy végül nem akarta teljesíteni a kiképzést. Ahhoz tehát, hogy korszerű német hadsereg építéséről beszélhessünk, első körben biztosítani kell a megfelelő állományt, és csak azt követően érdemes beszélni a modern fegyverek, illetve berendezések beszerzéséről, avagy azok hiányáról számos hadnemben.

Ilyen mértékű lemorzsolódás mellett az elérni kívánt cél nem teljesíthető – állapítják meg a német hadászati szakértők.

A lemorzsolódás  okaként felhozhatók a félrevezető marketingkampányok is, hiszen ezek alapján a jelentkezők elé meglehetősen hamis kép tárul. A személyzeti problémára

megoldásként felmerült a kötelező sorkatonai szolgálat visszaépítése,

amelyet Németország 2011 óta fokozatosan megszüntetett. Ennek visszavezetése elvben megoldaná a személyzeti problémákat, habár csak rövid távon. Ahhoz azonban, hogy a kötelező sorkatonai szolgálat visszavezetése reális cél lehessen Németországban, számos politikai vitát kell lefolytatni, ami viszont még hátravan. Ráadásul erős politikai akarat kellene ennek végigvitelére.

Borítókép: 123rf
 

Összesen 3 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
DE JÓ
2023. május 04. 16:05
Most kezdenek majd beleütközni a valóságba, amikor lakosságarányosan meg kellene jelenni a muszlimoknak (akik törökök, arabok, feketék) a seregben, de egyrészt nem jönnek, másrészt, ha meg jönnek, akkor sem képzettségben, sem kulturálisan, sem mentalitásban nem illeszkednek a többiekhez, meg úgy általában seregbe. :DDDDDDDDDDDDD Merkel anyut akkor kellet volna seggbe lőni, amikor azt hazudta, hogy az iszlám a német kultúra szerves része... Idióta barmok. Puszilgassátok csak a zöld bölcsészeiteket, amíg ki nem haltok. Van rá 30-40 évetek. Bye-bye hülyék.
Rizsa
2023. május 04. 06:14
Akkor az olaszországba érkezőket át kell szálítani hajóval germániába. Sőtt hajókat kell küldeni afrika partjaihoz. ezzel,kevesebben fulladnak vízbe. Majd a németek fulladnak a négerekbe.
Sincero
2023. május 04. 02:55
Lesz ott dzsihád-hadsereg, csak várják ki a végét.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!