Ez még nagyon hiányzott: Lengyelország nukleáris fegyvert kér Amerikától

2022. október 06. 10:59

A dolgot Andrzej Duda lengyel elnök kotyogta el egy neves lengyel lapnak adott interjúban – a dolog tehát nem tűnik álhírnek, persze ettől még lehet lobbieszköz. A Fehér Ház ugyanis – legalábbis hivatalosan – nem tud ilyen kérésről…

2022. október 06. 10:59
null
Révész Béla

„A legfőbb problémánk, hogy nincs nukleáris fegyverünk. Nem is utal semmi arra, hogy a közeljövőben lesz. De ott van a nukleáris megosztás lehetősége. Beszéltünk amerikai vezetőkkel, az Egyesült Államok pedig mérlegeli a lehetőségeket.” A megdöbbentő szavakat Andrzej Duda, Lengyelország elnöke mondta egy szerdai interjúban, amelyet a Gazeta Polskának adott, konkrétan arra célozva, hogy országa nyitott az amerikai nukleáris fegyverek befogadására, és ezt maga a lengyel vezetés kéri az USA-tól.

A kormányzó párt elnöke már tavasszal jelzett

Az elnök kijelentése nem előzmény nélküli: áprilisban Jarosław Kaczyński, a lengyel kormánypárt elnöke hasonlóképpen nyilatkozott egy interjúban, ám azóta a helyzet annyira súlyos lett az orosz-ukrán háborúban, hogy immár nem csak feltételes módban és elméleti szinten kerül szóba az atomfegyverek alkalmazásának lehetősége, így

Duda provokatív megszólalása a lehető legszerencsétlenebb időzítéssel történt. 

 A nukleáris megosztás, amire az elnök célzott, elég tág fogalom – nukleáris fegyver szállítására alkalmas repülőgéptől a kezelőszemélyzet kiképzéséig sok mindent tartalmaz –, ám a Duda által mondottak szövegkörnyezetéből egyértelműen kiderül, hogy

 ő nukleáris fegyverrendszerek lengyelországi telepítésére gondolt.

Jelenleg az USA Németországban, Hollandiában, Belgiumban, Olaszországban és Törökországban állomásoztat nukleáris fegyvereket, Duda azonban konkrétan azt kéri, amit Putyin eleve kizártnak tekintett: egy volt szovjet érdekszférába tartozó ország területére akar nukleáris fegyvereket telepíteni. 

Kreml: mély aggodalmat kelt a kirohanás

A Kreml már áprilisban úgy nyilatkozott: a lengyel kormány „mély aggodalmat kelt oroszellenes kirohanásaival, ez pedig a feszültség további növekedéséhez vezethet a kontinensen”, az orosz elnök pedig arra figyelmeztetett, hogy Oroszország minden hasonló lépésre vagy ötletre – akár katonai úton is – reagálni fog.

A lengyel elnök nem részletezte, kivel beszélt az amerikai kormányból, a Fehér Ház azonban reagált a hírre. Az amerikai álláspont szerint 

mind az USA, mind a NATO világossá tette, hogy nem tervezi nukleáris fegyverek telepítését a volt Varsói Szerződés egykori tagjainak.

 A Fehér Ház egyik tisztviselője azt is elmondta: nem tudnak a Duda-féle kérésről és kapcsolatfelvételről, ezért az ügyben kérdéseket intéztek a lengyel kormányhoz.

Fotó: MTI/EPA/Szerhij Dolzsenko
 

Összesen 32 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
kispolgarigrofo
2022. október 29. 08:04
atomról két és fél megyéjük elfogalalása után kezdtek beszélni, tekintve hogy azért adták őket oda mert a testvéri ország testvéri népe kisdobos becsületére megesküdött hogy nem fogják két és fél megyéjüket elfoglalni ja ja, nyelvtörvény, elmútnyócév Bámbász, Biden, biolaborok meg NATO ezredesek a kazamatákban..
foldizs
2022. október 08. 22:59
Kb mit OV. De csak magasságra, széltében kevesebb!
FreeEurope
2022. október 08. 22:58
Aztán mi a f@szt akarnak vele kezdeni? Ezeknek tényleg elment az eszük.
Péterffy
2022. október 08. 22:58
Azt csak óvatosan jelezném pl. a zelensky fanoknak, hogy a "megelőző csapás" nem USA privilégium ám, hanem kurvára mindenki bevetheti. Ha Lengyelország szeretne elsődleges célponttá avanzsálni, hát csak hajrá.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!