Nem szereti a magyar a hitelt: alacsony a háztartások eladósodottsága

2022. szeptember 22. 09:50

A felvett hitelek törlesztése és kamata akár komoly mértékben is megterhelhetik a háztartások költségvetését. Ilyen szempontból is örvendetes, hogy hazánkban nagyon alacsony szinten van a lakossági hitelek állománya.

2022. szeptember 22. 09:50
null

Sebestyén Géza, az MCC Gazdaságpolitikai Műhely vezetőjének írása a Makronómon.

, az MCC Gazdaságpolitikai Műhely vezetőjének írása a Makronómon.

Váratlan nagyobb beruházások, komolyabb ingatlanfelújítások vagy tranzakciók, gépkocsivásárlás esetén sokan kénytelenek hitelhez folyamodni. Ez a pénzügyi eszköz segíti a családokat céljaik elérésében, emellett pozitív hatással van a gazdasági dinamikára is. Emellett azonban a hitelek visszafizetése és kamatterhei komoly nehézségeket is jelenthetnek a családi kassza szempontjából. 

Ajánlott a lakosság hitelállományát a törlesztési képességhez, azaz a rendelkezésre álló jövedelemhez hasonlítanunk. Amennyiben a banki források értéke magas a bevételeinkhez képest, az nem csupán a költségvetési lehetőségeinket korlátozza, hanem egyben megnöveli a jövőbeni pénzügyi nehézségek valószínűségét is. 

Mindezek alapján egy magas hitelarány számos kockázatot hordoz. Az OECD legfrissebb adatai alapján a skandináv államok lakói esetében a kötelezettségek mértéke kiemelkedően magas. Ahogyan azt az 1. ábra is megmutatja: Norvégia esetében 228 százalék felett van a háztartások eladósodottsága a rendelkezésre álló jövedelem arányában. Ez azt jelenti, hogy csak a hitelek törlesztése (kamatfizetés nélkül) több mint 27 havi jövedelmét emésztené fel az északi állam lakóinak. 

1. ábra
1. ábra

Ugyancsak nagyon magas az eladósodottság mértéke Dániában is. Esetükben a vizsgált mutató értéke 210 százalék. Svédország 195 százalékos értéke is csak kicsivel alacsonyabb Hollandia 203 százalékos relatív eladósodottságánál. 

Régiónk országai esetében sokkal alacsonyabb a lakosság jövedelemarányos hitelállománya. A csehek 72 százalékos mutatója kevesebb, mint harmada a norvégokénak. A lengyelek 56 százalékos relatív adósságrátája még ennél is kedvezőbb. Szlovénia esetében pedig már csak 48 százalékot tesz ki a vizsgált mutató értéke. 

Az OECD adatai alapján

2022 első negyedévében Magyarországon volt a legalacsonyabb a lakosság eladósodottságának a mértéke.

A már évek óta kiváló magyar GDP-adatok tükrében ez egyben azt is megmutatja, hogy a hazai gazdasági siker nem a lakosság fedezetlen költekezésén alapul. 

Ez azonban nem volt mindig így. 2007 első negyedéve és 2010 második negyedéve között a hazai relatív lakossági adósságráta 52 százalékról 78 százalékra, azaz több mint másfélszeresére növekedett. 12 évvel ezelőtt nem is számított alacsonynak a magyar adósságmutató értéke, hiszen a szlovénok és a lengyelek mellett az olaszok is alacsonyabb rátával büszkélkedhettek nálunk. 

A kiváló magyar adósságmutató értéke tehát két okból is örvendetes hír számunkra. Egyrészt alacsony kockázatot jelent, így kijelenthetjük, hogy a hazai családok pénzügyi stabilitása erős alapokon nyugszik. Másrészt egyértelművé teszi, hogy Magyarország magas GDP-növekedése fenntartható gazdasági modellre épül. 

Összesen 5 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Hájas Gerzson a hitlerszakértő
2022. szeptember 23. 11:59
Azt jelenti hogy nagyon rossz gójok vagyunk. Nem lehet nyomást gyakorolni, nem lehet bizonytalanságban tartani, nem lehet pénzt kipumpálni az árfolyamok manipulálgatásával.
zuriktodor
2022. szeptember 23. 11:16
2008-ban megtanultuk örökre.
Akitlosz
2022. szeptember 23. 03:14
Hiába, ha az állam viszont imád eladósodni.
B_kanya
2022. szeptember 23. 02:27
És itt látszik, hogy mikor az egy főre eső költés alapján hiszik a balf24szok, hogy Magyarország a "legszegényebb", akkor tkp a többi állam... hát nagy részük hitelből mulat.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!