Figyelmeztet a kanadai lap: hasonló energiaválság előtt állhat az ország, ha az európai „zöld” utat követi

2022. január 20. 08:15

Válságot előidéző döntés lenne Kanada számára, ha az európai „zöld” energiautat követi, véli a Toronto Sun. A kanadai konzervatív lap szerint a megújuló energiaforrások még nem állnak készen az eddig bevált és megbízható energiaforrások helyettesítésére.

2022. január 20. 08:15
null

Megbízhatatlan „zöld” út

Azzal, hogy meggondolatlanul igyekeznek a megbízhatatlan megújuló energiaforrásokkal pótolni a fosszilis tüzelőanyagokat, az Egyesült Királyság és Európa súlyos energiaügyi válságba keverte magát. Az áram fogyasztói ára az egekbe szökött, a gyárak pedig csökkentik termelésüket vagy bezárnak, hangsúlyozza a Toronto Sun nevű kanadai portál.

A konzervatív lap kiemeli, hogy ez akár egy figyelmeztetés is lehet a kanadaiak számára, hogy mi történhet az atlanti óceán túloldalán, ha a Trudeau-kormány vagy bármely más politikai párt a jövőben nem módosítja azokat az irreális terveket, amelyek 2050-re az üvegházhatást okozó gázok kibocsátásának nettó nullára való csökkentésére vonatkoznak.

A portál szerzője kiemeli, hogy

a liberálisok úgy tesznek, mintha a zöld energia megbízhatatlan és időszakos formái készen állnának helyettesíteni a megbízható és bevált módszereket.

Ez ugyanolyan hiba elkövetését jelentené, mint amit Európában és az Egyesült Királyságban elkövettek.

Nem is csoda tehát, hogy a válság közepette az európai kormányok kétségbeesetten térnek vissza a fosszilis tüzelésű energiához és az atomenergiához, pedig előtte visszaszorították ezeket a forrásokat a „zöld átmenet” érdekében, jelenik meg az elemzésben.

A szerző beszámol, hogy Európa főleg a szélenergia kihasználására összpontosított, s mivel a „szél nem mindig fúj” ezáltal a megújuló energiaforrások nem voltak képesek kielégíteni a koronavírus világjárvány által előgerjesztett megnövekedett energiaigényeket, ráadásul a jelenlegi akkumulátortechnológia nem képes ezt tárolni olyan szinten, amely elegendő lenne az iparosodott országok számára.

A portál kiemeli, hogy való igaz, hogy Európa energetikai zűrzavarát az is fokozza, hogy támaszkodik az Oroszországból importált földgázra, de a történtek, annak figyelmeztetésül szolgálhatnak a kanadaiak számára, hogy milyen következményekkel járhat, ha idő előtt térnek át a megbízható energiaformákról a kevésbé megbízhatókra.

A világ még nem áll készen az átállásra

A kanadai lapon kívül többen is hangsúlyozták, hogy a világ még nem érett meg egy ilyen átállásra. Richard A. Rosen fizikus szerint, ráadásul az éghajlatváltozás gazdasági hatásait kutató főáramú tanulmányok félrevezető következtetésekre jutnak, hiszen a klímatudósok alapvető gazdasági tényezőket hagynak ki elemzéseikből – mutatott rá legfrissebb kutatásában.

Peiter Zeihan geopolitikai szakértő pedig elég szkeptikus a megújuló energiákkal kapcsolatban. Ahogyan régebben írtuk a Makronómon, Zeihan szerint a világ nem áll készen a „zöld átállásra”, hiszen az ehhez kapcsolódó technológia még alkalmatlan, ráadásul gazdaságilag is egy borzasztó döntés.

Ezen túlmenően, az Analyst nevű görög kutatóközpont is komoly aggodalmát fejezte ki a „zöld”, illetve együttműködési fronton bemutatott uniós elképzelésekkel szemben, hangsúlyoztuk a Makronómon. Az agytörszt nyílt levélben üzenet az uniós biztosok felé, amelyben közzétette a „Milyen EU-ról beszélünk” című elemzését, hangsúlyozva, hogy a blokk érthetetlen energiapolitikai szabályokat ír elő a kontinens államai számára. 

Kathleen McMcarthy, a River Cities’ Reader lap főszerkesztője pedig , a „zöld új rablásnak” nevezi az éghajlatváltozással kapcsolatos globalista terveket. Cikkében kiemeli, hogy a világelit a „zöld átmenet” kapcsán kívánna szert tenni óriási profitokra, míg az adófizetőkkel fizetné ki a felmerülő költségeket, számoltunk be korábban a Makronómon.

(Foto: MTI/EPA/Christian Bruna)

Kapcsolódó cikkek

 
 
 
 

Ezek is érdekelhetik