Megjelent az adóvisszatérítés nyomtatványa, de kinek kell kitölteni?

2021. november 03. 09:36

Bár sok esetben automatikus lesz az adó-visszatérítés a NAV részéről, mégis érdemes előre számba venni, hogy kinek jár a kedvezmény, és kinek érdemes a nemrég megjelent nyomtatványt benyújtani.

2021. november 03. 09:36
null
Böröczkyné Verebélyi Zsuzsanna írása.

A visszatérítésben érintett személyek természetesen a gyermeket nevelő szülők. Akik év közben a munkáltató felé tettek a családi kedvezményről nyilatkozatot és a Magyar Államkincstár a családi pótlékot nekik folyósítja, ők február első felében automatikusan visszakapják a 2021-es jövedelemből levont szja-t. Azok a szülők, akik ugyan családi pótlékra jogosultak, de vagy nem ők igénylik, vagy év közben a munkáltató felé nem tettek nyilatkozatot, benyújthatják a VISSZADO nyomtatványt.

Ez a február eleji kiutalás azonban még csak előleg. A végleges kedvezményt az szja-bevallásban kell majd elszámolni, melynek határideje a korábbi évekhez képest változatlan, azaz május 20-a.

A visszatérítéshez számos részletszabály tartozik, szemezgessük ki a legfontosabbakat.

  • Az adó-visszatérítés annak jár, aki „a 2021. év bármely napján családi kedvezményre jogosult, akkor is, ha a családi kedvezményt nem veszi igénybe, vagy nem ő veszi igénybe”.  Így
ha a családi kedvezményt év közben csak az egyik szülő veszi igényben, az adó-visszatérítés akkor is jár mindkét szülőnek. 
  • A rendszer a családi kedvezményre való jogosultságon alapszik, így a családi pótlékra való jogosultságon kívül kedvezményezettek még például a várandós nők, és házastársuk is, ha a magzat 2021 év végén több mint 90 napos.
  • A visszatérítésben érintett adónemek az szja, az ekho és a kata. Az szja rendszerében azonban nem a teljes adóra jár a visszatérítés, hanem csak az összevonandó jövedelemre. Így kedvezményezett a munkabéren kívül például az ingatlan-bérbeadásból származó jövedelem, de nem jár a visszatérítés az osztalék  utáni szja-ra. Visszaigényelhető még az egyszerűsített közteherviselési hozzájárulásból 9,5%, illetve a 2021-et terhelő kata negyede.
  • A kedvezmény mértéke fejenként maximum 809,000 Ft, amit akár a három adónemből együtt is el lehet érni. Azok a szülők, akiknek a jövedelme után fizetendő adó ezt a szintet nem éri el, nekik az adómentesség a cél. 
  • A kedvezmény igénybevétele végeredményképpen az szja-bevallásban történik, de február 15-ig a kedvezményre előleg kérhető. Érdemes a gyermeknevelésben érintett szülők bevallását együtt elkészíteni, hogy a családi kedvezménnyel együtt maximális visszatérítés elérhető legyen. Úgy gondolom, hogy ez
sok család esetében akár az adómentességet is jelentheti a 2021-es évre.

Az Adónavigátor olvasóinak visszajelzései alapján a legtöbb kérdés az elvált szülőknek járó kedvezmények kapcsán merül fel. Az élet sokféle helyzetet teremt, így a választ mindig a családi pótlékra való jogosultságból vezetjük le. Például a gyermeküket felváltva nevelő elvált szülők esetében ugye mindkét szülő jogosult a családi pótlék 50%-ára, így a kedvezményre is.

Összesen 9 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Syr Wullam
2021. november 07. 09:42
Basszál ki Orbánnal: ha pénzt kapsz, utald vissza az Államkincstárnak!
Isten jobb keze
2021. november 07. 09:42
Nah ha megkapta, akkor fogdosása befelé a száját, xdxd oszt mennyen aludni xdxd!
Teringettét
2021. november 07. 09:42
Az a meglátásom, hogy te lehetsz az a fajta ember, akire Tyler Durden egyszerűen űrmajomként hivatkozott a Fight Club című mesterműben.
nempolitizálok
2021. november 07. 09:42
Ballibsik, mielőtt tovább orbánoztok, menjetek, töltsétek ki az adóvisszatérítés nyomtatványt. Tegyétek oda, ahol kedvenceiteké is van . Ja, hogy náluk ilyesmi nem volt.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!