Kémiaszakkör: metilén-difenil-diizocianát azaz MDI, érdemes megjegyezni hallunk még róla!

2021. május 10. 19:44

Egy japán vegyipari vállalat az elkövetkezendő években az MDI termelési nagyhatalmává kíván válni. Ebben a pillanatban valószínűleg most többen pislogunk, mint pocok a lisztben, hogy ez remek hír, de mi fán terem az MDI? Nem kell aggódni, mind ismerjük, most azonban, hogy Dél-Koreában bejelentették a gyártás kapacitás növelését, valószínűleg a versenybe majd mások is beszállni kívánkoznak, így sokat dobált kifejezés lesz.

2021. május 10. 19:44
null

Az MDI a poliuretán kulcsfontosságú alapanyaga, amelyet számos területen használnak, mint például autóalkatrészek, autó- és bútorülések, házak és hűtők szigetelőhabja, rugalmas szálak, különféle ragasztók.

Az említett japán vállalat, a Kumho Mitsui Chemicals nagy teljesítményű monomer MDI-t gyárt és értékesít, amelyet rugalmas szálak és szintetikus bőr előállítására használnak, valamint árupolimer MDI-t, amelyet szigetelőanyagok gyártásakor alkalmaznak. A közelgő kapacitásnövelés célja a nagy teljesítményű MDI iránti kereslet egyre szélesedő felvásárlói köre.

Felhasználásának egyik legnépszerűbb színtere az elektromos járműipar, ahol a zaj, rezgés és keménység (NVH) mérséklésében játszik fontos szerepet.

A Mitsui Chemicals, Inc. (Tokió) bejelentette, hogy megerősíti a Kumho Mitsui Chemicals Inc. (Szöul, Dél-Korea) leányvállalat metilén-difenil-diizocianát termelési kapacitását. A dél-koreai Jeonnam-i Yeosuban található telep termelési kapacitása 200.000 metrikus tonnával (mt/év) növekszik az MDI-vel, az évi 410.000 tonnáról 610.000 mt/évre. Az építkezés a yeosui telephelyen azonnal megkezdődik, és várhatóan 2023 szeptemberében fejeződik be. A teljes kereskedelmi műveletek várhatóan 2024 januárjában kezdődhetnek. A projekt teljes beruházása megközelítőleg 40 milliárd japán jen lesz. 

Fókuszban a fenntarthatóság

A Kumho Mitsui Chemicals a termelési létesítmények bővítése mellett újrahasznosító létesítményeket telepít, amelyek a gyártási folyamat során keletkezett melléktermékeket nyersanyagként hasznosíthatják. Ez javítja a nyersanyagok önellátását, és csökkenti az üzem szennyvízkibocsátását és a teljes ellátási láncból származó üvegházhatású gázok kibocsátását is.

A Kumho Mitsui Chemicals célja az MDI globális vezetőjévé válni. A vállalat folytatni fogja az MDI üzletág bővítését, amely az előrejelzések szerint a folyamatos növekedés és az MDI termékek teljesítményének javulása mellett abszolút várható.

A cikk szerzője Szalga Bogi.
 

Összesen 0 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!