Borrell: A szankciók bevezetésének felgyorsítására van szükség Fehéroroszországgal szemben

2021. május 28. 08:25

Elfogadhatatlan a Ryanair járatának kényszerített minszki leszállása, a felelősökkel szembeni szankciók bevezetésének felgyorsítására van szükség – jelentette ki az Európai Unió kül- és biztonságpolitikai főképviselője a portugáliai Lisszabonban az EU-s tagországok külügyminisztereinek informális találkozóját követően csütörtökön.

2021. május 28. 08:25
null

Josep Borrell sajtótájékoztatóján közölte, a szankciók kidolgozásának munkálatai elkezdődtek, a tagországok külügyminiszerei hamarosan döntést hozhatnak. Szvjatlana Cihanouszkaja fehérorosz ellenzéki vezető részt vesz a szakminiszterek következő, júniusi ülésén – tette hozzá.

Kijelentette:

az Európai Unió keleti szomszédságának számos megoldatlan konfliktusára békés megoldást kell találni,

a régió stabilitásának biztosítását célzó erőfeszítéseket illetően az uniónak hatékonyabbnak kell lennie. Véleménye szerint egyebek mellett az érintett országokkal folytatott kétoldalú tárgyalásokra van szükség, illetve együttműködésre a nemzetközi partnerekkel, valamint az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezettel (EBESZ), és a Biden-adminisztrációval.

Kiemelte: a külügyminiszterek egyetértettek abban, hogy a Szíriában most tartott választások nem voltak sem szabadok, sem tisztességesek. Nem járulnak hozzá a konfliktus rendezéséhez, és nem vezetnek a kapcsolatok helyreállításához sem a szíriai rezsimmel. A választások eredményét az unió nem fogadja el – szögezte le.

„Az Európai Unió arra szólítja fel a szíriai rezsimet, hogy az ország lakossága teljes részvételének biztosítása mellett tartson választásokat” – fogalmazott.

Borrell az újabb katonai hatalomátvételt követően a Maliban kialakult helyzetet „nagyon képlékenynek” nevezte. A nyugat-afrikai ország legutóbbi válsága ellenére az unió fenntartja a kormányerőket kiképző misszióját, munkájának felfüggesztése „nem segítene az országnak” – közölte. Hozzátette, az unió figyelemmel követi az események alakulását.

Az Izrael és a palesztinok között kiújult konfliktussal kapcsolatban a főképviselő reményét fejezte ki, hogy a megkötött és érvénybe lépett tűzszünet tartós marad. Kijelentette:

az uniós tagországok egyetértenek abban, hogy fel kell éleszteni a békefolyamatot, és helyre kell állítani az izraeliek és a palesztinok közötti békéhez és igazsághoz vezető út reményét.

Az erőszak felszámolására, és mindkét fél részéről erőfeszítésre van szükség egy olyan folyamat sikerére, amely békéhez vezet politikai elkötelezettség mentén – tette hozzá az uniós diplomácia vezetője.

Az EU-országok külügyminisztereinek informális találkozóit az uniós zsargonban „Gymnich"-ként emlegetik – utalásként arra, hogy először 1974-ben, a német uniós elnökség alatt szerveztek ilyen jellegű rendezvényt a németországi Gymnich kastélyában.

Az eredeti cél az volt, hogy a miniszterek hivatalos és kötött napirend nélkül, határozattervezetek szövegezésével nem bajlódva, oldottan és szabadon véleményt cseréljenek az időszerű, illetve az átfogóbb kérdésekről. E felfogás szerint az informális találkozók célja nem a döntéshozatal, hanem a tagországi álláspontok, érdekek és vélemények mélyebb megismerése.

(MTI, fotó: MTI/AP pool/Francisco Seco)

Összesen 0 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!