A brit hadsereg milliárdokat költ harckocsi-fejlesztésre

2021. május 23. 06:39

A Rheinmetall BAE Systems Lad (RBSL) közel 335 milliárd forintnak megfelelő összeget nyert a Brit Honvédelmi Minisztériumtól, hogy a hidegháborús korszak legfőbb harckocsijait, a Challenger 2 állományát felújítsa. A tervek szerint a fejlesztés még idén elkezdődik és a modernizált tankok várhatóan 2027-re válnak bevethetővé.

2021. május 23. 06:39
null

Ezen brit harckocsik első generációja, a Challenger 1 tankjai már 1986-ban használatba léptek, melynek utódai, a Challenger 2 tankok 1993 óta szolgáltak a koalíciós erőknél és az iraki háborúkban. 

Azóta a brit hadsereg egyre sürgetőbb kérdéssel néz szembe a páncélosezredek jövője kapcsán. Vajon elég lesz csak felújítani ezt a harckocsi állományt, vagy teljesen új járműveket kell beiktatni, az orosz és kínai fenyegetettség miatt? Egyelőre a kevésbé költséges megoldás mellett döntöttek, és a 2030-as évekig a jelenlegi járműveket tervezik felújítva használni.

Az így születendő Challenger 3 generációnak számos új funkciója lesz. A legújabb, 120 mm-es nagynyomású L55A1 fegyverrendszerrel lesz felszerelve, amely kinetikus energiával ellátott páncéltörőket, valamint programozható többcélú lövedékeket tartalmaz majd. Ez a fegyver a tank egy új, digitalizált részén lesz elhelyezve, ami ezáltal biztosabb személyi védelmet, valamint jobb célzási feltételeket nyújt. Emellett hálózati töltésre is lesz lehetőség, ami szintén újdonság az eddigiekhez képest.

Az RBSL elnöke, John Abunassar így nyilatkozott:

„Örömmel jelenthettük be, hogy a páncélos harckocsik gyártása visszakerül az Egyesült Királyságba. Ez most az évek óta tartó kemény munka és együttműködés gyümölcse, mely által világszínvonalú képességre tehet szert a brit hadsereg.”

A cikk szerzője Blősz Dalma.
 

Összesen 14 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
mgyfree
2021. május 29. 20:11
És minek?
smokey eye
2021. május 29. 18:05
"A legújabb, 120 mm-es nagynyomású L55A1 fegyverrendszerrel lesz felszerelve," -magyarul: 120mm- es 55 kaliberhosszúságú (120x55=6600mm ) hosszú ágyúval. " amely kinetikus energiával ellátott páncéltörőket, valamint programozható többcélú lövedékeket tartalmaz majd. " -Ezt az összes mai tank tudja. " Ez a fegyver a tank egy új, digitalizált részén lesz elhelyezve," -Ez ( talán ) egy új, ember nélküli, távirányított tornyot jelent. Csókollak drága Blősz Dalma, de könyörgöm LEKTORÁLÁST ! ! ! !
Box Hill
2021. május 29. 00:05
"2027-re válnak bevethetővé." Kik ellen? (A lelépni vágyó skótok ellen, esetleg az írek ellen?) Igaz a második világháborús ürügy a kis népek szabadsága volt.
B_kanya
2021. május 28. 21:05
"Amúgy az AJAX nem tank (harckocsi) hanem APC. (PSZH)" IFV, azaz nem Páncélozott Szállító, hanem Gyalogsági Harcjármű :) A Warriorjaikat viszont kivonják.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!