Milyen új lehetőségek rejlenek a gyógyszeres kezelésekben?

2021. április 19. 14:48

A fehérjék azok a molekuláris gépek, amelyek a sejtek működtetésének feladatában vesznek részt. Amikor a fehérjék meghibásodnak, vagy egy kórokozó eltéríti őket, gyakran megbetegedés történik.

2021. április 19. 14:48
null

A legtöbb gyógyszer úgy működik, hogy megzavarja egy vagy több rosszul működő vagy eltérített fehérje működését. Tehát egy adott betegség kezelésére szolgáló új gyógyszerek keresésének logikus módja az egyes gének és fehérjék tanulmányozása, amelyeket a betegség közvetlenül érint. Például a kutatók tudják, hogy a BRCA gén - egy olyan gén, amely megvédi a DNS-t a károsodástól, ami szorosan összefügg az emlő- és petefészekrák kialakulásával. Számtalan vizsgálati projekt összpontosított olyan gyógyszerek felkutatására, amelyek befolyásolják a BRCA fehérje működését. 

Azonban az elkülönítetten működő egyes fehérjék általában nem egyedül felelősek a betegségért. A gének és az általuk kódolt fehérjék bonyolult hálózatok részét képezik: a BRCA fehérje akár több száz más fehérjével lép kölcsönhatásba, amelyek segítik a sejtfunkciók ellátását. Nevan Krogan (a sejtmolekuláris farmakológia professzora és a Kaliforniai Egyetem, a kvantitatív biológiai tudományok intézetének igazgatója) és kollégái egy kicsi, de növekvő terület kutatói, akik a proteinek, fehérje hálózatok között lévő kapcsolatokat és kölcsönhatásokat tanulmányozzák.

Néhány éve Krogan és munkatársai a fehérje hálózatok lehetőségeinek kutatásán dolgoznak, hogy a gyógyszeres kezeléseket enyhítsék. A koronavírus bekövetkeztével tudták, hogy tesztelniük kell az új megközelítést, hogy megvizsgálják felhasználható-e ennek a kialakuló fenyegetésnek a gyors kezelésére. Azonnal elkezdték feltérképezni az emberi fehérjék kiterjedt hálózatát, hogy a SARS-CoV-2 szaporodását megállítsák. 

Miután elkészítették ezt a térképet, meghatározták a hálózatban az emberi fehérjéket, amelyeket a gyógyszerek könnyen megcélozhattak. 69 olyan vegyületet találtak, amelyek befolyásolják a koronavírus fehérje hálózatát. Közülük 29 az FDA által már jóváhagyásra került, más betegségek kezelése esetén. A gyógyszerek egyike, Aplidin (Plitidepsin), jelenleg a rák kezelésére használt, az 27,5-szer hatásosabb, mint a Remdesivir a COVID-19 kezelésében. A gyógyszert már 12 országban engedélyezték a 3. fázisú klinikai vizsgálatokra az új koronavírus kezelésére.

Ez az elképzelés a betegségek fehérje-kölcsönhatásainak feltérképezéséről az új gyógyszercélok keresése érdekében, nem csak a koronavírusra vonatkozik. Ezt a megközelítést már más kórokozókra, valamint más betegségekre is alkalmazzák, beleértve a rákot, a neurodegeneratív és a pszichiátriai rendellenességeket.

Összesen 0 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!