Mianmar első műholdját Japán az űrállomáson tartotta a puccs után

2021. április 18. 20:35

Mianmar első műholdját elővigyázatosságból a Nemzetközi Űrállomás (ISS) fedélzetén tartják a mianmari puccsot követően, miközben Japán űrügynöksége és egy japán egyetem dönt arról, hogy mit kezdjen vele.

2021. április 18. 20:35
null

A 15 millió dolláros műholdat a japán Hokkaido Egyetem építette, a mianmari kormány által finanszírozott Mianmari Repüléstechnikai Egyetemmel (MAEU) való közös projekt keretében. A mezőgazdaság és a halászat megfigyelésére tervezett kamerákkal felszerelt, 50 kg-os mikroszatellitek közül ez az első.

Emberi jogi aktivisták és egyes japán tisztviselők attól tartanak, hogy a kamerákat katonai célokra használhatja fel a kormány, amely február 1-jén Mianmarban elragadta a hatalmat. Ennek okán felfüggesztette a telepítést, ameddig a Hokkaido Egyetem egyeztetéseket folytat a Japán Űrkutatási Ügynökséggel (Jaxa). 

A projekt egyik menedzsere elmondta, hogy elhatárolódnak a katonaságtól, a műholdat nem ilyen jellegű célokra tervezték. 

Folynak az egyeztetések, de nem tudni mikor folytatódhat a projekt.

A Hokkaido Egyetem egyik képviselője szerint a MAEU-val megkötött szerződés nem tért ki a katonasággal való együttműködésre, az nem határozta meg, hogy a műhold nem használható katonai célokra. Az űrhajó adatait a japán egyetem gyűjtené, azokhoz a mianmari tisztviselők nem férhetnek hozzá önállóan. 

Azonban a puccs óta az egyetemi tisztviselők nem tudták felvenni a kapcsolatot a MAEU rektorával, Kyi Thwin professzorral.
A műholdat a Nasa február 20-án indította útjára, az ISS számára a Föld felett 400 km-re. A Jaxa azóta a japán Kibo kísérleti modulban tartja. Soichi Noguchi Jaxa űrhajós, egyike a hét főből álló legénységnek, akik most szintén az űrállomás fedélzetén vannak.

Japán szoros kapcsolatban áll Mianmarral, az egyik legnagyobb adományozója. Miközben elítélte az erőszakot, a puccs ellen nem foglalt olyan kemény álláspontot, mint az Egyesült Államok és néhány más, szankciókat alkalmazó nyugati ország.

„Az érintett japán egyetemeknek tehát fel kell függeszteniük a projektet, és sürgősen felül kell vizsgálniuk az esetleges emberi jogi kockázatokat” – mondta Teppei Kasai.

Bár az űrhajó nem katonai előírások szerint készült, az Emberi Jogvédelem Ázsia programért felelős tisztviselő, Teppei Kasai úr azt mondta, hogy Mianmar hadseregének uralkodói könnyen alkalmazhatják a technológiát katonai célokra.
 

Összesen 0 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!