Bátor új világ: Az intelligens városok adatvédelmi kockázatai

2021. április 16. 22:29

A városok az üzleti, szabadidős és gazdasági tevékenységek nyüzsgő központjai, ahol a társadalom érvényesülhet. Azonban sokszor a virágzó városok mögött veszélyek teljes spektruma rejtőzik az erőszakos bűncselekményektől egészen a nyomornegyedekig.

2021. április 16. 22:29
null

A városok fejlődésével párhuzamosan pedig új veszélyek jelenhetnek meg. Az „intelligens” városok egyre elterjedtebbek, a digitális lehetőségek folyamatosan növekednek, azonban ez sokszor olyan veszélyekkel járhat, melybe bele se gondoltunk.

A jövő ezen utópikus városai nem kímélik az emberek magánéletét és alapvető méltóságát. Ebben a cikkben azt vizsgáljuk, hogy milyen kockázatokat jelenthetnek a digitális városok, és milyen hatással lehetnek ránk?

Mi is az az intelligens város?

Ez a fogalom a 2000-es évek elején jelent meg, amikor elkezdték bevezetni a technológiát a városokba. Ma egy intelligens város alapvetően az adatgyűjtésre épül – például egy automatizált közlekedési lámpa lehetővé teheti a forgalomról szóló adatgyűjtést, amely alapján a lehető legoptimálisabb módon tudják beállítani azokat.

Az intelligens városokat alapvetően úgy hozzák létre, hogy tárgyakat fejlesztenek tovább és kapcsolnak az internethez, a közlekedési lámpáktól egészen a szeméttárolókig. Azonban az eszközök által gyűjtött adatok hackertámadásoknak lehetnek kitéve, mely magánéleti, és jogi kockázatokat rejt magában. 2015-ben például kiderült, hogy a Samsung intelligens hűtőszekrényeinek rendszerét feltörte egy harmadik fél, és a felhasználók személyes adatai kiszivárogtak. 

Az okos városok növekedésével pedig egyre több hackertámadásra lehet majd példa, ami már nem csak egyénekre, hanem akár a teljes társadalomra is kihathat.

Milyen eszközök, újítások jelenthetnek potenciális veszélyt?

Az 5G városokba történő kiterjesztése gyorsabb hálózati sebességet és potenciális ingyenes WiFi-t ígér. Ezek az elképzelések fontosak az intelligens városok növekedése szempontjából, azonban az 5G biztonsági kockázatokat is magában hordoz. Valamint ott vannak a mozgásérzékelők és térfigyelőkamerák is, melyek szintén kardinális részei az okos városoknak. Azonban ezeket a rendszereket is ugyanúgy fel lehet törni, mellyel a személyiségi jogok csorbulhatnak.

Számtalan szolgáltatások esetén a drónok széleskörű használata is általánossá válhat a jövőben. A drón-technológia – megkerülve az úthálózatokat – képes lenne forradalmasítani az egyre növekvő szállítmányozási piacot. Azonban az eget elárasztó drón seregek bepillantást nyerhetnének az emberek meghitt pillanataiba, ahogy a kertek és tetőablakok fölött elrepülnek. Így ez is egy olyan kérdéskör, amivel mindenképpen foglalkozni kell a technológia előrehaladtával.

Az intelligens városok tehát számos előnnyel járnak, kezdve a gazdasági hatékonyságtól egészen a csökkentett környezeti hatásokig. Azonban amíg az egyének magánéletét és személyiségi jogait veszélyeztetik ezek az újítások, addig inkább a disztópikus kor hajnalát, mintsem egy utópisztikus jövőt festenek elénk.

A cikk szerzője Blősz Dalma.
 

Összesen 0 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!