Ausztria: robotokkal automatizáljak és fejlesztik tovább az építőipart

2021. április 28. 18:43

A robotika területe az utóbbi időben rohamosan fejlődik és a változás szele az építőipart is elérte.

2021. április 28. 18:43
null

A Prinstones nevű osztrák startup már 2017 óta kísérletezik 3D-nyomtató robotokkal és nemrég lerántották a leplet legújabb fejlesztésükről is, amely egy többfunkciós mobil építőipari robot. 

Az új találmány neve Baubot, utalva arra, hogy célja az építőipar automatizálása és fejlesztése, miközben javítja a  helyszín biztonságát és csökkenti a költségeket is. 

Működését tekintve a robot esetében akár 8 órás üzemidővel is számolhatunk. Telefon segítségével lesz irányítható, de előre beprogramozott utasításokat és parancsokat követésére is képes. A jelentések szerint sebessége nagyjából 3,2 km/h és képes lépcsőkön közlekedni, ajtókon átjutni. 

De pontosan milyen feladatok lát majd el? 

A Baubot multifunkcionális robotkarjának hatótávolsága egy méter és pontossága is kiváló. Olyan feladatok elvégzésére alkalmas, mint a fúrás, marás, csavarozás, plazmavágás, hegesztés, téglafektetés, különböző felületek festése és csiszolása. Az anyagmozgatásban is jelentős segítséget nyújthat, mert egyszerre akár 500 kg terhet képes mozgatni. 

A robot munkájának felügyelését segíti az integrált kamerarendszer. Beépített kijelzőkön keresztül zajlik az aktuális állapot jelentése, illetve tanácsokat is küldhet az emberi munkaerőnek. A Baubot éjszaka is képes dolgozni a beépített világításnak köszönhetően. 

A Prinstones fejlesztőcsapatának célja, hogy a közeljövőben a mesterséges intelligenciát kihasználva szimulálják a munkakörnyezetet, hogy a Baubot nagyon hosszú, több ezer órás képzésben részesülhessen, mielőtt megérkezik majd a helyszínre. 

Bár a Baubot még a prototípus stádiumában van, az nem kétséges, hogy nagy segítség lehet a későbbiekben az építkezéseken. Amennyiben beválik az alkalmazása, nem kizárt, hogy más iparágak, mint a hajó- és repülőgépgyártás területén is felmerül majd az igény hasonló robotok kifejlesztésére. 

A cikk szerzője Fülöp Réka.
 

Összesen 0 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!