Repkedő katonák a modern csatatéren

2021. március 29. 22:32

Az Egyesült Államokban a Fejlett Védelmi Kutatási Projektek Ügynöksége (DARPA) a magánszektortól vár megoldást a hadsereg részéről felmerült személyszállításra alkalmas légi mobilitási rendszerek (jet suit) iránt támasztott keresletre.

2021. március 29. 22:32
null

A következő néhány évben szeretnék felszerelni a hadsereg különleges egységeit olyan eszközökkel, melyek lehetővé teszik a gyors reagálást és költséghatékony alternatívát jelentenek a vízi bevetéseken éppúgy, mint a logisztikában. 

Előny a harctéren

Az amerikai Védelmi Minisztérium alá tartozó DARPA rövidtávú kutatási projektekért felel, és a következő fél évben terveik szerint el is készítik a kiválasztott egyszemélyes szerkezet első darabjait.

A következő másfél évet pedig a tesztelésre szánják, és közel 2 millió dollárt költenek majd a projektre.

Olyan koncepciókat várnak, melyek lehetnek akár már meglévő, vagy teljesen új ötletek. Bármilyen olyan technológia megfelelő lehet, amely alkalmas a katonákat „Vasemberré” változtatni, és a levegőbe emelni a küldetések során, legyen szó akár jetpackről, motoros siklóernyőről vagy szárnyas repülőruháról, azaz wingsuit-ról.  

Környezettudatosság szempontjából nem mondható felelősségteljesnek a felkérés, mert nem szab meg semmilyen technológiát, így aztán az elektromos meghajtás, vagy hidrogén cellás megoldások mellett, azonos eséllyel indulnak a fosszilis üzemanyaggal hajtott szerkezetek is.

Legfontosabb paraméterek

Szigorúbbak az elvárások a működést illetően. A felszerelésnek minimálisan öt kilométer hatótávolságot kell teljesítenie, alacsony vagy közepes magasságon. Érthető módon, az összeszerelés nem tarthat tíz percnél hosszabb ideig, és nem támaszthat nagy vagy több szerszámból álló eszközigényt. 

Természetesen bármilyen időjárási körülmények között működőképesnek kell lennie, bármilyen terepen képesnek kell lennie a felszállásra, a súlya pedig nem lehet több, mint amit egy átlagos katona elbír. Szintén fontos szempont, hogy a használat olyan egyszerű legyen, hogy ne kelljen hozzá hosszadalmas, részletes képzést biztosítani a felhasználók számára. 

Álmunk a repülés

A légi mobilitási rendszerek az elmúlt öt évben egyre gyorsuló ütemben terjednek. Például a brit jet suit gyártó cég, a Gravity Industries tavaly októberben mutatta be repülő elsősegélynyújtó ruháját. Ennek segítségével könnyebben lehet eljutni nehezen megközelíthető helyszínekre, és így időben kaphatnak segítséget a bajba jutottak. 

A DARPA tervei között szerepel, hogy amennyiben sikerül rátalálni a megfelelő, igazán működőképes alternatívára, akkor azt a későbbiekben a rendőrség és mentőszervezetek rendelkezésére bocsájtja, ezzel is segítve azok munkáját.

Sőt, idővel a kereskedelmi felhasználás is elképzelhető, így talán – ahogyan sok más technológiánál már korábban – a katonai hasznosítás után röviddel, már mi is repkedhetünk kedvünkre. 

A cikk szerzője: Papp Helga
 

Összesen 0 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!