Szingapúr történelmében még nem volt olyan mély recesszió, mint a mostani

2020. július 21. 18:30

Szingapúr gazdasága recesszióba került az előző, második negyedévben a meghosszabbított korlátozások miatt.

2020. július 21. 18:30
null
Takács Zsolt

A városállam gazdasága 41,2 százalékkal csökkent a második negyedévben az előző három hónapos periódushoz képest. Ekkora mértékű zsugorodásra még sosem volt példa.

A hatóságok szerint ez lesz a legnagyobb recesszió az 1965-ös függetlenedés óta.

Éves bázison Szingapúr gazdasága 12,6 százalékkal csökkent a második negyedévben. A vártnál sokkal gyengébb adatokat egy 2,2 százalékos első negyedéves csökkenés előzte meg.

A mélyülő gazdasági problémák azt jelzik, hogy a Szingapúr gazdasága az egyik legjobban érintett egész Ázsiában Japán mellett, ahol a GDP 20 százalékkal csökkent a második negyedévben. A globális kereskedelem hanyatlása miatt

az exportfüggő városállam feldolgozóipara gyakorlatilag leállt az építőiparral együtt

és a kereskedelmi forgalom is rekord mértékben csökkent.

A gazdasági problémák veszélybe sodorhatják a jelenleg kormányon lévő pártot, amely 55 éve nem ért el olyan gyenge eredményt választásokon, mint most júliusban. A kormány a GDP közel 20 százalékának megfelelő mentőcsomagot dolgozott ki a háztartások és vállalkozások megmentésére, miközben június 19-én az újranyitás második fázisába léptek, ami azt jelenti, hogy a legtöbb üzlet és étterem a megfelelő óvintézkedések betartásával megkezdhette működését.

(Borítókép: MTI)

Összesen 1 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!