Hetente már csak egy hajó közlekedik – dél-olaszországi sziget szállodaigazgatója a Makronómnak

2020. április 16. 15:40

Eleinte mindannyian alábecsültük a helyzet jelentőségét, de legyünk őszinték: ki számított egy ilyen horderejű viharra? – veti fel Pierpaolo Ciannelli, olasz szállodaigazgató. Otthonát, a Tirrén-tengeren található dél-olaszországi Ischia szigetét sem kerülte el a vírus. Hetente már csak egy hajó érkezik a szigetre, amely élelmiszerrel látja el az üzleteket. Olaszország ugyan a járvány egyik európai gócpontjának számít, a szállodaigazgató mégis bizakodó, két-három hónapot ad a vírusnak. A Makronóm interjúja.

2020. április 16. 15:40
null
Szigeti Alíz

Ischia a Nápolyi-öböl második legnagyobb szigete. Egy órányi hajóútra fekszik a szárazföldtől, közkedvelt turisztikai célpont. Szőlőültetvények, hegyek által körbeölelt romantikus festői falvak, vulkáni eredetű termálfürdők sokasága, narancs- és citrusligetek, pálmafák, kristálytiszta öblök és színpompás trópusi növények látványa tárul elénk a szigetre érve.

Az olaszok szerint Isten jókedvében teremtette ezt a szigetet.

Ischia szigetét évente átlagosan több mint hatmillió turista látogatja. Képek: Szigeti Alíz.

Pierpaolo Ciannelli a szigeten található Villa Panoramica hotel, és a portugáliai Regina Hotel Group igazgatója. Ezenkívül egy online tanácsadói céget is működtet Hotel Revision néven, amely hoteleket segít weboldal készítésével, bevételkezeléssel, SEO-szövegezéssel, és a partnerhotelek online marketingjének a menedzselésével.

A cég Olaszország-szerte jelenleg 50 hotelt tudhat a partnerei közt. 

Interjúnkban az olasz mindennapokról és a szállodavezetésről kérdeztük, a járvány árnyékában.  

*

Hogyan befolyásolja a koronavírus az Ischia szigetén és a Portugáliában lévő szállodákat, amelyeket működtet? Ideiglenesen bezártak? Törölték a foglalásokat az emberek, vagy áthelyezték azokat későbbi időpontra?

Az általam működtetett olaszországi és a portugáliai hotelek még zárva tartanak.

Ischián talán május 22-én, Portugáliában pedig várhatóan június elsején számíthatunk a nyitásra.  

Ez csak egy személyes előrejelzés, az idő előrehaladtával pontosabb képet kapunk ez ügyben is.

Mondhatjuk, hogy a beérkező törölt foglalások mennyisége még elfogadható, mert csak a közelgő hónapokat érintik igazán, az áprilist és a májust. A főszezon június közepétől kezdődik, és az emberek még mindig arra várnak, hogy lássák, hogyan fog alakulni ez az egész. A tanácsadó cégem is érintett ebben az ügyben, mivel számos szálloda az ügyfelem. A közeljövőre tervezett számlákat már törölnöm, illetve módosítanom kellett.

Villa Panoramica, Ischia

Hogyan látja az emberek anyagi helyzetét Ischián? A sziget a turizmusra épül, abból származik a bevételük jelentős része. Milyen támogatást kapnak az országtól, illetve Nápolytól?

Ischia, mint az összes szezonális turisztikai célpont, súlyosabban érintett. Már csak heti egy hajó közlekedik, ami az élelmiszerellátást biztosítja az üzletek számára.

Jelenleg elhalasztottuk a szezonnyitást.

Ez azt jelenti, hogy sok cég nem tudja majd garantálni a hat hónapos szerződést az alkalmazottai számára. Mindannyian erőteljes segítséget várunk a kormánytól a következő hetekben. Az eddigi intézkedések a kórházak felé nyújtott minimális segítségnyújtásban, és a sürgős segítséget igénylő emberek megsegítésében nyilvánultak meg.

Ha a vírus nyáron fog tetőzni, mennyi ideig tudnak az emberek megélni a spórolt pénzükből, illetve a segélyekből?

Nem vagyok szakember ezen a területen, szóval nem tudom megmondani, hogy meddig fog ez a helyzet tartani, de ha a Kínában történtekhez viszonyítunk, hogy ott mi történt az első időszakban, és mennyi ideig tartott náluk ez a krízis, akkor szerintem

2-3 hónapon belül vissza kell térnie az életnek a normális kerékvágásba.

Nyilván a gazdaságra gyakorolt következmények tovább fognak tartani, mint maga a vírus, és ez az, ami a legtöbbünket megijeszt: mihez kezdünk majd, amikor mindennek vége lesz?

Az élelmiszerboltokban megfigyelhető az áremelkedés, vagy a hiánycikkek?

Nem vettem észre különösebb változást. Azt hiszem mindenki a lehetőségekhez képest a legjobban jár el, mindenekelőtt az erkölcsi szempontok szem előtt tartásával.

Milyen gazdasági lépésekkel igyekszik a kormány a cégek működését fenntartani, és megelőzni a munkanélküliség növekedését?

A március 16-án elfogadott intézkedések elsődleges célja a minimálbér garantálása minden munkanélküli ember számára, akik semmilyen juttatásban nem részesülnek.  Az összes április 30-ig fizetendő bankhitelt, elektronikus számlát és minden egyéb fizetendő összeget elhalasztották június elsejéig.

A kisebb cégek dolgozói, akik kevesebb, mint öt alkalmazottal működnek, havi 600 eurós járulékkal számolhatnak, illetve azok a munkanélküliek is, akiknek a szerződése 2019. december 31-én lejárt. A nagyobb cégekben dolgozó alkalmazottakat a bérük 70 százaléka illeti meg jelenleg. Ez csak a sürgősségi helyzetre való első válasz volt, húsvét előtt várunk még többet. Mindenesetre

megtiltották a járvány ideje alatt a munkavállalók elbocsátását.

Olaszország számított Európában nemrég a legfertőzöttebb országnak. Mit tapasztal, hogyan kezelik ezt az emberek mentálisan? Most is jellemző rájuk a pozitív olasz hozzáállás és életfelfogás, vagy inkább a félelem és szabálykövetés jellemzi őket? 

Azt hiszem, eleinte mindannyian alábecsültük a helyzet jelentőségét, de legyünk őszinték: ki számított egy ilyen horderejű viharra? Elmondhatom, hogy különösen a karantén első hete után a probléma súlyossága egyértelművé vált a szkeptikusok számára is.

Mindannyian büszkén vesszük ki a részünket a vírus megállításában, és otthon maradunk.

Remélem, hogy a vírus elmúltával is megmarad az emberekben ez a segítő hozzáállás.

Első találkozás a szigettel: a kikötő. Kép: Szigeti Alíz

Magyarországon az egészségügyi dolgozók számának növelése érdekében orvostanhallgatókat és önkénteseket hívnak segítségül szükség esetén. Milyen lépéseket tesznek Olaszországban a megfelelő számú kórházi dolgozó és a megfelelő ellátás biztosítása érdekében?

Olaszországban a kormányunk ugyanezt tette, egyes nyugdíjazott orvosokat is visszahívtak. Ezenkívül 300 önkéntesi hely betöltésére tettek felhívást, amely sok lelkes emberben keltette fel a segítő szándékot. 

Mely országok támogatják Olaszországot, és az adományok segíthetnek az egészségügyi ágazat helyreállításában?

Mindannyian megtesszük, ami tőlünk telik, támogatva a helyi kórházakat és a rászorulókat.

Nemrégiben orvosok érkeztek Kínából, Oroszországból, Kubából és Albániából.

Mit tesznek az olasz emberek a mindennapi életükben, hogy csökkentsék a vírus negatív hatásait?

Az olasz emberek valóban közvetlenek és fontos számukra a pezsgő szociális élet. A társadalmi távolodás most megnehezíti az eddig megszokott életünket. Ennek ellenére

igyekszünk magunkban és társainkban tartani a lelket flashmobokkal, dalokkal, süteménykészítéssel,

vagy esetemben a kertészkedéssel és a futópadon való otthoni futással.

A felnőttek jellemzően a ház körül tevékenykednek, sportolnak, a gyerekek pedig online tanulnak. A kisebbek Whatsappon kapják meg a házi feladatot, új tananyag esetén küld csak előre elkészített videót a pedagógus. A felsős diákok esetében van csak videochaten keresztüli tanulás, ahol az interakció nagyobb szerepet kap. Összességében az olaszokat még mindig jellemzi a pozitív attitűd.



Az olasz fiú az egész világnak szívből küldi ezt a dalt.

A turizmus nagy fellendülésre számíthat a vírus elmúlása után? A hosszú bezártság után mindenki utazni akar majd, vagy az embereknek nem lesz erre pénzük a munkanélküliség miatt?

Szükség lesz az utazásra, de úgy gondolom, hogy a gazdasági helyzetünk kritikus lesz. Az első időszakban

a turizmusnak támaszkodnia kell a közelségre, azokra emberekre, akik rövidebb távot megtéve képesek az adott turisztikai célponthoz utazni.

A külföldi piacot tekintve biztos, hogy hosszabb időt vesz igénybe, mivel néhány országban még mindig nem tetőzött a vírus.

Gondolja, hogy a szállodák megnyitását követően meg kell majd emelni az árakat?

Éppen ellenkezőleg, a piac összehúzódása arra kötelez bennünket, hogy csökkentsük az árainkat.

Mi történt az ön által működtetett hotelek alkalmazottaival? Ad nekik bármiféle juttatást most, hogy munkanélkülivé váltak?

Az én esetemben a szálloda még nincs nyitva, de természetesen velük együtt fogjuk megtalálni a legjobb módját, hogy gazdasági károk nélkül átvészeljük ezt a helyzetet.

Összesen 4 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
szemlelo
2020. április 17. 11:43
Ischiában a helyi lakosok között kb. mindenki ismer mindenkit. Ez azért sokat segít a becsületes hozzáállásban! (amúgy gyönyörű hely - csak egy kicsit drága)
Marcus Crassus
2020. április 17. 09:12
Itt látszik meg, hogy kire lehet számítani és kire nem... Persze a nyugatra is lehet számítani..... ha elakarsz adósodni. A mag Eu, Olaszo-t is csak gyarmatnak tekinti.
recipeferum
2020. április 16. 20:43
"de ha a Kínában történtekhez viszonyítunk, " Majd,ha az olaszok is olyan fegyelmezettek lesznek. Ha az olasz kormány is olyan hatékony lesz. Ha az olasz egészségügy-ipar is annyira potens lesz. Ha-ha-ha..
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!