Vannak orvosbárók, de nem eltüntetni kell őket, hanem kiegyezni velük

2019. április 04. 11:48

Nagyjából 400 főre teszem a számukat. Interjú.

2019. április 04. 11:48
null
Lantos Csaba

„Vannak még orvosbárók?

Vannak, de nem eltüntetni kell őket, hanem kiegyezni velük. Én nagyjából 400 főre teszem a számukat.

Az egész egészségügy alapdilemmája, hogy ők alakítják a keresletet és a kínálatot is, és ilyen nincs más szakmában. Természetesen nem egy konkrét orvos alakítja a kínálatot, de azt, hogy melyik kórházban melyik betegség csoportot gyógyítják, ott milyen terápia van, mely gyógyszereket alkalmazzák, a vezető orvosok alakítják ki. Az egészségügy a világon mindenhol hierarchizált és ezzel nincs is baj. De a keresleti oldalt is az orvos alakítja, hiszen ő mondja meg, hogy a betegnek mi a baja, ő állapítja meg a betegségét, ő szabályozza milyen gyógyszert szedjen. Információs asszimetria van, amely az internettel valamelyest demokratizálódik. Ettől függetlenül hagyományosan az orvos kulcspozícióban van.

Amerikában nem véletlenül olyan magas az egészségügy kiadása, a kulcsorvosok ott is meghatározóak. Különböző országokban különböző módon próbálják ezt szabályozni, mert nyilvánvalóan szabályozni kell, hogy az információs asszimetria ne legyen óriási. Tehát az orvosok rendelkeznek az erőforrások fölött, életekről döntenek, sokat kell dolgozni, sokat kell várni, mire oda eljutnak, ahol vannak, elvárhatják a megfelelő kompenzációt. Ezért indokolt, hogy ilyen hierarchizált a rendszer, és a csúcson keressenek is sokat. Nem ez a kérdés. A kérdés az, hogy mindenki ezt legálisan meg tudja oldani, és ne feketén jusson hozzá. Ebben érdekeltté kell tenni a csúcson dolgozó orvosokat is, ki kell egyezni velük.”

Összesen 24 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
írmag
2019. július 17. 00:30
A paraszolvenciáról lemondani képtelen - bármilyen beosztású is legyen - orvos, a betegekhez tartozik, mint a szerencsejáték függők.
Karvaly
2019. május 01. 22:12
Szerintem jó a cikk, értelmes dolgokat mond Lantos. Az orvosbárókkal azért kell kiegyezni, mert a rendszerváltás óta folyamatosan blokkolnak bármiféle reformkísérletet, a jelek szerint minden eszközük megvan ahhoz, hogy ezt bármeddig meg tudják tenni, akkor már egyszerűbb érdekeltté tenni őket egy olyan változásban, ami a lehető legtöbb ember számára előrelépés.
makám
2019. május 01. 22:02
miért termel adósságot az egészségügy? mert minden gép magán cégek által van üzemeltetve a kórházakon belül, mégha állami pénzen vették is őket és a kórház a tulajdonos. aztán a profit maximalizálás miatt az orvosok küldözgetik felesleges de költséges vizsgálatokra az egyszeri beteget a haverokhoz...
Bell & Sebastian
2019. május 01. 20:07
Ilyen kifinomult zsidózást már régen olvastam, aminek csupán annyi a baja, hogy nem teljes a foglalkozási sor. Előbb utóbb mindegyik sorba kerül Ovi szöges bakancs-listáján, csak nehogy aztán lecserélje mindet dakota grófokra. A kiegyezés az új jelszó? Ezt nem is tudtam. Elfogytak a grófok?
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!