Befektetési bank: rossz üzlet, ha túl hamar meggyógyulnak a betegek

2018. április 24. 11:11

Veszélyes a cégekre nézve, ha túl hamar meggyógyulnak a betegek a biotechnológia és a génterápia hatására – írja a Goldman Sachs elemzése.

2018. április 24. 11:11
null

„Fenntartható üzleti modell a betegek meggyógyítása?” Ezt a kérdést tette fel a Goldman Sachs befektetési bank egy friss tanulmánya. Az elemzés figyelmezteti a befektetőket, hogy a biotechnológia és a génterápia fejlődése miatt ugyanis lehetővé válhat, hogy egyre több betegséget gyógyítsanak meg egyalkalmas kezeléssel. Ez azonban veszélyt jelenthet a cégekre nézve.

Az egyik legnagyobb amerikai befektetési bank elemzése szerint a túl hatékony és gyors gyógymódok nem hoznak olyan kiszámítható és rendszeres bevételt, mint egy krónikus terápia.

A vállalatok számára a gyors gyógyulásnál kedvezőbb, ha a betegeket hosszú ideig lehet kezelni. Legalábbis erre figyelmezteti a biotechnológia iránt érdeklődő befektetőket A genetikai forradalom című április elején megjelent tanulmány.

Példaként említik a hepatitis C vírust. Az ebben szenvedők 90 százalékát egy új, 12 hetes kezelés segítségével sikerült meggyógyítani, emiatt ők már nem fertőztek meg új embereket, ráadásul további kezelésekre sem szorultak. A 2015-ös 12,5 milliárd dolláros bevétel így néhány év alatt 4 milliárdra zuhant.

Továbbra is érdemes ugyanakkor olyan betegségek kutatásába fektetni, amelyben sokan szenvednek: ilyen például a hemofília (vérzékenység), az izomsorvadás, vagy a genetikai eredetű szembetegségek.

 

 

Kapcsolódó cikkek

 
 
 
 

Ezek is érdekelhetik