„Sok volt köztük a Laci meg a Feri” – film a mongol–magyar barátságról

2024. október 13. 15:40

A legbelsőbb Ázsia – Magyarok nyomában Mongolországban szívet melengető és olykor kifezetten vicces alkotás, amely egyszerre villantja fel az emberi lélek mélyét, a keleti blokk keserédes közelmúltját, és még az is kiderül belőle, hol készül a legjobb magyar sonka Mongóliában.

2024. október 13. 15:40
null
Farkas Anita

Nyitókép és fotók: A legbelsőbb Ázsia/Palantír Film Alapítvány

Bizonyos körökben makacsul tartja magát a hit a mongol és a magyar nép közös eredetéről, ám hogy ez minden kétséget kizáróan így van-e, arra, fejlődő technológia ide vagy oda, talán nem is születik meg soha a válasz. Az antropológus-orientalista Füredi Zoltán sem foglal állást ez ügyben,  a hun–magyar kérdésekben meg pláne, dokumentumfilmjében inkább azt érzést próbálja nekünk átadni, ami neki már régóta a sajátja:

a Mongólia és a mongol emberek iránt érzett vonzódását és szeretetét.

A végeredmény ezért szerencsére nagyon messze áll a „beszélő fejes” történelemórától. Ehelyett egy különleges utazást kísérhetünk végig, amelyben ráadásul van egy erős személyes szál, ha úgy tetszik, mindent összefogó kerettörténet is: Zoltánnak el kell jutnia egy bizonyos folyó bizonyos pontjáig, ahol, persze csak ha engesztelő áldozatát a szellemek elfogadják, talán a rejtélyes lábfájása is megszűnik végre. 

És hogy mindez ne legyen öncélú, komplett road movie-t kerekít köré, az út minden egyes állomásán más szemszögből megmutatva nem csupán a mongol népet, de azt is, nekünk, magyaroknak milyen kapcsolódásaink vannak hozzájuk, és fordítva. A hun temetkezési szokások mongol nyomait felelevenítő történész és a jelenlegi magyar nagykövet Obrusányszky Borbála amolyan tiszteletkörként képviselik a múltat és a jelent, 

a legérdekesebb részek viszont a 20. század század második felébe visznek vissza. 

A szocialista népek barátsága és kölcsönös együttműködése jegyében – a sok száz évvel korábbi tatárdúlásra szépen fátylat borítva –, az ország gazdaságának felélénkítését segítendő akkoriban több ezer magyar érkezett Mongóliába, több száz mongol fiatalt pedig a mi egyetemeink vártak tárt karokkal. 

Zoltánék a darhani húskombinátba és a szonginói biokombinátba tett látogatása ezeket az időket eleveníti fel – előbbit ma már a gaz veri, utóbbi viszont most is gőzerővel termel. A régi idők még élő tanúi egytől egyig igazi szeretettel beszélnek egykori magyar kollégáikról, akik között „sok volt a Laci meg a Feri”, sőt „a nyugatias ruhákat” is tartó magyar boltnak köszönhetően „a mi lányaink is nagyon csinosan jártak”.

 Különösen kedves az Angelika asszonnyal való találkozás; az egyik blokkház aljában saját mini húsgyárat üzemeltető nyugdíjas nő nem csupán a sonkafőzés fortélyait tanulta el a magyaroktól, de mai napig az abból az érából megmaradt, Magyarországon gyártott vas nyomóformákat használja, mert az összes többinek „gyenge a minősége”. A valamikor a 20. század utolsó harmadában az ELTE-n végzett, a nyelvünket ma is jól beszélő mongol geológus pedig hasonlóan szép szavakkal emlékezik meg rólunk, kiemelve a magyar képzés magas szintű voltát, és hogy „Budapesten nagyon jó volt az élet”.

Füredi Zoltán és Angelika asszony, aki az egykori darhani húskombinátban „mindent a magyaroktól tanult”

Innen érkezünk vissza aztán a film utolsó etapjában újra a napjainkba, amikor is Zoltánt egy régi ismerőse  látja vendégül. Az ősök vonásait és szokásait masszívan őrző lovas nomád família ugyan még a jurtában tölti a napjait, ám a kumiszt már nem díszes edényből, hanem műanyag vödörből mérik, 

a szálláshelyek keresését meg már kevésbé a vízforrás, sokkal inkább az internetlefedettség befolyásolja 

– a laptop, az okostelefon már egyáltalán nem ritka eszközök errefelé sem. A közel másfél órás mozi végére aztán még egy kis bónusz izgalom is jut: hogy a folyóban rekedt kisborjú életét sikerül-e egy drón segítségével megmenteni, mindenki győződjön meg róla a saját szemével.

Magyar kávézó Ulánbátorban. A tulajdonos Magyarországon végezte el a jogi egyetemet, most hazája parlamentjében dolgozik.

A legbelsőbb Ázsia ugyanis bárki számára érdekes lehet, egyáltalán nem kell hozzá mondjuk a magyar őstörténet vagy a sztyeppei népek történelme iránti fogékonyság. Elég, ha úgy nézzük, mint egy gyors – így óhatatlanul is kissé felületes – látleletet egy lenyűgöző természeti környezetben élő, kedves, rokonszenves embercsoportról, akik ráadásul meglehetősen nagyra tartanak minket. Vagyis Füredi Zoltán a barátait mutatja meg nekünk sok jó szándékkal, elnézéssel érthető elfogultsággal. Vagy, ahogyan ő fogalmaz, a választott családját:

Azt szokták mondani, hogy az ember nem választhatja meg a rokonait. Nos, én megválasztottam. A mongolok talán az utolsó, igazi lovas nomádok. Harcosok, a sztyeppe fiai. Ugyanakkor végletesen romantikusok és vendégszeretők. Olyan ideák kapcsolódnak hozzájuk, amelyek számomra nagyon fontosak: a barátság és hűség, a kalandvágy, a szabadság és a természet szeretete. Én legalábbis ezt látom bennük. Szóval a szívemben egy kicsit mongol vagyok. A világot egyszerre nézem magyar és mongol szemmel.”

Füredi Zoltán road movie-ja először a szolnoki Alexandre Trauner Art/Film Fesztiválon mutatkozik be a nagyközönség előtt, ahol versenyben van a Látványos tudomány szekcióban; a vetítés október 18-án, pénteken 16.30-tól lesz a Tisza Moziban, közönségtalálkozóval egybekötve. Orzságszerte október 24-től tűzik műsorra, minden alkalommal  közönségtalálkozókkal együtt. A helyszínekről és időpntokról az alábbi, folyamatosan frissülő linken lehet tájékozódni: A legbelsőbb Ázsia – VETÍTÉSEK « Palantír Film Alapítvány (palantirfilm.hu)


 

 

Összesen 4 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Finale
2024. október 13. 16:02
Na hol a torok hol az azsiai eredetet eroltetik rank.Az ugy latom meg sem fordul a fejukben,hogy esetleg europaiak lennenk!? Mert ugye sotetboru,szoros fekete haju torokok vagyunk na meg szenfekete haju, ferde szemu azsiaiak. ANNYIRA UNOMMAR EZT! Mandiner szegyen!
sexykitty-5000110
2024. október 13. 15:42
🍓 ️ ­­É­­r­­t­­­é­­­k­­­e­l­­­d­­­ ­­a­­­ ­­­s­z­e­x­­i­­­ ­­­p­­u­­n­­c­­i­m­a­­t­­ 👉 𝐖­𝐖­𝐖­.­𝐗­­­𝟏­𝟖­­.­𝐅­­𝐔­𝐍
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!