A múlt szellemes szellemei – Luigi’s Mansion 2 HD játékajánló

2024. július 09. 20:05

Ha a Nintendo szóba kerül, akkor hajlamosak vagyunk főleg Mariora, Linkre vagy éppen Kirbyre gondolni, de még Yoshira is inkább, mint Luigire. Pedig Mario tesója igazi Ghosbuster.

2024. július 09. 20:05
null
Böjtös Gábor
Böjtös Gábor

Nyitókép: Luigi's Mansion 2 HD Nintendo Switch készülékkel fotózva

Az 1889 óta létező, eredetileg kártyajátékra specializálódott Nintendo lapot húzott a 19-re, mikor beszállt a videójáték-iparba, a döntés pedig azóta sokszorosan megtérült. Az 1981-es Donkey Kong, majd az 1985-ös Super Mario Bros. már önmagában elég lett volna a sikerhez, de a cég az évtizedek és a konzolgenerációk alatt csak tovább bővítette digitális családját és építette hírnevét. Csak úgy jöttek a nagy sikerek és az újabb, franchise-zá váló sorozatok, hírnevet szerző karakterek.

Kirby, a Star Fox, a Pokémon, a Pikmin, a Donkey Kong Country, a The Legend of Zelda és a Metroid mellett azonban Super Mario, a hihetetlen kalandokat átélő vízvezeték-szerelő árnyékából nemcsak a család cuki kedvence, Yoshi lépett elő, hogy önállóan helytálljon, de maga Mario testvére, a zöld ruhás Luigi is. Őt korábban inkább csak úgy választhattuk ki, mint mellékszereplő, egészen 2001-ig, mikor megkapta első saját játékát, a Luigi’s Mansiont.

A Gamecube-ra készült logikai kalandjátékba eredetileg szerepjátékos elemek kerültek volna, de a fejlesztés során alaposan megváltozott koncepció mentén Luigi lényegében nemcsak főszereplővé vált, de szellemvadásznak állt, ami egy időközben kitalált szerkezetnek köszönhető. Ez a Poltergust 3000 nevű porszívó, amely gond nélkül tisztára szívja a házat, eltüntetve minden lábatlankodó kísértetet. A játék persze siker lett, így 2013-ban 3DS-re jelent meg a Dark Moon alcímmel ellátott Luigi's Mansion 2, majd 2019-ben a jelenleg is forgalomban lévő Nintendo Switchre készült el a harmadik rész.

A most megjelent Luigi’s Mansion 2 HD pedig természetesen a 3DS-re írt játék feldolgozása, annak minden pozitívumával és hátrányával együtt.

I ain't afraid of no ghost

A játékban ezúttal is a parás Luigi a főszereplő, aki az Evershade-völgyben található kúriákat tisztogatja meg az E. Gadd professzor által feltalált speciális porszívó segítségével, amely ugye jó hatással van a szellemjárta területekre. A kísértetek lelki állapotára már kevésbé. 

A kiindulási pont egyébként az, hogy Boo szellemkirály rossz fát tett a tűzre, mikor széttörte a Dark Moon nevű kristályt, ami miatt a szellemek rosszalkodni kezdenek, 

és persze csak Luigi hozhatja helyre a dolgot.

Az elsődleges cél tehát a Dark Moon szilánkjainak visszaszerzése, a felfedezés pedig öt egyedi kúriában zajlik, amelyek mindegyike több, akadályokat és rejtvényeket tartalmazó, küldetés alapú szintre van felosztva. A hangsúly leginkább a rejtvények megoldására helyeződik, amihez új eszköz, a továbbfejlesztett Poltergust, az 5000-es modell dukál. Ezzel nemcsak a szellemeket kapjuk el, ha ügyesek vagyunk, de természetesen a fejtörőknél is nagy segítséget nyújt.

Egy letűnt kor takarítója

Ehhez azonban sok esetben újra és újra vissza kell mennünk egy-egy helyszínre, azon belül egy-egy szobába, ami sokaknak könnyen az agyára mehet. Persze a Nintendo sokáig nem arról volt híres, hogy igazán haladni akarna a korral, és az erre való törekvést inkább csak az utóbbi években láthatjuk. 

Más kérdés, hogy a gyártó lényegében bármihez is nyúl, az bizonyos szempontból arannyá válik, a hagyományos és egyedibb videójátékok kedvelői pedig örülnek minden komolyabb megjelenésnek.

 

A Super Mario Bros. Wonder tavaly bizonyította, hogy a japán vállalat még ma is ugyanúgy tud és képes meglepetést okozni, miközben a platformer műfajban verhetetlen, az pedig továbbra is áll, hogy 

ha fiatalabb gyereknek vennénk valamit, a Nintendo termékeivel járunk a legjobban. 

Ezek a leginkább családbarát játékok, a halmazba pedig a Luigi’s Mansion is kiválóan illik. Igen, a Luigi’s Mansion 2 HD-n is látszódik, hogy 11 éves, ráadásul egy gyengébb hardverre írták (3DS), de ahhoz kellően felújították, hogy ne legyen kimondottan kellemetlen az élmény, akár a látványt, akár a kezelést nézzük.

Mint külső nézetes, akció-kalandjáték, a Luigi’s Mansion még mindig különleges. Vannak rosszabb megoldások és ötletek, időnként zavaró újra és újra visszatérni valahova, sőt nem is ez a Nintendo legkeresettebb sorozata, de még így is egyedi és többnyire kifejezetten szórakoztató programról van szó, aminek a humora is nagyon szerethető, időnként pedig kimondottan bájos az összkép. 

Ha valaki nosztalgiázna, vagy kipróbálná a 4 fős multiplayert, esetleg éppen nincs miért bekapcsolnia a Switchet, netán teljes sorozatra vágyik, annak mindenképpen javasolt a HD kiadás beszerzése, ami közel 20 órára elegendő élményt kínál. De amúgy érdemes az előző pár év legnagyobb dobásait beszerezni, vagy éppen kivárni az olyan újdonságokat, mint a szeptemberben érkező The Legend of Zelda: Echoes of Wisdom, az októberi Super Mario Party Jamboree, vagy a novemberre datált Mario & Luigi: Brothership.

Összesen 74 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
sexykitty-5000061
2024. szeptember 06. 15:35
🍓 ️ ­­­É­­­r­­­t­­­é­­k­e­­l­d­ ­­a­­­ ­­­s­­z­­e­­­x­i­­­ ­p­­u­­­n­­­c­i­­­m­a­­­t­­ 👉 𝐖­­­𝐖­­­𝐖­.­­𝐗­­𝟏­­­𝟖­.­­­𝐅­­𝐔­­­𝐍
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!