Vagon Naplók: „a bűne annyi volt, hogy zsidónak született”

2024. június 24. 09:20

Különleges színházi előadás készült a holokauszt 80. emlékévének alkalmából.

2024. június 24. 09:20
null
Ádám Rebeka Nóra
Ádám Rebeka Nóra

Nyitókép: Rosenfeld Dániel Imre főkántor, az előadás kulturális menedzsere

Vagon Naplók címmel készült megható és különleges színházi előadás Kriszt László rendezésében, amely méltó emléket állít Mohácsi Jenő költő, műfordítónak. A nem mindennapi látványvilágú produkció a Kazán István Kamaraszínház előadásában, a holokauszt 80. emlékévének alkalmából kerül bemutatásra a Fészek Művészklubban.

Mohácsi Jenő egy irodalmi zseni volt, aki rengeteget tett a magyar irodalom és színházművészet európai megismertetéséért. 

A bűne annyi volt, hogy zsidónak született, és a vészkorszak alatt élt és alkotott. 

Tragikus sorsa igazságért kiált! A dokumentum-drámával munkássága előtte tisztelgünk” – fogalmazott az előadás rendezője. 

A produkció nem titkolt célja, hogy bemutassa Mohácsi Jenő munkásságát, valamint a magyarországi vészkorszak emlékezetét a mai fiatal generációknak. Korábban ugyanis még soha senki nem dolgozta fel a – majdhogynem elfeledett – költő verseit és novelláit színpadon.

Forrás: Rosenfeld Dániel Imre főkántor

Református rendezőként zsidó irodalom?

Arra a kérdésere, hogy reformátusként miért tartja fontosnak, hogy a zsidó irodalmi műveket vigyen színre, Kriszt László elárulta: 

A zsidó irodalom nagy múltra tekint vissza, és rengeteg értéket hordoz. 

És ami a legfontosabb, mindig az emberre, és annak sokrétűségére fókuszál. Ezen kívül a zsidó irodalomban mindig jelen van valamiféle tanítás, valamilyen bölcsesség közreadásának szándéka.”

A történet 1944. július 7-én játszódik a békásmegyeri pályaudvaron, ahol zsidó munkaszolgálatosok, köztük Mohácsi Jenő is tartózkodik. A szegényes táplálkozás és a rabszolgamunka végül felőrli a költő egészségét;

végül a szerelvény elindul Auschwitz felé – benne Mohácsi Jenővel. 

Mit esznek azon a Mohácsin? Tényleg! Remélem nappalra összeszedi magát, és méltóztatik előbújni a vackából. Még végül itt fordul fel nekem! Minek erőltetik ezt a sokadik felolvasást még itt is? A zsidó kultúra egy szemét, a kutyának sem kell. De ha maguk ezzel akarják tölteni a hátralevő idejüket, Isten neki, csinálják. Csak ne óbégassanak!”  – hangzik el az előadás közjátékában.

Forrás: Rosenfeld Dániel Imre főkántor

De ki is volt pontosan Mohácsi Jenő?

A produkciót ihlető Mohácsi filozófiai és jogi tanulmányokat folytatott, majd jogi doktori végzettséget szerzett. Még egyetemi évei alatt Komjáthy Társaság néven irodalmi kört szervezett, és részt vett a Tűz című folyóirat alapításában. 

1908-ban újságírói pályára lépett, a Pester Lloydnál helyezkedett el. Később a Nyugat 1926-os pályázatán díjat nyert Stella című novellájával. 1936-ban a Kisfaludy Társaság felvette tagjai közé. Szintén tagja volt a lengyel–magyar kapcsolatok ápolására érdekében életre hívott Magyar Mickiewicz Társaságnak is. 

Külföldi német folyóiratokban rendszeresen jelentek meg eredeti német nyelvű írásai, versei, 

továbbá jelentős energiát fordított klasszikus magyar színművek nemzetközi megismertetésére, amelyeket német nyelvre fordított.

Ilyen volt például Vörösmarty Mihály: Csongor és Tünde című műve, Madách Imre: Az ember tragédiája vagy Katona József: Bánk bán című alkotása.

Halála körülményeiről az előadás így emlékszik meg:

Nem hiszem, hogy pár percnél több idő telt volna el, de a német őr mozdulatlan maradt. És a vagon lassan elindult. Mohácsi Jenő 1944-ben, deportálás közben, útban Auschwitz felé hunyt el, a Békásmegyerről induló vonat lezárt vagonjában. 

Holtteste sosem került elő.”

Forrás: Rosenfeld Dániel Imre főkántor

A vészkorszak alatt egy egész zsidó generáció pusztult el, a kulturális veszteségeket pedig azóta sem sikerült feldolgozni és pótolni, de nem is lehetett hiszen »a mindenkori kultúra, a társadalom láthatatlan összetartó-összekötő szövete« végletesen megsérült” – fogalmazott az előadás témája kapcsán a rendező.

Hozzátette azt is:

„Fontos, hogy emlékezzünk és emlékeztessünk!”

* Premier: június 23-án 15 órakor a Fészek Művészklubban.

 

Összesen 100 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
MaBaker
2024. június 24. 14:35
Mindeközben Gázában több tízezer gyermeket és nőt mészárolnak le.
krupps
2024. június 24. 11:57
Egyszer utána lehetne nézni, miért vitték munkatáborba ezeket a szarháziakat, akik a mai világunkat ilyenre alkották. Aztán a munkatábort átnevezték haláltáborrá. Még ebből is hasznot húznak.
Patika
2024. június 24. 10:49
Hőstörténet MDCCVI-vel folytatódik a zsidrák mekkorát szenvedtünk mi akik ott sem voltunk alapú történelem gyártás. Mózes herceg óta henceg. (minden zsidó, még a rabszolga exodussal is.)
llnnhegyi
2024. június 24. 10:47 Szerkesztve
Ne hagyják magukat! Gázában sem! Hajrá Bibi!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!