A magyar csapat eredményei:
Aranyérem
0
Ezüstérem
0
Bronzérem
0

Aki ember maradt az embertelenségben: Esterházy János

2024. június 06. 14:32

A szlovákiai magyarság képviselője, a zsidótörvények ellenzője, Esterházy János volt a téma az MCC rendezvényén.

2024. június 06. 14:32
null
Veszprémy László Bernát
Veszprémy László Bernát

Fotó: Wikimedia Commons

Tóth Andrej, vagyis Tóth Endre egyetemi docens, a prágai Közgazdaságtudományi Egyetem kancellárja, a prágai Károly Egyetem és a Dél-Csehországi Egyetem oktatója  az MCC vendége, akit 2022-ben a XX. századi magyar–cseh és magyar–szlovák kapcsolatok, valamint a csehszlovák nemzetiségi politikával és gróf Esterházy János életével kapcsolatos hiánypótló kutatásaiért és tényfeltáró munkásságáért a Magyar Érdemrend Lovagkeresztjével tüntettek ki. A moderátor Gali Máté történész, az MCC Társadalom- és Történelemtudományi Iskolájának kutatótanára volt.

Tóth szerint 

’89 előtt a német kérdéssel foglalkoztak a csehszlovák történetírásban, nem volt célszerű kutatni a magyar kisebbség történetét.

 A rendszerváltás után döbbentünk rá, hogy nem ismerjük a magyar kisebbség szerepét és történetét Csehszlovákiában, később sikerült olyan könyveket kiadni, amelyek már rögzítették: a német kisebbség mellett magyar kisebbség is volt.

“Ki is volt Esterházy János?” - tette fel a kérdést Tóth. Ősi magyar családból származott, volt hercegi és grófi ága is. A család szlovák nyelvű területen élt, s így korán észlelhették, hogy a Tisza-féle politika, amikor a klasszikus liberalizmust nacionalista liberalizmus váltotta fel, nem jó út. Igyekeztek rámutatni arra, hogy

 Magyarországnak akkor lesz jövője, ha a politikai elit rádöbben a kisebbségi nyelvi autonómia megadásának előnyeire, 

szemben azzal, hogy asszimilációt és a magyar nyelv rájuk kényszerítését végeznénk – magyarázta el a történész.

A felvidéki magyarság egyik legjelentősebb politikai alakja volt a ’30-as, ’40-es években. Viszonylag fiatalon lépett be a politikában, egy generációváltás része volt a magyar politikai színtéren Csehszlovákiában. Tóth szerint Csehszlovákia a korabeli Közép-Európa egyik legdemokratikusabb állama volt, annak ellenére, hogy a kisebbségeket másodrangú állampolgárként kezelték.

A kisebbségi nyelvhasználatra viszont sok lehetőség volt, főleg a németeknek.

 A harmincas években Csehszlovákia ügyesen építette a polgári társadalmat,

 egy rimaszombati polgárnak volt autója, ha lement Magyarországra, akkor ott látta a “nemesi, dzsentri világot”, “fokozatos rádöbbent arra, hogy a polgári társadalomnak van némi pozitívuma”. “Elég liberális viszonyok uralkodtak az akkori Csehszlovákiában”.

Esterházy mélyen hívő, katolikus ember volt, erre hívja fel a figyelmét első beszédeivel is: azokban a kereszténység, az Istenre való hivatkozás megjelenik. Korán bírálta a csehszlovákiai kormány kisebbségi politikáját. 1921-’22-ben Csehszlovákiában katonai diktatúra uralkodott, nem lehetett kampányolni, gyülekezni, Kárpátalján egyenesen csak ’24-ben történnek meg a választások. Testvére, Esterházy Lujza revíziós szervezkedései miatt letartóztatásba került, ügyében testvére, János járt el. 1927-ben a csehszlovák elnökhöz fordult, hogy a család földbirtokait ne parcellázzák fel tovább.

1932 decemberében lép igazán a nagypolitikába, amikor a magyar keresztényszocialista párt élére kerül. 

A párt célja a magyar kisebbség védelme volt, de voltak benne szlovák, német, ruszin frakciót is. A párt ellenzéki volt, a csehek “negativista” pártnak nevezik az ilyet, olyan értelemben, hogy elutasították a csehszlovák alkotmányt, és ezt a parlamentben is képviselték. 1929-ben kezdtek először együttműködni a magyar pártok, de a katolikus és protestáns szárnyak nehezen békültek. Esterházy azért is kerül számításba, mert Budapest őt támogatta. 1936-ban alapult meg az egységes magyar párt, ennek ügyeleti elnöke lett. A Csehszlovák Nemzetgyűlés tagja volt 1935 és 1938 között.

Az első bécsi döntés után megmaradt a szlovák parlamentben, a 70 ezres magyarságot képviseli a szlovák államban. 1942 májusában egyedüli képviselőként nem szavazta meg a szlovákiai zsidók deportálását legalizálta volna. Nem tudjuk, hogy bent marad-e a képviselőházban, de a szlovák nemzeti sajtóban még fogadások is történtek, hogy hogyan fog szavazni “a nemes” - így utaltak rá a sajtóban. Esterházy magát antiszemitának vallotta, de a törvényt nem támogatta, kisebbségi politikusként úgy vélte, nem szavazhat egy kisebbség ellen irányuló törvényjavaslatra. ’47 szeptemberében kötél általi halálra ítélte a nemzeti bíróság hazaárulás vádjával, másodlagos büntetésként vagyonelkobzást is kapott.

Az ítélet szerint már ’38 végétől a csehszlovák köztársaság egységét veszélyeztette. 

Először ő maga jelentkezett a csehszlovák hatóságoknál, innen még elengedték, majd átadták a szovjet titkosszolgálatnak, és Moszkvában tartották fogva. 10 év kényszermunkát kapott, ezt követte távollétében a halálos ítélet. Kiadták Csehszlovákiának, kegyelemből büntetését életfogytiglani börtönre változtatták, 1957 márciusában hunyt el, börtönben.

Összesen 39 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
sexykitty-164
2024. július 26. 16:00
🍓 ️ ­­É­­­r­t­­­é­­k­e­l­­­d­ ­­­a­ ­s­­z­e­­­x­­i­­ ­­­p­­u­n­c­i­­­m­­­a­­­t­ 👉 𝐖­­𝐖­­𝐖­­­.­𝐗­­𝟏­𝟖­­­.­𝐅­𝐔­𝐍
Ez D-dúr és e-moll
2024. június 06. 16:01 Szerkesztve
Mandiner! Mi ez a cikk? Ennél még egy húsz évvel ezelőtti fordítóprogram is különb munkát végzett volna, a szöveg tele van zagyva, értelmetlen mondatokkal, nyilvánvaló félrefordítási hibákkal. Értem, hogy a cionista Veszprémy László Bernátnak nem a szíve csücske az "antiszemita" Esterházy János, de azért a szégyen non plus ultrája, hogy egy állítólagosan keresztény-nemzeti-konzervatív kormánylapban ilyen megemlékezés jelenik meg róla! Akit érdekel Esterházy János élete, tevékenysége és boldoggáavatási pere az itt bőséges információt talál: www.esterhazyjanos.hu
leonardodicarpaccio
2024. június 06. 15:00
Esterházy szlovákiai "rehabilitációjához" immár a szlovákiai katolikus egyház támogatását is sikerült megnyerni. Egy ellenfele van már csak az ügynek: Robert Fico.
leonardodicarpaccio
2024. június 06. 14:57
"A család szlovák nyelvű területen élt, s így korán észlelhették, hogy a Tisza-féle politika, amikor a klasszikus liberalizmust nacionalista liberalizmus váltotta fel, nem jó út." Jajj, ezt nem kellett volna, a Főni most dicsérte agyon Tisza Istvánt...
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!
Mindent egy helyen az olimpiáról