Anglia
18:002024. június 30.
Szlovákia
Spanyolország
21:002024. június 30.
Grúzia

László-nap: a szenteket avató király végül hazánk egyik legnépszerűbb szentjévé vált

2024. június 27. 09:58

1192-ben e napon avatták szentté I. László királyt.

2024. június 27. 09:58
null

Nyitókép: székesfehérvár.hu

Életében vitéz herceg, jó testvér, keménykezű törvényhozó volt, holta után csatabárdos szent lett, népmondáink legnépszerűbb, legszeretettebb koronás hősalakja Mátyás király előtt. Szakrális szempontból nézve élete és utóélete páratlan egységet alkot: egyetlen uralkodónk, aki szentet avató király és szentté avatott király lett. 

1192-ben, e napon avatták szentté I. László Királyt.

Lengyel kezdetek

László 1040 körül született a Lengyel Királyságban. Apja I. Béla magyar király, anyja pedig a Piast-dinasztiából származó Richeza lengyel hercegnő volt. Bélának és feleségének összesen hét gyermeke született – László volt a másodszülött. 

Életének első éveit lengyel földön töltötte, ahová apja 1030-ban költözött, miután száműzték Magyarországról.

Az első lengyel krónikaíró, Gallus Anonymus szerint majdnem lengyellé vált, hiszen lengyel szokásokat vett fel. Lengyelországból 1048 táján tért haza apja családjával. 

Béla megkapta a hercegséget, ami az ország egyharmadát jelentette. László részt vett I. András király fia, az akkor még gyermek Salamon herceg megkoronázásán, amelyhez atyja és bátyja mellett ő is a beleegyezését adta.

Salamon király (Forrás: Thuróczi-krónika)

Megromlott kapcsolat

I. Béla király halála után Géza és László hercegek elismerték unokatestvérüket, Salamont törvényes királynak, akivel a következő évtizedben jó kapcsolatuk volt. Az ismert történet a kun által elrabolt leánnyal ebből a korszakból származik. A kapcsolat az 1070-es években romlott meg, és a hercegek fellázadtak Salamon ellen. 

A trónt Géza 1074-ben szerezte meg, de az ország nyugati határvidékén Salamon uralkodott tovább. 

Ebben az időben László volt Géza legfőbb tanácsadója.

Géza halála után hívei László mellé álltak, és őt tették meg királynak. Salamon IV. Henrik segítségével ellenállt; László az invesztitúraharcban IV. Henrik ellenfeleit támogatta. Salamon 1081-ben lemondott, de utána mégis megpróbálta visszaszerezni a koronát. Emiatt László bebörtönözte, ám két évvel később a szentté avatások alkalmával szabadon engedte.

Belviszályok

A sorozatos belviszályok után Lászlónak helyre kellett állítania a közbiztonságot, a lopást és rablást csonkítással vagy halállal büntette. 

1091-ben elfoglalta Horvátország legnagyobb részét, ami a középkori Magyar Királyság terjeszkedésének kezdetét jelentette. 

Keleten legyőzte a kunokat és a besenyőket, amivel a keleti határokat 150 évre bebiztosította. Az utolsó években éppen a horvát hódítás miatt romlott meg a kapcsolata a Szentszékkel, mert a pápa a saját hűbérbirtokának tekintette a megszerzett horvát területet, de ezt László nem ismerte el.

A lovagkirály szentté avatása

A legendák kegyes lovagkirályként mutatják be Lászlót, mint a késő lovagkori lovagi eszmény megtestesítőjét. A források szerint László erős, hatalmas termetű férfi volt, aki „a többi ember közül vállal kimagaslott”. Nagy testi erejét még ötvenéves kora körül is megőrizte. A harcban való jártassága, a csatákban mutatott személyes bátorsága következtében a fokozatosan vált nagyon népszerűvé. A lovagkirályt kiemelkedő fizikai adottságai miatt nevezik Isten atlétájának is.

A középkori László-kultusz kibontakozásához a döntő lökést III. Béla adta meg, aki 1192 júniusában III. Celesztin pápa jóváhagyásával szentté avatta I. Lászlót. Ennek nyomán a kialakuló magyar lovagi kultúra és életmód őt tekintette példaképének.

Népszerű szent Magyarországon és a környező országokban, sok templomnak ő a védőszentje. 

1083-ban szentté avattatta az államalapító István királyt, valamint annak fiát, Imre herceget, Gellért püspököt és két zobori remetét, Andrást és Benedeket.

A szentté avatott László királyhoz több, a mai napig is fennmaradt ereklye és tárgyi emlék köthető. Ilyen például a győri bazilikában található Szent László-herma, továbbá jobbja, amit a dubrovniki ferences kolostorban őriznek.

Szent László hermája (Forrás: Győri Egyházmegyei Kincstár)

* Cikkünk elkészítéséhez a Wikipédia és a Magyarságkutató Intézet vonatkozó szövegeit használtuk fel.

 

Töltődjön fel a Mandinerrel!

Összesen 356 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
counter-revolution
2024. június 27. 19:19
Egy méltó írás: magyarjelen.hu/a-lovagkiraly-szent-laszlo/ "Keleti hadvezér, nyugati lovagkirály, diadalmas országgyarapító, Árpád nagyfejedelem egyenesági leszármazottja és a kereszténység védelmezője. Csarnai Márk történész írása Szent László király születésének 984. évfordulóján."
regono
2024. június 27. 16:25
Imádkozni lehet hozzá és meghallgatja.
2024. június 27. 16:23 Szerkesztve
És ő valóban szent volt. Azaz ma is él. Mint Jézus Krisztus.
2024. június 27. 16:19 Szerkesztve
I László volt az igazi államalapító királyunk, akiről az első királyunkról szóló legendák szólnak, amit ő íratott magáról és hitvallásáról. Neki köszönhetjük, hogy megmaradtunk a Kárpát medencében 930 éven át.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!