Hol vannak már azok az idők, amikor még azt hallottuk az iskolában a konyhás nénitől, hogy az aznapi ebéd milyen tápláló és kalóriadús lesz! Mára megváltoztak az étkezéssel, benne a gyermekek menüjével kapcsolatos szakmai elvárások, előtérbe kerültek a vitaminokban, hasznos nyomelemekben gazdag, fölösleges kalóriát nem tartalmazó ételek. Legalábbis papíron: a szakemberek által tervezett iskolai és óvodai étrendben. Sajnos az egészségügyi valóság egészen más képet mutat.
„A test és az örök fiatalság kultuszának idejét éljük, amikor a társadalmunk – elvileg – kiemelt jelentőséget tulajdonít a testi fittségnek. Ennek ellenére a túlsúly és az elhízás korunk népbetegségévé vált” – szögezi le Röszer Tamás, a Debreceni Egyetem Általános Orvostudományi Kar Gyermekgyógyászati Intézet és Klinika kutatója. Világszinten az 5 és 9 év közötti gyermekek 11 százaléka, a serdülők 7 százaléka elhízott, és becslések szerint akár további 20 százaléka szenvedhet túlsúlytól. A túlsúly és az elhízás tehát legalább minden ötödik 18 év alatti embert érint. Összehasonlításképpen: a gyermekkori elhízás aránya az 1970-es években – amikor a fent idézett menzai mondat még gyakran elhangozhatott – csak minden századik gyermeket érintett.