Arany középút: szilveszteri kult-programok, ha unja a kötelező bulizást, de az otthoni magányt is

2023. december 29. 14:59

Számtalan kulturális program és kikapcsolódási lehetőség várja szilveszterkor a párokat, családokat, baráti társaságokat az ország minden pontján.

2023. december 29. 14:59
null

Idén szilveszterkor is egy tartalmas, mozgalmas évet zárhatunk. Háborúk, gazdasági válság, infláció, erősödő covid-járvány, és hogy egy jól ismert klasszikust idézzünk: egyre fokozódó nemzetközi helyzet jellemezte a 2023-as esztendőt.

Kötelező bulizás?

Az elmúlt évek tapasztalata, hogy mostanában egyre többen utasítják el a szilveszteri „kötelezően bulizz, igyál és érezd jól magad” szemléletet. Az emberek egy részének többnyire nem azzal van baja, hogy megünnepeljük az évzárást, és még csak nem is azzal, hogy vidáman megyünk át az új esztendőbe, 

hanem inkább a szilveszter kötelező buli jellegével van a gondjuk.

Miért kéne nekem mindenképpen leinni magam egy tömött szórakozóhelyen?” – hangzik a kérdés. Majd egy másik: „Miért van az, hogy ha azt mondod, nem mész sehová, hanem otthon maradsz, mindenki úgy néz rád, mintha valami nyomorult számkivetett lennél, akinek se barátja, se családja?” S megint egy másik pedig így: „Miért jó az, hogy ezzel a nagy bulikultusszal gyakorlatilag rád erőltetik, hogy rosszul érezd magad szilveszterkor otthon, és ezzel az érzéssel kezdődjön az új év?

Így hát egyre többen választják azt, hogy a hangos party-k, petárdázás és tűzijáték-durrogtatás helyett inkább otthon töltik a szilvesztert családjuk vagy szűkebb baráti társaságuk körében. Virslit vagy lencsét főznek, éjfélkor koccintanak, beszélgetnek, filmeznek. És ez az attitűd is teljesen rendben van.

Forrás: Programturizmus

Arany középút

A két ünneplési forma között azonban megtalálhatjuk az arany középutat is, hiszen számtalan kulturális program és kikapcsolódási lehetőség várja szilveszterkor a párokat, családokat, baráti társaságokat az ország minden pontján. A színházaink, nagyobb kulturális rendezvényközpontjaink, kávézóink mind-mind készülnek valamiféle minőségi évzáró programmal. Ezekből szedtünk össze néhányat, ha unja a kötelező bulizást, de az otthoni magányt is.

A szilveszteri és újévi hangversenyeken túl – mint például a MÜPA által kínált Haydn: A Teremtés Újévi Hangversenye – érdemes lesz ellátogatni a Kincsem Parkba is, 

ahol idén úgynevezett ügetőszilveszterrel búcsúztatják majd az óévet. 

De a folklór és hagyományőrzés szerelmeseinek sem kell unatkozniuk 31-e éjjelén, hiszen a Fonóban egy nagyszabású néptáncos-zenés hagyományőrző esttel készülnek a szervezők.

Az A38 hajón Szabó Balázs és bandája vagy épp az Erik Sumo Band muzsikál majd egy évadzáró koncert keretein belül, a MOM Kultban pedig fergeteges Budapest Bár koncert lesz, ahol olyan neves vendégek is megfordulnak majd, mint Lovasi András, Mező Misi, Behumi Dóri, Rutkai Bori, Szűcs Krisztián vagy Keleti András. 

Forrás: Fonó

Szombathelyen a Savaria Szimfonikus Zenekar Szilveszteri Gálaversenyét hallgathatja meg a nagyérdemű, Szegeden, a Nemzeti Színházban pedig Szilveszteri Operettvarázslat című gálakoncerttel búcsúztatják az évet. A szegedi kulturális esten olyan csodálatos primadonnákkal és kiváló bonvivánokkal találkozhatnak, mint Frankó Tünde, Simon Boglárka, Egyházi Géza és Jenei Gábor. 

A fővárosi színházak közül a Vígszínházban A nagy Gatsby varázsol majd ünnepi hangulatot két alkalommal, míg a Pesti Színházban a Lesz, ami lesz szilveszteri különkiadását láthatják a nézők délután és este is. 

De ezeken kívül jó program lehet még a sétahajókázás is a Dunán, hiszen számos hajós vacsora érhető el szilveszter éjszakáján.

A Budapest Jazz Clubban idén is a legnépszerűbb előadók koncertjei, az amerikai jazz klubok hangulatát idéző – hajnalig tartó – Jam Session, és a klub gasztro-csapata által nagy műgonddal készülő, francia és fúziós ínyencségeket felvonultató svédasztalos vacsora várja a Jazz Szilveszter vendégeit.

Forrás: Kincsem Park

Nyitókép: saját montázs

 

Összesen 3 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Akitlosz
2023. december 29. 15:28
„Miért van az, hogy ha azt mondod, nem mész sehová, hanem otthon maradsz, mindenki úgy néz rád, mintha valami nyomorult számkivetett lennél, akinek se barátja, se családja?” Mert ez általában így is van. A novembertől decemberig tartó egy hónapnyi karácsony jobban nyomasztja az embereket, mint a legfeljebb pár nap Szilveszter. Már akiket persze. Sokkal "kötelezőbb" a Karácsony, mint a Szilveszter. A Trombitásoknak még politizálniuk is muszáj Karácsonykor. A visszahúzódó félénkeknek mitől kevésbé stresszes színházba menni Szilveszterkor, mint házibuliba?
Akitlosz
2023. december 29. 15:20
Milyen kötelező bulizást? Már az éjféli misére járás sem kötelező, nemhogy a bulizás.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!