Elit katonából világsztár: Lior Raz az MCC Feszten!

2023. július 25. 06:03

Izraeli exkommandós, a Fauda című sorozat főszereplője, Schwarzenegger egykori testőre érkezik Esztergomba előadást tartani, aki érti az arabokat, de kiáll saját hazája mellett.

2023. július 25. 06:03
null
Veszprémy László Bernát
Veszprémy László Bernát

Az MCC Feszt vendége lesz Lior Raz volt izraeli kommandós, rendező és színész. Raz játssza a főszereplőt, Doront a Faudában (ami arabul káoszt jelent), amely az Izraeli Védelmi Erők egy olyan osztagáról szól, akik megtanulnak arabul, felveszik a muszlim szokásokat, majd elvegyülnek a terroristák között (ez az osztag egyébként tényleg létezik, Raz valóban itt szolgált). A Fauda elképesztő népszerűségnek örvend, nem csak Izraelben és a nyugaton, de az arab világban is (noha az arab nézők a rengeteg eltérő akcentust nyilván megmosolyogják, mint a spanyol nézők is a Narcos sorozatot, ahol egy brazil játssza Escobart).

Schwarzenegger testőre is volt

Raz számára az arab nyelv persze otthonról hozott dolog, hiszen zsidó szülei Irakból és Algériából vándoroltak be Izraelbe, apja ráadásul a belső elhárításnál dolgozott. Anyanyelve a héber, bár Raz otthon arabul is beszélt apjával és nagyanyjával, valamint az apja birtokán dolgozó arabokkal. Felnőttként

 20 évig szolgált egy elitegységben. 

Katonai szolgálata után az USA-ban volt egy biztonsági cég alkalmazottja, többek között Arnold Schwarzenegger testőre is volt. Később Izraelben színészetet tanult, kisebb darabokban játszott, színházakban is.

Barátnőjét egy palesztin merénylő késelte halálra

A számos díjat bezsebelő Fauda sorozat sikerének része, hogy képes úgy beszélni az izraeli-arab konfliktusról, hogy közben emberarcot ad a szereplőknek, és mégsem foglal erősebben állást, mint az egy izraeli filmtől elvárható. A film tabukat tör meg, Raz karakterének, Doronnak többek között arab szeretője is van. Ehhez képest tragikus, ám beszédes részlet, hogy 19 éves korában Raz barátnőjét egy palesztin merénylő halálra késelte Jeruzsálemben. 

Az arabot, aki leszúrta, később szabadon engedték egy fogolycsere során.

Ennek ellenére Raz örül az áttört korlátoknak. „A világ minden tájáról kapok e-maileket” – mondta egy helyütt Raz. „Az egyik Kuvaitból jött, aki azt mondta, hogy ez volt az első alkalom, hogy nem nácinak látta az izraelieket. Kaptam egyet egy jobboldali izraelitől is, aki azt mondta, hogy ez volt az első alkalom, amikor valóban együttérzést érzett a palesztin féllel.” Ehhez hozzátette, hogy „szeretem az arabokat, szeretem a nyelvüket, és tisztelem a narratívájukat. Persze izraeli vagyok, cionista vagyok. De tudom és meg tudom érteni, hogy vannak más emberek is, akiknek saját véleményük és saját életük van.”

Fotó: Wikimedia Commons

 

Kapcsolódó cikkek

Összesen 36 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
files32
2023. augusztus 03. 05:50
Ez az a világsztár, akit ezerből egy ember ismer.
korona.2.0
2023. július 25. 11:52
Tehát azért kell ilyen sokáig a címlapon tartani, mert zsidó. Nem vagyunk független állam, hanem a zsidók gyarmata.
Osztap_Bender
2023. július 25. 11:02
Izraelnek talán az ENSZ BT határozatait kellene végrehajtania a hazug sorozatok gyártása helyett. No meg biztosítani a palesztinok elemi jogait és visszaadni az elrabolt területeiket. Ezen kívül ott van még a holokauszt valódi történetének felderítése és dokumentálása, valamint az elemi számtani műveletek és fizikai törvények elsajátítása is.
bodrigyuri
2023. július 25. 10:56
Szidók mindenhol...
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Ezek is érdekelhetik