Médiafegyver kell Orbán ellen

2022. április 06. 17:43

Magyarország számomra nem politikai entitás. Interjú.

2022. április 06. 17:43
null
Péterfy Gergely

– Az ön számára milyen következményei voltak ennek a fordulatnak?

– Az egyik legnépszerűbb író vagyok Magyarországon, a könyveim a legolvasottabbak közé tartoznak. És mégsem jutottam szóhoz az elmúlt években sem a közmédiában, sem azokon a magáncsatornákon, amik Orbán-közeli vállalkozásokhoz tartoznak. A testvérem, Péterfy Bori, énekesnő. Nem léphet fel olyan fesztiválokon, ahol állami pénzek is mozognak. Általánosságban nem juthatnak pénzhez az ellenzéki művészek. Az ügyészséget és a pénzügyi szerveket politikai fegyverként használják. Magyarország ma olyan pártállam, mint a kommunizmus idején. Aki Orbán ellen van, azt ugyan nem üldözik el és nem zárják börtönbe. De nem élhet jobban. Százezrek vándoroltak ki emiatt.

– Ön a Perugia tartománybeli Todiban él. Miért éppen Olaszország?

– Mindig is szerettem volna egy pár évig Olaszországban élni. Azon a környéken megfizethető a lakhatás és az élet. És az is sokat számít, hogy Szerb Antal Utas és holdvilága, a 20. századi magyar irodalom egyik legfontosabb munkája is Umbriában játszódik. Erre építve egy turisztikai vállalkozással magyar csoportokat fogadunk itt.

– Arra számít, hogy a választás után újabb kivándorlási hullám indul el, vagy aki tudott, az már elment külföldre?

– Újabb emberek fogják elhagyni Magyarországot. Csak az elmúlt napokban tucatjával kerestek meg, hogy tudok-e segíteni a munka- vagy lakáskeresésben Olaszországban.

– Akik otthon maradtak: az ellenzék csak olyan városokban ért el többséget, mint Pécs, Szeged és Budapest. Hogyan találkoznak most a városiak és a vidékiek? Kölcsönösen rázzák a fejüket? Egyáltalán nem is találkoznak?

– A Facebook tele van a városi szavazatszámlálók beszámolóival, akik azt írják, hogy vidéken fogatlan, bűzlő emberekkel találkoztak. Senki sem gondolta közülük, hogy Magyarországon élnek ilyen szegény emberek. De vidéken olyan alattvalói viszonyok vannak, amikből egyszerűen nem lehet kijönni. A Fidesz jól ismeri ezeket a vidékeket, és a polgármesterekre, orvosokra, tanárokra és vendéglátósokra épít.

– Az európai színen az Európai Bizottság elindítja a jogállamisági eljárást, milliárdos nagyságrendű pénzeket fagyaszthatnak be. Az európai konzervatív pártok és kormányok hosszú ideig fedezték Orbánt. Csalódott, hogy az évek során semmit sem tettek ellen?

– Igen is meg nem is. Alapvetően Magyarország feladata az Orbán-probléma megoldása. Egy hideg polgárháború zajlik. Fegyvereket kell szállítanunk Ukrajnába. Magyarországon pedig médiafegyverekre van szükség. Egy EU által finanszírozott tévéadóra van szükség, ami Magyarországon is sugároz, hogy az emberek végre megtudják, mi történik Magyarországon. Mint a hidegháborúban, amikor a Szabad Európa rádió elmondta az embereknek az igazságot. Orbán a választási győzelem óta veszélyesebb, mint valaha, mert most felvághat a sikerrel. Európa nem nézheti tétlenül, ahogy Magyarország autokráciába süllyed! A zsarnokságot mindig háború követi.

– Van egyáltalán esély arra, hogy Orbánt leváltsák?

– Nincs. Csak egy történelmi léptékű katasztrófa vagy egy előre nem látható esemény vezethet ide.

– Orbán valamikor hozzákezdhet egy utód felépítéséhez, vagy élete végéig szeretne hatalmon maradni?

– Szerintem hivatalban akar maradni. Az őt körülvevők között nincs is olyan figura, aki hasonlóan erős lenne.

– Orbán sok mindent elvehet a magyaroktól, de az irodalmat, a nyelvet és a kultúrát nem. Ez vigasztalja?

– Igen. Magyarország ma számomra kulturális állapot, de nem politikai entitás.”

Összesen 207 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Selamat
2022. április 11. 19:39
Egy író, aki hülye. Egy író, aki magyarellenes. Egy író, aki hazaáruló. Nem az első. Nem az utolsó. Oszt annyi. Nyugodtan lapozhatunk.
kukasmacska
2022. április 07. 22:56
A könyveit magyar nyelven, Magyarországon adják ki, magyarokat fogad az írástanfolyamokon, stb. egyszóval a célközönség (csúnyábban fogalmazva: a bevételi forrás) változatlanul hazai. Olaszország pusztán a lakhelye. Amivel semmi baj nincs, csak hát kicsit más, mint az a kivándorlás, mint amikor az autószerelő vagy az orvos kimegy Frankfurtba vagy Rotterdamba és munkája az ottaniakhoz köti, azon alapul.
Unknown
2022. április 07. 21:26
Szeressétek szívből Magyarországot, és akkor szavazatokat is fogtok kapni. Ez ilyen egyszerű. Magyarországon nem lehet tartósan magyarellenes politikát csinálni. Ugyan az szdsz-nek ment egy darabig, de csak elsüllyedt. Elsüllyedt Feri is. Mindenki elsüllyed, aki nem szereti ezt az országot.
Kamocsa
2022. április 07. 20:49
Életemben nem hallottam róla, pedig könyvmoly vagyok!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!