Kulturális programok előtt nyílnak meg a szentendrei templomok kapui

2021. augusztus 30. 21:00

A festők és templomok városának felekezetei és kulturális intézményei tartalmas és felemelő eseményeket kínálnak.

2021. augusztus 30. 21:00
null
Ádám Rebeka Nóra
Ádám Rebeka Nóra

Szentendrei Nyitott Templomok Hétvégéje

Szeptember első hétvégéjén a Ferenczy Múzeumi Centrum főszervezésében, Szentendre új, összművészeti fesztiválján zenei, irodalmi, építészeti, egyházművészeti, képzőművészeti programok előtt nyílnak meg a szentendrei templomok kapui, udvarai. A festők és templomok városának felekezetei és kulturális intézményei tartalmas és felemelő eseményeket kínálnak a hagyományteremtő céllal elindított eseménysorozat első évében.

Idézetek a Bibliából, az Énekek énekéből, Luther, Hamvas, Pilinszky írásaiból, templomséta irodalmi és zenei meglepetésekkel, ismerkedés a szakrális műalkotásokkal, egyházművészeti és építészeti előadás, szabadtéri festés, orgonaest és kórusmuzsika, a Liszt Ferenc Kamarazenekar, Gerendás Péter, a Szent Efrém Férfikórus és a Vujicsics Együttes koncertje – csak néhány, a színes események közül.

Szakralitás, művészet, Szentendre

A programokhoz kapcsolódva, Mennyei kulcs címmel szabadtéri tárlat nyílik a népi vallásosságról a Belgrád székesegyház kerítésfalán.

A programok szervezésébe a helyi vallási közösségek – katolikus, református, evangélikus, szerb ortodox, zsidó, baptista – mellett a város kulturális intézményei is bekapcsolódtak.

Az irodalmi eseményeket a Hamvas Béla Pest Megyei Könyvtár, a zenei programokat és előadásokat a Ferenczy Múzeumi Centrum és a Szentendrei Teátrum, a városismereti sétákat a szentendrei TDM Iroda, a múzeumpedagógiai programokat a MANK Galéria munkatársai szervezték.

A Szentendrei Kulturális Központ a programok technikai hátterét biztosítja.

 

Nyitókép: Deim Balázs

Összesen 4 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
kata56
2021. augusztus 31. 09:00
Igazad van.
Zalailáma
2021. augusztus 31. 07:59
Szereptévesztés. A templom Isten háza, nem pedig a kultúráé. Színházban, múzeumban, koncertteremben sem tartanak istentiszteletet. Ez az a tévút, ami miatt kiürülnek a templomok. Eközben a mecsetek dugig; ja, ott eszük ágában sincs kulturálódni, ők véresen komolyan veszik, hogy nem keverik a szezont a fazonnal. A nyugati ember vagy villámgyorsan felébred, vagy hamarosan kulturális események helyett muzulmánok fognak Allahhoz imádkozni a templomaikban.
mokány
2021. augusztus 30. 21:51
A művészetek városa - ként keresi a külföldiek . Batthyány tér , HÉV . VIGADÓ - tér . (Péntek - Szombat _ Vasárnap : 9, 30 - 10 .00 (( A beszállás ideje )) . 1,5 órás hajóút , Szentendrére : a művészetek városa . ( Boros pince is akad . )
yanoo
2021. augusztus 30. 21:17
" Gerendás Péter, a Szent Efrém Férfikórus és a Vujicsics Együttes koncertje – csak néhány, a színes események közül." Ez tényleg színes. gerendás?.....
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!