Ők lettek az idei legjobb sajtófotósok

2019. január 28. 15:00

Több mint hatezer kép közül választotta ki a zsűri a 37. Magyar Sajtófotó Pályázat legjobb munkáit, melyekből április 4-én kiállítás is nyílik a Robert Capa Kortárs Fotográfiai Központban.

2019. január 28. 15:00

A Magyar Újságírók Országos Szövetsége Fotóriporterek Szakosztálya által meghirdetett pályázatra 276 szerző 2461 pályaművel pályázott sikeresen. A nemzetközi zsűri összesen 6305 képet tekintett meg az online előválogatás, illetve a január 25-27. között Budapesten megrendezett zsűrizés során – közölte Bánkuti András, a szakosztály elnöke a pályázat hétfői budapesti eredményhirdetésén.

A zsűri elnöke Szlukovényi Tamás fotográfus, kurátor (Kanada) volt, mellette Bielik István fotóriporter (Magyarország), Lois Lammerhuber fotográfus, könyvkiadó, fesztiváligazgató (Ausztria), Stefano De Luigi fotográfus (Olaszország) és Ami Vitale fotográfus, Nikon-nagykövet (Amerikai Egyesült Államok) vettek részt a bírálatban.

Mónus Márton (MTI/MTVA) a legjobb hírképért járó Escher Károly-díjat, valamint a legjobb teljesítményt nyújtó 30 év alatti fotográfusnak odatélt Szalay Zoltán-díjat is elnyerte. A legjobb kollekcióért járó Munkácsi Márton-díjjal Kurucz Árpádot (Magyar Idők) jutalmazták, a megyékben dolgozó, legjobb teljesítményt nyújtó fotóriporter pedig Török János (Délmagyarország) lett. Dicséretben részesült Sóki Tamás (MTI/MTVA külső munkatárs), Komka Péter (MTI/MTVA) és Török János.

A zsűri által díjazottak között ott voltak a HVG, az Index.hu munkatársai is – közölte az MTI.

Két díjat, a MÚOSZ Nagydíját és az André Kertész-nagydíjat elnyerők nevét a 37. Magyar Sajtófotó Kiállítás megnyitóján hirdetik ki.

Az idei díjazottak fotói:

Komka Péter, az MTI/MTVA fotóriportere Ferences Szegénygondozó Nővérek című képriportjának tizedik felvétele. A fotósorozat a 37. Magyar Sajtófotó Pályázaton dicséretben részesült

 

Lufi. A kép a 37. Magyar Sajtófotó Pályázat Hír-, eseményfotó kategóriájában első helyezést, valamint Escher Károly-díjat nyert 2019. január 28-án. Készítője, Mónus Márton kapta a Szalay Zoltán-díjat is, a legjobb teljesítményt nyújtó 30 év alatti fotográfusnak járó elismerést is.

 

Radisics Milán szabadfoglalkozású fotóriporter Ahogy a természet formálja a Földet című sorozatának egyik felvétele. A sorozat megosztott első díjat nyert Természet és tudomány (sorozat) kategóriában.

 

Csudai Sándor, az Origo fotóriportere Konfetti című felvétele, amely első díjat nyert a művészet-műalkotás vagy művészeti tevékenység ábrázolása, fotóriporteri eszközökkel (egyedi) kategóriában a 37. Magyar Sajtófotó Pályázaton.

(MTI)

Összesen 0 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!