Lovecraft helyett ez a művészi fa jár majd a World Fantasy-díjasoknak

2017. április 13. 21:41

Végre megvan H. P. Lovecraft mellszobrának helyettese: egy fát ábrázoló szobrocska lesz a World Fantasy-díj fizikai manifesztációja. A verseny szoros volt, az indoklás szerint azért ezt választották, mert a fák, erdők tulajdonképpen minden általuk lefedett műfajban jelen vannak, és fontos szerepet is szoktak játszani.

2017. április 13. 21:41

2015-ben mi is írtunk róla, hogy a World Fantasy-díjon utoljára járt H. P. Lovecraft mellszobra a díjazottaknak. Az ok röviden annyi, hogy a nagy hatású szerző eredményei mellett rasszista nézeteket vallott, ami több díjazottat is kiakasztott, és ampány is indult, hogy ne a kozmikus horror központi alakja jelképezze a legrangosabb fantasy-díjat. A szervezőknek mostanra sikerült helyettest találniuk: a meghirdetett versenyt Vincen Villafranca fát ábrázoló műve nyerte, ami szerintünk elég szép:

A zsűri az indoklásban azt hozta fel, hogy olyan jelképet kerestek, ami mindent lefed a horrortól kezdve high fantasy-ig. A fát, mint motívumot ezért több, mint megfelelőnek taláták: az indoklásban hosszasan sorolják az érintett műfajokban és alműfajokban felbukkanó gonosz, kedves, öreg, fiatal fákat, erdőket, és hasonlókat. Ilyen szempontból tényleg találó a szobrocska.

Összesen 0 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!