Robotméhek porozzák be a virágokat

2017. március 06. 11:30

Kaliforniában valamikor a közeljövőben drónokat használhatnak virágok beporzására. Nem a komoly veszélyeknek kitett méheket helyettesítenék, hanem segítenének nekik.

2017. március 06. 11:30

Kaliforniában egymillió hektárnyi mandulafa van, a virágokat beporozó méhek száma viszont drasztikusan csökken. 2016-ban az Egyesült Államokban élő mézelőméh-kolóniák 44 százaléka elpusztult, más méhfajták szinte teljesen kipusztultak. A méhek nélküli világ egyelőre lidérces látomás, Eijiro Miyako, a japán Fejlett Ipari Tudományok és Technológia kutatója viszont már most gondolkozik a megoldáson, és mesterséges porzásra alkalmas rovarméretű drónt fejleszt. Korábbi elektromechanikus alkalmazásokban tesztelt speciális gélt használ hozzá. A gélről szinte teljesen megfeledkezett, de a beporzási válság és a mézelő méhek pusztulása eszébe juttatta. Nem illékony és jobban ragad, mint a hagyományosak.

A gél környezetbarát jellegének és biokompatibilitásának hangyákon és egérsejteken történő tesztelésével kezdték. Pozitív eredményeket kaptak, és amikor egy földre eső csepp közönséges pordarabbal összeállt, Miyako meg volt győzve. Élő mintákon, tulipánra tett hangyákkal, legyekkel stb. folytatták. Az is bevált.

Ekkor kezdett el drónokkal foglalkozni, a gép fiziológiáját kicsit hasonlóvá tették a méhekéhez, laboratóriumi körülmények között újabb kísérleteket végeztek, és a gyakorlatban már létező, viszont rendkívül idő- és munkaigényes mesterséges beporzás sikerrel járt.

Egyelőre csak a prototípusnál tartanak, ráadásul a robotméh nem is autonóm. A fejlesztések sokáig eltarthatnak, a drónoknak távirányíthatónak kell lenniük, a következő prototípusokhoz – és a pontos munkához – pedig mesterséges intelligencia, GPS és nagyfelbontású kamera is kell.

Miyako nem a méhek helyettesítésére, hanem munkájuk megsegítésére szánja drónjait.

Kapcsolódó cikkek

 
 
 
 

Ezek is érdekelhetik